Νίκος Ανδρουλάκης: Ανάγκη για έκτακτα μέτρα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Επείγουσα Γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του καταγγέλλει την εργαλειοποίηση από την Τουρκική Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ερντογάν των προσφύγων και μεταναστών, για να πετύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους στην περιοχή και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των ροών. Επίσης ζητάει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσουν την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνιών επανεισδοχής καθώς και τι θα γίνει με όσους εισέλθουν από τον Έβρο ο οποίος είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της δήλωσης.

Έχοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και την ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται οι συνθήκες ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Τι προτίθεται να κάνει για να ενισχύσει άμεσα στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την σημαντική αύξηση των ροών και την προστασία των Ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών συνόρων;
– Πως θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και τις συμφωνίες επανεισδοχής (με την Ελλάδα και την ΕΕ) που έχει υπογράψει;
– Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που πιθανόν εισέλθουν από τον Έβρο, ο οποίος είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της Δήλωσης;

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ σε Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συμειώνονται τα εξής: «Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους “κύκλους της ΝΔ” και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ό,τι κι αν κάνει, όμως, η ανικανότητα του, που, δυστυχώς,
είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα, δεν μπορεί να κρυφτεί.
Επί επτά μήνες, δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού. Ακόμα και τις τελευταίες αυτές κρίσιμες ημέρες, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει σε διάλογο, εξαντλείται σε ύβρεις και χυδαιολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω “κύκλων” του κόμματος του.
Ο σοφός λαός μας λέει “όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς”. Ωστόσο, δεν αξίζει στον λαό και τη χώρα μια κυβέρνηση ανευθυνότητας και αλαζονείας που διαχειρίζεται με τόσο τραγικό τρόπο αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο.