Νταράνα, Ντυάνα, Σαμάντι

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Όταν το σώμα έχει δουλευτεί μέσω των άσανας, όταν το μυαλό, ο Νους έχει εξευγενιστεί μέσω των τεχνικών της πραναγιάμα και όταν οι αισθήσεις μας τιθασευτούν τότε ο ασκούμενος είναι έτοιμος να περπατήσει το έκτο σκαλοπάτι το οποίο ονομάζεται Dharana. Το μονοπάτι αυτό περιλαμβάνει συγκέντρωση της προσοχής σε ένα προεπιλεγμένο αντικείμενο. Η προσοχή τείνει να φύγει, μέρος της εργασίας μας είναι η συνειδητή προσπάθεια για επαναφορά της προσοχής μας ξανά και ξανά έτσι εκπαιδεύεται ο Νους.
Όπως το νερό παίρνει σχήμα μέσα σε ένα δοχείο, έτσι και ο Νους όταν συγκεντρώνεται μεταμορφώνεται στο σχήμα του αντικειμένου που παρατηρεί. Γίνεται ένα με αυτό, εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τον ασκούμενο και το αντικείμενο που έχει απέναντί του.

Όταν η ροή της συγκέντρωσης είναι αδιάκοπη τότε μεταβαίνει στο επόμενο στάδιο-σκαλοπάτι το οποίο ονομάζεται Ντυάνα.
Τα χρονικά διαστήματα που η προσοχή γλιστρά μειώνονται και η συγκέντρωση είναι σταθερή και συνεχής.
Ο νους τελικά γίνεται πολύ ήρεμος και χαλαρός και μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αποκτά σταθερότητα και μαθαίνει επιτέλους να παραδίνεται.
Έτσι οδηγείται στο Σαμάντι, στο επόμενο και τελευταίο σκαλοπάτι το οποίο είναι φυσική απόρροια όλων των προηγούμενων. Τότε ο νους είναι χαλαρός σαν να κοιμάται αλλά απόλυτα συγκεντρωμένος και σε ετοιμότητα όπως όταν είναι ξύπνιος.

Κάθε επιθυμία για προσπάθεια να επιτύχει κανείς Σαμάντι αποβαίνει μοιραία, καθώς είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιος βιώνει όταν είναι έτοιμος .Η συγκέντρωση εδώ έχει γίνει εντελώς σταθερή και διατηρείται εστιασμένη χωρίς προσπάθεια. Τότε ο ασκούμενος μπορεί να ενωθεί απόλυτα μετο αντικείμενο του διαλογισμού, ακόμη και να διαλογιστεί χωρίς αντικείμενο και να απορροφηθεί στην κενότητα.
Με τον διαλογισμό, σε τακτική βάση, μπορεί κάποιος να αποκτήσει αυξημένη θέληση, συγκέντρωση, σκοπό και νόημα στην ζωή του. Αποκτά Νου διαυγή με αυξημένη διάκριση.έχει διανοητική και συναισθηματική ισορροπία, μειώνεται το άγχος και το στρες.
Βελτιώνεται η σωματική του υγεία, καθώς επικρατεί μια σχεδόν μόνιμη ηρεμία στο Νευρικό Σύστημα. Ο νους γίνεται πιο θετικός και ήρεμος.

Υπάρχουν δεκάδες τεχνικές διαλογισμού που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε στάση, καθιστά, σε καρέκλα, ή και ξαπλωτά. Δεν είναι η στάση του σώματος που έχει σημασία εδώ αλλά η στάση του Νου.
Για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη του διαλογισμού θα πρέπει να ασκείται καθημερινά την ίδια ώρα και ίδιο μέρος (ιδανικά) χωρίς ενοχλήσεις με ή χωρίς αντικείμενο.
Ο διαλογισμός είναι το δικό σου όπλο μεταμόρφωσης. Η ενέργειά σου δεν παγώνει δεν εμποδίζει.

Υπάρχει ένας χορός ενέργειας μέσα σου, δυναμικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την εξέλιξή σου. Τα πάντα συμβαίνουν μέσα σου, έχει αντίκτυπο στο πως κινείσαι, πως συμπεριφέρεσαι, πως σκέφτεσαι και τι αισθάνεσαι. Όταν χάνεσαι στους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας μένεις σταθερός, τίποτα δεν ρέει όλα είναι παγωμένα κι εσύ τρέχεις.
Μάθε να ρίχνεις για λίγο τους ρυθμούς, αφιέρωσε πέντε λεπτά από την ημέρα και παρατήρησε το σώμα σου, την αναπνοή σου, έλα σε επαφή με τον εαυτό σου.
Αυτό που θα επιτύχεις είναι να γίνεσαι όλο και περισσότερο εσύ.

Πηγές:
Σημειώσεις της κ.Λίντα Καπετάνιου,εκπαιδευτικό δασκάλων γιόγκα 500 ωρών.

Κάθε Κυριακή στο Akasha Place στις 19.30, τεχνικές αναπνοών και καθοδηγούμενη χαλάρωση.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341