Νέος Ποινικός Κώδικας: ποια αδικήματα οδηγούν στη φυλακή

Οι ποινές για μικροεγκλήματα της καθημερινότητας

Ως τομή στην απονομή της Δικαιοσύνης παρουσιάζεται από κυβερνητικούς αρμόδιους η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Μαΐου. Ο νέος νόμος (5090/2024) περιλαμβάνει πληθώρα αλλαγών, μεταξύ των οποίων την αυστηροποίηση των ποινών για μικροεγκλήματα της καθημερινότητας, αλλά και βαριές ποινές για αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους ή η πρόκληση τροχαίου από παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, κάτι που αποτελεί (η παραβίαση δηλαδή) καθημερινό «σπορ» για τους νεοέλληνες.
Σε δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, επισημαίνει πως «βασικός στόχος του νέου νόμου είναι η επιτάχυνση της ποινικής δίκης, στη γενικότερη κατεύθυνση ταχύτερης απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης, και η δημιουργία αισθήματος και συνθηκών δικαιοσύνης, ασφάλειας, ευθύνης και ελευθερίας όλων των πολιτών».

Η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα είναι τομή στο ποινικό σύστημα διότι –όπως υποστηρίζεται από τους αρμόδιους- δίνεται βαρύτητα στην πραγματική έκτιση των ποινών. Κανόνας πλέον είναι η έκτιση των ποινών και εξαίρεση η αναστoλή τους με αφετηρία την Πρωτομαγιά.

Μεταξύ άλλων, παραβάσεις στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη, που μπορεί να του αλλάξουν τη ζωή εφόσον δεν προσέξει και να βρεθεί υπόδικος ή στη φυλακή είναι και τα εξής:
-βαριές ποινές για εμπρηστές δασών και οδηγούς που παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι και προκαλούν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα
-αυστηροποίηση των ποινών για ενδοοικογενειακή βία και παιδική πορνογραφία, τη δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων,
-την εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας
-τα χρέη στο Δημόσιο, τις κλοπές και τις ρευματοκλοπές, την εισβολή και πρόκληση επεισοδίων σε νοσοκομεία και σχολεία, τη μη καταβολή διατροφής

 

Τα 6 αδικήματα που οδηγούν τώρα σίγουρα στη φυλακή: ενδοοικογενειακή βία με σωματική βλάβη, εμπρησμός σε δάσος, τροχαίο δυστύχημα, πορνογραφία ανηλίκων, φακελάκια σε δημόσιους υπαλλήλους και γιατρούς, χρέη στο Δημόσιο πάνω από €200.000.
-Κλοπές και ρευματοκλοπές: Φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από 300 ευρώ και πάνω σε δράστες κλοπής κινητών πραγμάτων προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν, όπως είναι πορτοφόλια, τσάντες, κινητά τηλέφωνα, ποδήλατα, μηχανάκια, φορητοί υπολογιστές κ.λπ. Αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, όπως είναι χρυσαφικά, περιεχόμενο χρηματοκιβωτίου κ.λπ., το κατώτερο ύψος φυλάκισης είναι το ένα έτος και παράλληλα επιβάλλεται χρηματική ποινή. Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής ή κλοπής κάθε άλλης μορφής ενέργειας.
– Ενδοοικογενειακή βία: Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, διπλασιάζονται οι ποινές σε περίπτωση που το αδίκημα τελείται ενώπιον ανηλίκου, ενώ διευρύνεται η έννοια της οικογένειας ως προς τα μέλη της και εντάσσονται, μεταξύ των άλλων, οι μόνιμοι σύντροφοι και τα παιδιά τους. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης (τραυματισμούς από χειροδικία, αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα) προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και σε περίπτωση που ο τραυματισμός γίνεται ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας η ποινή αυξάνεται τουλάχιστον στα 3 έτη.
– Εμπρησμοί δασών: Οι ποινές που επιβάλλονται κυμαίνονται από 10 χρόνια μέχρι και ισόβια σε περίπτωση θανάτου ανθρώπου. Ακόμη, όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εμπρηστικές ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόκληση και εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή. Τέλος, όποιος συλληφθεί για εμπρησμό σε δάσος ή για απόπειρα εμπρησμού, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, και από τη φωτιά προκληθεί θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη ή η φωτιά εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση, τότε δημεύεται η περιουσία του εμπρηστή δράστη ή των εμπρηστών δραστών.

– Παραβίαση κόκκινου: Σύμφωνα με το άρθρο 45 του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ή έχει σωματική ή πνευματική εξάντληση, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή είναι με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο, ή κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή οδηγεί Ι.Χ. αυτοκίνητο πάνω από το όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. (αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό, κατά τουλάχιστον 30 χλμ.) και αν σε κατοικημένη περιοχή τρέχει πάνω από το όριο κατά 40 χλμ. ή οδηγεί αυτοκίνητο στη ΛΕΑ ή παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, τιμωρείται με:
α/ Φυλάκιση έως 3 έτη αν προκαλέσει ζημιές σε άλλο όχημα ή ξένη περιουσία (πέσει πάνω σε κατάστημα, περίπτερο κ.λπ.).
β/ Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
γ/ Κάθειρξη έως 10 έτη αν προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
δ/ Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν επέλθει θάνατος, ενώ αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
– Εξύβριση – Συκοφαντική δυσφήμηση: Ποινές από 3 μήνες μέχρι 2 χρόνια προβλέπονται για όσους προσβάλλουν την τιμή άλλου, ή παρουσία τρίτου προσώπου ισχυρίζονται ή διαδίδουν για κάποιον άλλον εν γνώσει τους ψευδές γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του. Όποιος προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μηνών ή χρηματική ποινή. Και αν αυτό γίνει σε δημόσιο χώρο ή μέσω του Διαδικτύου, τότε η φυλάκιση αυξάνεται ακόμη και έως 1 έτος ή χρηματική ποινή.

– Βία σε σχολεία και νοσοκομεία: Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας και φωνάζει ή υβρίζει τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό (νοσοκόμες κ.λπ.), υπαλλήλους ή ασθενείς και διαταράσσει τη λειτουργία της ιατρικής μονάδας τιμωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Αν υπάρξει και περιστατικό βιαιοπραγίας (χειροδικία, σπρωξίματα κ.λπ.), τότε η ποινή φυλάκισης διπλασιάζεται τουλάχιστον στα 2 έτη και επιβάλλεται χρηματική ποινή. Αντιμέτωποι με τις ίδιες ποινές θα είναι και όσοι εισέρχονται σε χώρο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
-Φθορά ξένης ιδιοκτησίας: Ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή σε όποιον καταστρέφει ή προκαλεί ζημία (ολική ή μερική) σε ξένη ιδιοκτησία, όπως είναι σε αυτοκίνητο, περίφραξη οικοπέδου, ασανσέρ κ.λπ., που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.