ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η πτώχευση του λαού δώρο στις τράπεζες και τα funds

Κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα τραπεζών, εγχώριων και ξένων εταιρειών του κυκλώματος αγοραπωλησιών-ενοικιάσεων ακινήτων είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης, με τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας», τον οποίο ψήφισε μόνη της στις 26/10 η Ν.Δ. στη βουλή. Η κυβέρνηση έφερε μέχρι και τελευταία στιγμή πλήθος τροπολογιών, ενώ μια μέρα μετά δεν έχει αναρτήσει ακόμα το τελικό κείμενο του νόμου στην ιστοσελίδα της βουλής.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας εισάγει το θεσμό της πτώχευσης των ιδιωτών, δηλαδή των προσώπων που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα. Με αυτό το θεσμό εξισώνεται με τις επιχειρήσεις ο άνεργος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος, ως προς τις συνέπειες. Βέβαια, για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπονται εργαλεία διάσωσης της λειτουργίας και του κεφαλαίου τους. Οι αδύναμοι οφειλέτες, που αποκαλούνται «μεσαίοι», «απογυμνώνονται» από κάθε είδους προστασία και απαλλοτριώνεται η κατοικία, κάθε στοιχείο της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας τους, οχήματα, αλλά και μέρος του μισθού και της σύνταξής τους, που υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και αντιστοιχεί σήμερα περίπου σε 610 ευρώ ανά άτομο και 900 ευρώ ανά ζευγάρι.

(…) Με το νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ., οι δανειολήπτες που έχουν αδυναμία πληρωμής του στεγαστικού τους δανείου, θα χάνουν το σπίτι τους, η ιδιοκτησία του οποίου θα περνά σε μια εταιρεία «γύπα» που θα έχει αποκτήσει την κυριότητα. Η δεύτερη ευκαιρία θα “δίνεται” από αυτό το ιδιωτικό fund (Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης αποκαλείται και ήδη διαγκωνίζονται γι αυτόν μεγάλες πολυεθνικές). Θα μπορεί να κρίνει, αν θα επιτρέψει στον πτωχευμένο να συνεχίσει να κατοικεί σε αυτό μόνον εφόσον πληρώνει ενοίκιο. Με λίγα λόγια, οι ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε ενοικιαστές των fuds για το ίδιο τους το σπίτι! Την ίδια ώρα που στο νέο του διάγγελμα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε απαγόρευση κυκλοφορίας, καλούσε να μένουμε σπίτι, δρομολογεί την αρπαγή αυτού του σπιτιού για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά» σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.