Νόμιμες οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Και με τη «βούλα» της Αποκεντρωμένης

Πρόεδρος η Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση

Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Τρομπούκης

Παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, τις ενστάσεις που κατατέθηκαν, τις βολές που εκτοξεύθηκαν ένθεν κακείθεν, τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας επικύρωσε ως νόμιμες τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που ελήφθησαν στις 16 Μαΐου 2021 για την αποδοχή των παραιτήσεων Προέδρου – Αντιπροέδρου και την εκλογή των νέων στα αντίστοιχα αξιώματα.
Κατά τον έλεγχο νομιμότητας που διενεργεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υπηρεσία έκρινε ως νόμιμη την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την εκλογή νέων προέδρου και αντιπροέδρου.

Όπως είναι γνωστό στις 16 Μαΐου, μετά από ομόφωνη απόφαση της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, η Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση εκλέχτηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου νέα πρόεδρος.
Επίσης ο Δημήτρης Τρομπούκης από την παράταξη ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος μετά από πρόταση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ως αντικαταστάτης του Δημήτρη Σακαρέλη, ο οποίος ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας καθώς η παράταξη του που τον πρότεινε για το αξίωμα, απείχε από τη διαδικασία.

Να σημειώσουμε ότι είχε κατατεθεί προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με αίτημα τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου από τη συνεδρίαση της Κυριακής 16 Μαΐου, για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του σώματος, μετά τις παραιτήσεις των Παργανά και Σακαρέλη, ενώ και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, είχαν θέσει το θέμα της απουσίας μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Η διαδικασία
Ο κ. Καχριμάνης στις ενστάσεις που υπήρξαν, υποστήριξε πως η τηλεδιάσκεψη προβλέπεται εδώ και 17 χρόνια για την συνεδρίαση συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. «Για ό,τι γίνεται έχει ρωτηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, για εμάς είναι νόμιμη η διαδικασία, τις ενστάσεις θα διαβιβάσουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας» είχε υποστηρίξει ο κ. Καχριμάνης.
Τελικά οι παρατάξεις της μειοψηφίας απείχαν από τη διαδικασία, της εκλογής.
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» υπέδειξε τον Δημήτρη Τρομπούκη για τη θέση του αντιπροέδρου αλλά απείχει, από την ψηφοφορία της εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου απείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», το ίδιο και ο Δημήτρης Δημητρίου για την παράταξη «Ήπειρος Όλον». Ο Γιώργος Πρέντζας επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανακοίνωσε κι αυτός την αποχή της παράταξής του, την αποχή επέλεξαν και οι παρατάξεις «Ανυπότακτη Ήπειρος» και «Εθνική Αυγή στην Ήπειρο», ενώ απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο».

Τελικά το αρμόδιο όργανο για την επικύρωση της απόφασης της εκλογής της προέδρου και του αντιπροέδρου που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, απέρριψε τις ενστάσεις και θεώρησε νόμιμη την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή νέων προέδρου και Αντιπροέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.