Να λειτουργήσει το αρδευτικό ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙ

Επιστολή-έκκληση αγροτών- ακτινιδιοπαραγωγών περιοχής Κομποτίου

Πάνω από 2000 καλλιεργήσιμα στρέμματα αντιμετωπίζουν κίνδυνο από λειψυδρία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΗΣ Το μείζον πρόβλημα άρδευσης στην περιοχή πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί

Την όσο δυνατόν πιο άμεση έναρξη της λειτουργίας του αρδευτικού ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ, ζητούν με επιστολή τους αγρότες- ακτινιδιοπαραγωγοί της περιοχής Κομποτίου.
Στην επιστολή που ενεχείρησαν στον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βαρέλη, και που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, Βουλευτές ‘Άρτας, Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Άρτας, Δήμαρχο Νικ. ΣΚΟΥΦΑ, αναφέρουν πως στην περιοχή τους καλλιεργούνται κοντά στα 2000 στρέμματα με ακτινίδια, τα οποία εάν δεν λειτουργήσει το αρδευτικό ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ, σύντομα θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο λειψυδρίας.
Επισημαίνουν τα έργα για το αρδευτικό έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους και μπορεί να είναι έτοιμο προς χρήση άμεσα.
Αρωγός στο αίτημα αυτό και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βαρέλης, που δηλώνει πως είναι μείζον το πρόβλημα άρδευσης στην περιοχή Κομποτίου του Δήμου Νικ. Σκουφά καθώς εδώ και 30χρόνια ξεκίνησε το αρδευτικό ΠΕΤΑ-ΚΟΜΠΟΤΙ και δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του.

Η επιστολή
Στην επιστολή οι καλλιεργητές ακτινιδίου αναφέρουν:
«ΑΞΙΌΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ
Η κατασκευή του φράγματος ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ στο ΠΕΤΑ προέβλεπε όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της πεδινής περιοχής της Άρτας.
Εδώ και 30 χρόνια περίπου, άρχισε η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και συγκεκριμένα το αρδευτικό ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙ που αξιοποιεί τα νερά του φράγματος Πουρναρίου . Το συγκεκριμένο έργο θα αρδεύσει σύμφωνα με τη μελέτη , συνολική έκταση 37.650 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Κομποτίου – Περάνθης – Συκεών του Δήμου Νικ.Σκουφά . Το αρδευτικό όπως γνωρίζουμε έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του και είναι έτοιμο προς χρήση και έχουν επενδυθεί έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα, έχει κατασκευασθεί το αντλιοστάσιο με τα μηχανήματα να απαξιώνονται λόγω μη λειτουργίας, έχει κατασκευασθεί ό αύλακας μεταφοράς του νερού έχουν γίνει το δίκτυο διανομής. Οι αγρότες και οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής αναρωτιούνται τι απομένει για την ολοκλήρωση.

Επισημαίνουμε πως στην περιοχή μεταξύ του Κομποτίου και Περάνθης του Δήμου Νικ. Σκουφά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την καλλιέργεια των λοιπών προϊόντων εσπεριδοειδή-ελαιών κλπ η καλλιέργεια του ακτινιδίου ξεπερνώντας τουλάχιστον τα 2000 στρέμματα μόνο στη περιοχή μας.
Οι αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας του ακτινιδίου είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ή της ελιάς και παρότι η περιοχή αυτή διαθέτει ένα μικρό υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα οποίος κάλυπτε εν μέρει τις αρδευτικές ανάγκες αυτός πλέον με την ξηρασίες που έχουμε ίσως και λόγω της κλιματικής αλλαγής να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και τα προβλήματα έγιναν ήδη αισθητά από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα προωθείται και η κατασκευή του φράγματος Κομποτίου που όντως θα δώσει τη μόνιμη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα στην περιοχή από Μεγάρχη μέχρι τον κάμπο Κομποτίου . Το φράγμα όμως είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο που με τις ευνοϊκότερες συνθήκες έχει βάθος 10ετίας ή και ακόμη μεγαλύτερο. Το πρόβλημα όμως της άρδευσης είναι άμεσο και το αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και αυτό είχε δυσμενείς συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην απόδοση των καλλιεργειών, κυρίως του ακτινιδίου, που έχει αυξημένες ανάγκες άρδευσης. Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έχουμε νερό για να αρδεύσουμε και θα καταστραφούμε εντελώς.

Πρέπει λοιπόν ταυτόχρονα με την προώθηση του φράγματος Κομποτίου που είναι ένα μακράς πνοής έργο, άμεσα να ενεργοποιηθεί το αρδευτικό ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙ το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και το οποίο θα δώσει άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα.
Ζητούμε λοιπόν και προκειμένου να μη χαραμιστεί το ποσό που έχει επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο έργο από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, την άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα για τις καλλιέργειές μας με την ολοκλήρωση του αρδευτικού ΠΕΤΑ -ΚΟΜΠΟΤΙ που θα δώσει άμεσα τη λύση στην άρδευση του μεγαλύτερου μέρους των καλλιεργειών μας».
Ακολουθούν υπογραφές που είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Η δήλωση Δημήτρη Βαρέλη
«Έγινα αποδέκτης της επιστολής των αγροτών-καλλιεργητών ακτινιδίων της περιοχής ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ την οποία απέστειλα στους αποδέκτες της» δηλώνει ο Δημήτρης Βαρέλης. «Το μείζον πρόβλημα άρδευσης στην περιοχή Κομποτίου του Δήμου Νικ. Σκουφά πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Εδώ και 30χρόνια ξεκίνησε το αρδευτικό ΠΕΤΑ-ΚΟΜΠΟΤΙ και δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του. Δεν πρέπει να πάνε χαμένα τα εκατομμύρια που έως τώρα έχουν δοθεί για το έργο. Οι αρδευτικές ανάγκες τα τελευταία χρόνια που έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια του ακτινιδίου είναι πολλαπλάσιες. Το φράγμα ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ναι είναι η λύση του μέλλοντος το πρόβλημα όμως είναι του ΧΘΕΣ και το επόμενο καλοκαίρι οι αγρότες δεν θα έχουν να ποτίσουν. Η άμεση λύση είναι να φτάσει το νερό από το φράγμα ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ . Είμαστε στο πλευρό των αγροτών για να δοθεί άμεσα ή λύση στο πρόβλημα άρδευσης με την ολοκλήρωση του αρδευτικού ΠΕΤΑ- ΚΟΜΠΟΤΙ».