Νέο πολιτικό τοπίο μετά την ανατροπή στη κατανομή των βουλευτικών εδρών

ΟΛΑ από την αρχή…

Τα ψηφοδέλτια και οι πρωταγωνιστές στη διεδρική Άρτα

Οι καραμπόλες στις έδρες της Ηπείρου

Οι ανακοίνωση της νέας απογραφής, έφερε σοβαρές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Ηπείρου και δραματικές εξελίξεις στην εκλογική Περιφέρεια της Άρτας.
Η υποβάθμιση δύο εκλογικών Περιφερειών στην Ήπειρο από τριεδρική σε διεδρική την Άρτα και από διεδρική σε μονοεδρική τη Θεσπρωτία, σαφώς απομειώνει την κοινοβουλευτική παρουσία της περιοχής μας στη βουλή.
Παράλληλα, φέρνει τα πάνω-κάτω και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αφού στην Άρτα από πέντε υποψήφιους βουλευτές, τα ψηφοδέλτια θα συγκροτούνται με τέσσερις υποψήφιους βουλευτές εκ των οποίων οι δύο θα είναι γυναίκες.
Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα επηρεάσει δευτερευόντως και τα αποτελέσματα, αφού αναμένεται να απελευθερωθούν ψηφοφόροι από όλους τους κομματισμούς σχηματισμούς που εκτός από παράταξη επέλεγαν και πρόσωπα για να δώσουν τον σταυρό και που πολλές φορές δεν ταυτίζονταν το ένα με το άλλο.

Νέο τοπίο
Το νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας θα επέλθει εντός του νέου έτους, αφού θα έχουμε εθνικές εκλογές, αλλά και εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας.
Οι βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να είναι διπλές, αφού δεν θεωρείται πιθανό να εκλεγεί κυβέρνηση από τις κάλπες με απλή αναλογική με αυτοδυναμία, ενώ έστω και δύσκολα μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τη δεύτερη κάλπη.
Ειδικά μετά την απογραφή και την ανακατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες, τα δυο πρώτα κόμματα φαίνεται ότι θα είναι ενισχυμένα και το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο.
Παρότι ο χρόνος της εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από τον πρωθυπουργό, όλα δείχνουν οτι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και οι δεύτερες θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο.
Σε αυτό το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί με τις εθνικές εκλογές καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023 οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με το νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει πως από την πρώτη Κυριακή εκλέγονται Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι με ποσοστό 43%.

Στην Άρτα
Η νέα απογραφή και τα αποτελέσματά της έφερε ανακατανομή στις βουλευτικές έδρες. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές βρίσκουν την Άρτα διεδρική, πράγμα που σημαίνει πως με την απλή αναλογική αυτόματα οι δύο έδρες του νομού θα μοιραστούν τα δύο πρώτα σε δύναμη κόμματα, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.
Τα αποτελέσματα της απογραφής έφεραν μεγάλη απογοήτευση στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, καθώς είχε εδραιωθεί η πεποίθηση πως με ανεβασμένα ποσοστά η μία από τις έδρες στην Άρτα, θα ήταν του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που έφερνε και φιλοδοξίες και έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο.
Η τρίτη έδρα, βέβαια τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο δικομματισμός ήταν έντονος και το τρίτο κόμμα δεν προσέγγιζε το εκλογικό μέτρο, η δύο έδρες ήταν υπόθεση του πρώτου κόμματος.
Στις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δύο έδρες και μία έδρα η ΝΔ, όμως στις εκλογές του 2019, οι έδρες μοιράστηκαν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Τα αποτελέσματα
Στις εκλογές του 2019, τα αποτελέσματα στην Άρτα ήταν τα εξής:
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ποσοστό 39,94%, ψήφοι 19.411, 1 έδρα.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ποσοστό 38,99%, ψήφοι 18.953, 1 έδρα.
Κίνημα Αλλαγής ποσοστό 8,44%, ψήφοι 4.103, 1 έδρα.

