Να ανακληθεί Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ν. ΑΡΤΑΣ

Το διάλειμμα δε θεωρείται χρόνος εργασίας

Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομηχάνους

Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας στον εργαζόμενο

Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε Βιομηχανία και Λιανεμπόριο καθώς μπαίνει σε λειτουργία η δυνατότητα εφαρμογής 6ημερης εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΣ του ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ν. ΑΡΤΑΣ, ζητώντας «ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» καθώς όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας, αφού επεκτείνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε μια σειρά κλάδους μεταξύ των οποίων βιομηχανικούς και το εμπόριο. Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις μας πάνε περίπατο με βάση τις ανάγκες για κέρδος της επιχείρησης!»

Συγκεκριμένα σημειώνεται πως:
-Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομηχάνους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα κι αυτό το διάστημα να μη θεωρείται χρόνος εργασίας.

-Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες το μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού μέχρι 3 μονά χτυπήματα της κάρτας (δηλαδή χωρίς να χτυπηθούν είτε στην έναρξη είτε στη λήξη της βάρδιας) δεν επιφέρουν κανένα πρόστιμο! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 3 μέρες το μήνα χωρίς κανείς να ξέρει πόσες ώρες εργάστηκαν!

-Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως “διευθυντικά στελέχη”. Για τον χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές). Δηλαδή θα μπορούν να χαρακτηρίζονται “διευθυντές” και να δουλεύουν με ανοιχτό ωράριο ακόμη και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση!

-Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον εργαζόμενο. Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά!

-Το διάλειμμα δε θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.
Με άλλα λόγια, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΑ, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρος στις βιομηχανίες θα μπορεί να δουλεύει απλήρωτα: 1 ώρα για την προετοιμασία ανάληψης εργασίας + ½ ώρα αφού το διάλειμμα βγαίνει εκτός ωραρίου + τουλάχιστον άλλη 1 ώρα γιατί “ξέχασε” να χτυπήσει κάρτα= 2 ½ ώρες την ημέρα. Και αυτό χωρίς να μετριέται ο χρόνος που χάνεται από και προς την εργασία. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο τις περιόδους γιορτών, εκπτώσεων ή τουρισμού θα μετατρέπονται από 5ήμεροι σε 6ήμεροι! Οι εργαζόμενοι στα s/m, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό θα δουν το ήδη « ξεχειλωμένο » ωράριο τους, την ήδη υπάρχουσα ευελιξία να παίρνει ακόμη πιο οξυμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα και με τη βούλα….

Το Εργατικό κέντρο αναδεικνύει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες…. Το Εργατικό Κέντρο Άρτας και τα σωματεία του, θα ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην οργάνωση του αγώνα και της αντεπίθεσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους ενάντια και σε αυτό το νέο αντεργατικό έκτρωμα, ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή – αντεργατική απόφαση που στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στο λαό συνολικά».