«ΝΑΙ» με όρους για τον EastMed

Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Ο αγωγός φυσικού αερίου να συνδεθεί με τοπικά δίκτυα

Αλ. Καχριμάνης: «να γίνεται διανομή και στην Ήπειρο»

Θετική, με όρους ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου EASTMED- Ελληνικό Τμήμα», ΔΕ Κομποτίου& Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά/Δ.Ε. Φιλοθέης & Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δ.Ε. Λούρου & Ζαλόγγου, Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας, Δ.Ε. Μαργαριτίου& Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Σώματος ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Β. Γοργόλης. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι η εταιρεία «IGIPOSEIDONS.A.».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Όπως υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους της «IGIPOSEIDONS.A.», η διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση και δεν αποτελεί αντικείμενο της ΜΠΕ όδευσης του αγωγού, ωστόσο οι προτάσεις που έγιναν θα υποβληθούν αρμοδίως.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Περιφέρεια «βάζει όρο, ώστε περνώντας από εδώ ο αγωγός φυσικού αερίου να γίνεται και διανομή στην Ήπειρο». «Είναι θέμα αρχής, είναι θέμα επιβίωσης για μας. Δε νοείται να παίρνουμε αέριο, ούτε από πλοία, ούτε από βυτία, ούτε από δεξαμενές. Η Ήπειρος δικαιούται στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας να έχει φυσικό αέριο», τόνισε ακόμη, επισημαίνοντας και τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.

Προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη διάθεση φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου, στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θετικής γνωμοδότησης, ζητούνται:
•Η αύξηση κατά δύο των βαλβιδοστασίων που περιλαμβάνει η μελέτη. Συγκεκριμένα προβλέπονται τρία στις περιοχές Ανέζας, ένα σε περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας και ένα κοντά στην Πάργα. Η πρόταση της Περιφέρειας είναι για ένα στην είσοδο του αγωγού στα όρια της Ηπείρου και για ένα στην απόληξη του Αγωγού στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. Η ύπαρξη βαλβιδοστασίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύνδεση σε δίκτυο ή σε μονάδα παροχέτευσης αερίου.
•Η Περιφέρεια ζητά επίσης την κατασκευή και ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης (προβλέπεται ένας στο Φλωροβούνι) με προτεινόμενη θέση κοντά στο Λούρο της Πρέβεζας.
«Συμπερασματικά η εξασφάλιση περισσότερων σημείων παροχέτευσης αερίου με βαλβιδοστάσια και η πιθανή κατασκευή μιας ακόμα μονάδας συμπιεσμένου αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνδεσης κατοικιών, επιχειρήσεων, βιομηχανικών περιοχών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους», καταλήγει η πρόταση της Περιφέρειας που περιλαμβάνεται στη θετική Γνωμοδότησή της επί της Μ.Π.Ε.

Για την παράκαμψη Φιλιππιάδας
Ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Πέμπτη 10 Νοεμβρίου) έδωσε απαντήσεις και για το έργο της παράκαμψης Φιλιππιάδας. (οδική σύνδεση Ιόνιας οδού (γέφυρα Καμπής)- Φιλιππιάδα):
«Το μόνο που είναι αληθές- είπε- η είσοδος της Φιλιππιάδας ως έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2019. Δεν μπορούσαμε όμως να δημοπρατήσουμε το έργο – παρά που είχε ρωτήσει ο κ. Ζάψας (επικεφαλής της παράταξης Κοινό Ηπειρωτών)- γιατί απλούστατα δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα από το Υπουργείο για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για ορισμό τιμής μονάδας και μόλις εκδόθηκε η απόφαση αμέσως προβήκαμε στη δημοπράτηση του έργου. Για κάθε ασφάλεια το μεταφέρουμε στους ΚΑΠ, γιατί μέχρι σήμερα όλα αυτά τα έργα είχαν «μηδέν» πίστωση. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 2, 2 εκ. ευρώ ήταν ενδεικτικός και οριστικοποιήθηκε στο 1.450.000 ευρώ συν τις απαλλοτριώσεις».
Ο Περιφερειάρχης απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο Υποδομών προ του 2019 είχε εξασφαλίσει 30 εκ. ευρώ για το σύνδεση Κόμβος Καμπής-Γέφυρα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας ότι τα χρήματα αυτά τα έβαζε η Περιφέρεια (από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ). «Ενώ αρχικά το Υπουργείο είχε πει ότι το έργο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης θα το εκτελέσει η Περιφέρεια, τρεις ημέρες προ των εκλογών ο Γενικός Διευθυντής του μας απάντησε ότι ούτε μελέτες έχουν έτοιμες, ούτε μπορεί να κάνουμε προγραμματική σύμβαση», πρόσθεσε.

