Γράφει ο Ντίνος Παπαδημητρίου
Με ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και με υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων, κάνει «ντεμπούτο» ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Βασίζεται σε πυλώνες, που στόχο έχουν να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, ο τομέας της αγροδιατροφής.
Επιδιώκει με στοχευμένα κίνητρα την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
Εισάγονται δύο βασικές καινοτομίες στον νέο αναπτυξιακό νόμο, με την πρώτη να αφορά τη θέσπιση 13 καθεστώτων ενισχύσεων με θεματική στόχευση, αντί μίας οριζόντιας διάστασης. Κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Τα καθεστώτα είναι τα εξής:
1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων,
2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων,
3. Νέο Επιχειρείν,
4. Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση,
5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία,
6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία,
7. Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα,
8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια,
9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων,
10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
11. Μεγάλες επενδύσεις,
12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας,
13. Επιχειρηματικότητα 360ο.
Η δεύτερη καινοτομία, είναι διαδικαστικής φύσης και εισάγει σημαντικές καινοτομίες στη διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων και της έκδοσης των συναφών διοικητικών πράξεων (με ρητές προθεσμίες), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση των κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο πλαίσιο που εισάγει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για πρώτη φορά προβλέπεται η ενεργή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 700.000 ευρώ και πάνω θα ανατίθενται, ως προς την αξιολόγηση, την ένταξη και την παρακολούθηση, σε ιδιώτη ορκωτό ελεγκτή. Για τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 700.000 ευρώ ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε ορκωτό, είτε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου ανήκει. Στην περίπτωση που επιλέξει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η υπηρεσία θα πρέπει να έχει αξιολογήσει την επενδυτική πρόταση εντός 45 ημερών. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει, τότε αυτομάτως θα μεταπίπτει σε ορκωτό, ο οποίος θα πρέπει να την αξιολογήσει εντός 8 ημερών.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τέσσερα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων:
• Τη φορολογική απαλλαγή.
• Την επιχορήγηση.
• Την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
• Και την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν φορολογική απαλλαγή, επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του μισθολογικού κόστους, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης και της επιχορήγησης. Ευνοεί εξαιρετικά τις μικρές επιχειρήσεις, με επιχορηγήσεις και με πολύ περισσότερα μετρητά από ό,τι προέβλεπε ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά το ύψος ενισχύσεων, αυτές είναι αυξημένες κατά 5%-25% συγκριτικά με τα ποσοστά του ισχύοντος πλαισίου, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν δυνητικά έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.
* ο Ντίνος Παπαδημητρίου είναι Πολιτευτής ΝΔ Άρτας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, MSc