Νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ο Ν. Ανδρουλάκης, με καθαρή εντολή

«Πάμε ενωτικά να φτιάξουμε μία δυνατή παράταξη»

Αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έλαβε καθαρή εντολή και ισχυρή νομιμοποίηση στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών επικρατώντας με 67,9% του Γιώργου Παπανδρέου, που συγκέντρωσε 32,1%.
«Οι εκλογές τελείωσαν, πάμε ενωτικά να φτιάξουμε μία δυνατή παράταξη» δήλωσε το πρωί, στην πρώτη συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά την τελετή παραλαβής στη Χαριλάου Τρικούπη από το γενικό διευθυντή του κόμματος, Νίκο Σαλαγιάννη.
Εισερχόμενος στην Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για μια μεγάλη μέρα τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει «μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή», «φωνή ρεαλισμού», με στόχο να αλλάξει ο τόπος και να πάμε σε μια εποχή όπου τα κόμματα θα δίνουν λύσεις και δεν θα είναι κλειστοί και πελατειακή μηχανισμοί, οι οποίοι δεν βοηθούν ο κόσμος να πάει μπροστά. Νωρίτερα, άφησε λουλούδια στους τάφους της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Παπανδρέου στο Α’ Νεκροταφείο.

Σημειώνεται ότι πάνω από 206.000 πολίτες συμμετείχαν στις κάλπες. Σχολιάζοντας το γεγονός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε το πρωί για «καθαρή, ισχυρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και προοπτικής της παράταξης».
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη επικοινώνησε τη Δευτέρα η Προέδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τις ευχές της για μια επιτυχημένη θητεία ενώ ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την ευχαρίστησε και υποστήριξε ότι μια ισχυρή παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας είναι χρήσιμη για τη χώρα.
Νωρίτερα, μαζί του μίλησαν τηλεφωνικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να τον συγχαρούν για τη νίκη του.
Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνυποψήφιοί του συνεχάρησαν επίσης τον κ. Ανδρουλάκη. Τέλος, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έδωσε τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «το ελληνικό κόμμα-μέλος μας. Είναι ώρα για πρόοδο και αξιοπρέπεια».

Άνετη επικράτηση και στην Ήπειρο
Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές ήταν άνετρη και στην Ήπειρο, αφού ήρθε πρώτος και στους 4 νομούς.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα στην Ήπειρο για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ήταν:
-ΑΡΤΑ
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 787
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 567
-ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 2.439
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1.214
-ΠΡΕΒΕΖΑ
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 1.047
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 637
-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 1.013
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 634

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο 42χρονος Νίκος Ανδρουλάκης έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο, στις 7 Φεβρουαρίου 1979. Χωρισμένος και πατέρας ενός παιδιού, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπήρξε από μικρός πολιτικό ον: Ο πατέρας του ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας.
Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, ενώ έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Καλός μαθητής προερχόμενος από λαϊκή οικογένεια της Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, σπούδασε στο μικρό Πολυτεχνείο και είναι μηχανολόγος – μηχανικός. Εργάστηκε στον ΟΤΕ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Η μητέρα του, Πόπη, σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική και εργάστηκε επί χρόνια στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν άφησαν ποτέ τη γη της οικογένειάς τους στην Κρήτη, την οποία και αξιοποίησαν. Έχει μία αδερφή, την Μαρία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού.
Στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων.
Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης.
Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα.
Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.