Δικαστικές ενέργειες για τα διόδια
Στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην απόφαση στο Συμβουλίου της Επικρατείας, για την απαλλαγή όλων των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδούΤύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι το Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε μεν την Περιφέρεια, ωστόσο αυτό δεν νομοθετεί και πλέον αναμένεται να καλέσει το Υπουργείο Μεταφορών για εξηγήσεις και σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα προσκομίσει δεν δικαιολογούν τη στάση του, τότε για τη «μη συμμόρφωσή» του στην απόφαση που εκδόθηκε θα επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί στην Περιφέρεια.
Επειδή όμως άμεσα θιγόμενοι είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση για κατάθεση ομαδικών αγωγών οι οποίες θα στρέφονται κατά του Υπουργείου Υποδομών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου- τόνισε ο Περιφερειάρχης- θα συνδράμει τόσο το Δικηγορικό Σύλλογο, όσο και τους πολίτες στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι η Περιφέρεια δεν έχει εγκαταλείψει και το στόχο απαλλαγής από διόδια στην υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου των μονίμων κατοίκων της Π.Ε. Πρέβεζας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για τον αγωγό «Εast Μed»
Ο λαός της Ηπείρου δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τον αγωγό
Ο αγωγός «Εast Μed» είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου transit. Αυτό σημαίνει ότι φέρνει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο για να φτάσει μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας-Ηπείρου (Θεσπρωτία) στην Ιταλία χωρίς να προβλέπεται σύνδεση στα -ούτως ή άλλως ανύπαρκτα- δίκτυα φυσικού αερίου της Ελλάδας. Ο λαός της Ηπείρου δεν έχει τίποτα να κερδίσει ούτε άμεσα αλλά ούτε έμμεσα από τον αγωγό.

1.Ούτε άμεσα διότι δεν προβλέπεται κατασκευαστικά διανομή αερίου στις περιοχές διέλευσης του αγωγού αλλά ακόμη και εάν αυτό στο μέλλον κατασκευαστικά προστεθεί, το αέριο δεν θα διανέμεται δωρεάν ή φθηνότερα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού αλλά με τιμές αγοράς. Μ’ αυτές, δηλαδή, τις τιμές που καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κι αφήνουν λαϊκά σπίτια, σχολεία, κοινωνικές δομές στην «κατάψυξη», για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο της ίδιας αυτής αγοράς, λειτουργούν μηχανισμοί όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο αναγορεύεται σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, απογειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Ούτε βέβαια έμμεσα μέσω της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ευρωνατοϊκών σχεδιασμών σε ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα. Ίσα ίσα αυτή η περαιτέρω εμπλοκή στους ανταγωνισμούς υπηρετεί τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων, συνιστά εργαλείο των ΗΠΑ και της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τις αντιθέσεις της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης, πολύ περισσότερο που ο αγωγός προωθείται χωρίς να έχουν οριοθετηθεί οι ΑΟΖ στην περιοχή και επιπλέον μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη αντιποίνων…….
Σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου είναι δεδομένο ότι το περιβαλλοντικό κόστος από την κατασκευή και εγκατάσταση του αγωγού δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος για την περιοχή στην οποία περνά χωρίς να συνδέεται.

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθούσε να κρύψει η Περιφερειακή Αρχή μεταφέροντας την συζήτηση από την πραγματικότητα, στο φανταστικό επίπεδο των ευχολόγιων για σύνδεση της Ηπείρου με τα δίκτυα φυσικού αερίου έχοντας την αμέριστη στήριξη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπροστά στα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων της ενέργειας η πολιτική υπόκλισή τους είναι και συγχρονισμένη και βαθιά και χωρίς αστερίσκους…..Η ανάγκη για φτηνή ενέργεια, φτηνό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο παραμένει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του λαού ο οποίος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για όλους εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανέχειά του τάζοντας αέρα κοπανιστό για να διευκολύνουν τους ενεργειακούς ομίλους στα σχέδιά τους.