Ναι στο Lockdown δύο ταχυτήτων

Το σκέφτεται η κυβέρνηση- το θέλει η αγορά και η κοινωνία

Δυσανασχετούν οι περιοχές με λίγα κρούσματα

Γιατί όχι στο άνοιγμα των παραδοσιακών καφενείων;

Και με αυστηρά μέτρα η λειτουργία της εστίασης στις πόλεις

Όχι στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Η προαναγγελθείσα παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα που ανακοίνωσε και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως «τα μέτρα θα ισχύουν, προς το παρόν, μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου», έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις για την εφαρμογή του οριζόντιου Lockdown, σε όλη την Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις μείωσης των κρουσμάτων –και χθες ήταν οριακά πάνω από 2.000–, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρξει συνέχεια ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, που βρίσκεται στο «κόκκινο».

«Μόνο τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αυτή όμως η σταδιακή επάνοδος, δεν μπορεί να συνεχιστεί να είναι καθολική, αφού υπάρχουν πόλεις και περιοχές στο «κόκκινο» αλλά υπάρχουν και άλλες που βρίσκονται στα χαμηλά σε κρούσματα, με την κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη.

Με λίγα κρούσματα

Για παράδειγμα, οι τρείς νομοί της Ηπείρου, εκτός των Ιωαννίνων, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, σχεδόν είναι «covid free», αφού τα κρούσματα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Τουλάχιστον στην Άρτα, όπου οι έλεγχοι που γίνονται συνεχώς από τα αρμόδια όργανα, η συμμόρφωση του κόσμου, αλλά και η συναίσθηση πως πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, έχουν κρατήσει την διασπορά σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
26/11: 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας, κανένα στη Θεσπρωτία
25/11: 12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας κανένα στη Θεσπρωτία
24/11: 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, κανένα στη Πρέβεζα
23/11: 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, κανένα στη Θεσπρωτία.

Να σημειωθεί, πως η Άρτα, παρότι τα ντόπια κρούσματα είναι λιγότερα, καταγράφεται με παραπανίσια, πολλές φορές λόγω της μεθόδου του ΕΟΔΥ (ΑΜΚΑ κ.λ.π.) εμφανίζεται με περισσότερα.
Το ζήτημα που βάζουν όχι μόνο άνθρωποι της εστίασης, αλλά και της αγοράς γενικότερα, είναι για ποιο λόγο να μένουν κλειστά τα καφενεία στα χωριά, όταν είναι γνωστό πως οι θαμώνες είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, πως θα ακολουθούν τις προφυλάξεις και ότι εφόσον δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, ακόμη και σε περιπτώσεις θετικού κρούσματος η ιχνηλάτιση, θα είναι πιο εύκολη.
Κι ακόμη παραπάνω, και στις μικρές πόλεις είναι γνωστό πως οι θαμώνες στα καφενεία, είναι σχεδόν οι μόνιμοι, που λόγω συνήθειας έχουν τις ίδιες παρέες, μην πούμε πως κάθονται και στα ίδια τραπέζια. Οπότε, με τους ελέγχους που γίνονται και με τα μέτρα που υπάρχουν, καταστήματα με κωδικό καφενείου, θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά. Το ίδιο και καφετέριες που συνήθως σερβίρουν καφέ, ξανά με την αυστηρότητα των αποστάσεων.
Πέρα από αυτό, όπως είχε δηλώσει προχθές στην ΗΧΩ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας, η αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αυστηρότητα στα τετραγωνικά ανά άτομο.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να δούν το θέμα αυτό, επειδή η οριζόντια καραντίνα, δεν είναι δίκαιο μέτρο.