Τα πρόσωπα
Οι συζητήσεις για την έδρα που χάθηκε επικεντρώνονται στο μέλλον της εκλογικής περιφέρειας τη; Άρτας, που οι πολλοί συμφωνούν ότι είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών της προηγούμενης δεκαετίας και οι πολιτικοί που ήταν τότε στα πράγματα και θα μπορούσαν να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε να μην υποβαθμιστεί η περιοχή μας, διεκδικούν και πάλι την ψήφο των Αρτινών.
Με τη νέα κατανομή των εδρών, όλα δείχνουν πως ξεκινούν από την αρχή, αφού και λιγότεροι υποψήφιοι από τις εκλογές του 2019 θα υπάρχουν στα ψηφοδέλτια και το ένα από τα τρία κόμματα που πήρε έδρα το 2019, μένει εκτός της διεκδίκησης με ότι αυτό σημαίνει, αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να φέρουν αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.
Στη Νέα Δημοκρατία, με την τριεδρική Άρτα, τρία πρόσωπα φέρονταν ως σίγουροι υποψήφιοι, ο νυν βουλευτής Γιώργος Στύλιος και οι Ντίνος Παπαδημητρίου και Στάθης Γιαννούλης.
Το ψηφοδέλτιο αναμένονταν να συμπληρωθεί με δύο γυναίκες, που όμως ήταν και το ζητούμενο, καθώς στο προσκήνιο δεν φαίνονταν να υπάρχουν ενδιαφερόμενες.

Με την εκλογική Περιφέρεια της Άρτας διεδρική, οι επιλογές στη Ν.Δ. στενεύουν, καθώς το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να συγκροτηθεί από 4 άτομα εκ των οποίων οι δύο σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να είναι γυναίκες.
Με δεδομένη την παρουσία στο ψηφοδέλτιο του νυν βουλευτή και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου, η ηγεσία της ΝΔ θα επιλέξει, ποιος από τους Ντίνο Παπαδημητρίου και Στάθη Γιαννούλη, μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα της απογραφής και στις νέες απαιτήσεις που φέρνει η ανασυγκρότηση της πολιτικής παρουσίας της ΝΔ στην Άρτα και τους Αρτινούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του Ντίνου Παπαδημητρίου να είναι εκείνος στο ψηφοδέλτιο, που μπορεί να σηματοδοτήσει ανατροπές στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, δείχνει πως βρίσκεται στις επιθυμίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση, παράλληλα με τις υποψηφιότητες των 2 γυναικών, που αναμένεται να είναι από τους κοινωνικούς χώρους, καθώς έχουν αποκλειστεί επιλογές από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Θεσπρωτία και Ιωάννινα
Νέο πολιτικό τοπίο αναμένεται να προκύψει τόσο στη Θεσπρωτία, που γίνεται μονοεδρική, ενώ στις εκλογές του 2019 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πήραν από μία έδρα.
Τα αποτελέσματα στη ΘΕΣΠΡΩΤΊΑ στις εκλογές του 2019 ήταν:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ποσοστό 41,14%, ψήφοι 12.579 και 1 έδρα.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ποσοστό 31,54%, ψήφοι 9.643 και 1 έδρα.
Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει δραματική ανατροπή, ώστε να έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει τη 1 πλέον διαθέσιμη έδρα στη Θεσπρωτία.
Τα αποτελέσματα στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ στις εκλογές του 2019 ήταν:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ποσοστό 37,42, ψήφοι 36.538 και 4 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ποσοστό 36,30%, ψήφοι 35.451 και 1 έδρα
Το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 9,53% και 9.310 ψήφους έμεινε εκτός κατανομής εδρών.
Όμως τώρα με την απώλεια της έδρας στην Άρτα, οι εκλογές τόσο με την απλή αναλογική, όσο και με την ενισχυμένη αναλογική, η κατανομή εδρών στην πενταεδρική των Ιωαννίνων φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συγκυριών ευνοϊκών για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί με αξιώσεις μία έδρα.

Η ανακοίνωση
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε και επίσημα τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.
Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.