Μέρα-μέρα
Στην κυβέρνηση, με δεδομένο πως η αποκλιμάκωση έρχεται πολύ πιο αργά από όσο περίμεναν, αποφεύγουν να κάνουν μακρόπνοους σχεδιασμούς και θα πηγαίνουν βήμα βήμα, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση δεν θα γίνει με βάση τις ημερομηνίες, αλλά με βάση τα δεδομένα. Το βασικό πλάνο εξακολουθεί να είναι το γνωστό: να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου τα δημοτικά σχολεία και ακολούθως το λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, το άνοιγμα της εστίασης θα εξεταστεί πέριξ της 10ης Δεκεμβρίου όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα, και πάντως σύμφωνα με τις ίδιες με πληροφορίες της «Κ», οι επιδημιολόγοι έχουν από τώρα δείξει απαγορευτικό στο άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εντός δύο εβδομάδων η κατάσταση θα έχει ξεφύγει χωρίς επιστροφή», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας κατά τη προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι υψηλό», ιδιαιτέρως «σε κάποιες περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος και Αχαΐα, το φορτίο αυτό είναι πηγή ανησυχίας».
Το συγκεκριμένο εύρημα φέρνει στο τραπέζι σκέψεις για άνοιγμα ανά περιφέρεια ή ακόμα και ανά νομό, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, με δεδομένο πως ούτως ή άλλως οι νομοί σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα είναι «στεγανοποιημένοι» και δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από τον έναν στον άλλο.
«Γιατί το Λασίθι με δύο κρούσματα ημερησίως να έχει τους ίδιους περιορισμούς όπως η Λάρισα;» είναι το ερώτημα που τίθεται από αρκετούς και δεν είναι παράλογο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Πονοκέφαλος» η εστίαση
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση φαίνεται πως θα ανοίξει τελευταία, καθώς οι ειδικοί διαφωνούν. Πιθανώς, να επιτραπεί το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ, με αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τα τραπέζια, τον αριθμό καθήμενων και τις αποστάσεις και δεν θα επιτρέπεται η μουσική.
Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί το ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ενώ σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο περιορισμός των εννιά ατόμων.
Αναφορικά με τις νυχτερινές μετακινήσεις των εορταστικών ημερών, οι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των εορταστικών συγκεντρώσεων σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε στρατιωτική μονάδα της Ηπείρου
Έκκληση για ελέγχους στους υπευθύνους των Κλειστών Δομών Φιλοξενίας από Καχριμάνη
Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με θετικά κρούσματα κορωνοϊού στο Στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» στο Πέραμα Ιωαννίνων γίνονται γνωστά τα εξής:
•Το βράδυ της Τρίτης διαγνώστηκε θετικός στον ιό πολίτης που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Το πρωί της επόμενης ημέρας (Τετάρτη 25 Νοεμβρίου) από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τη Διοίκηση της 8ης Ταξιαρχίας και την πολιτική ηγεσία που εμπλέκεται στη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί άδεια διενέργειας ελέγχων από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και η 6η ΥΠΕ.

• Την Πέμπτη διενεργήθηκαν rapid test από τα οποία προέκυψαν 19 θετικά δείγματα – τα οποία επιβεβαιώθηκαν και με μοριακό έλεγχο- ενώ άλλα 6 θετικά προέκυψαν από άλλους μοριακούς ελέγχους. Οι προσβληθέντες έχουν ήπια – μέχρι τώρα- συμπτώματα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ήδη τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος σε συνεργασία με τις Στρατιωτικές Αρχές. Οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
•Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει άριστη συνεργασία με τη Διοίκηση της 8ης Μ/Π ΤΑΞ και του Στρατοπέδου «Κατσιμήτρου», τόσο για τη διενέργεια των ελέγχων, όσο και για την αντιμετώπιση τυχόν άλλων ζητημάτων που προκύψουν.

•Τέλος για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απευθύνει έκκληση στους υπευθύνους των Κλειστών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, οι οποίοι χειρίζονται αποκλειστικά το ζήτημα των ελέγχων για κορωνοϊό, να προχωρούν σε όσο το δυνατόν συχνότερους και με μαζικότητα ελέγχους και να μεριμνούν ώστε όσοι φιλοξενούμενοι εντοπίζονται θετικοί να τηρούν σε απόλυτο βαθμό τους προβλεπόμενους περιορισμούς, προκειμένου να μη διασπείρεται ο ιός στην κοινότητα.