Ν. Ανδρουλάκης: Άμεσες παρεμβάσεις για να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα

Τα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα και η ανάγκη άμεσων, στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών τέθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με εκπροσώπους των αγροτών, το πρωί της Τετάρτης, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Χαρακτηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα «πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα και την ύπαιθρο», ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλάδου και τη μείωση του κόστους παραγωγής που επηρεάζεται σήμερα δραματικά από τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δύο επίπεδα παρεμβάσεων. «Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου

Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα» διευκρίνισε. Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικούς παράγοντες αποτελούν σήμερα, όπως είπε, «το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Στην ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια εστίασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Χαρακτήρισαν τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποσπασματικά, καθώς δεν εφαρμόζονται άμεσα, τη στιγμή που η περίοδος της άνοιξης είναι καθοριστική για την επιβίωση των παραγωγών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, κ. κ. Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Πουλάς και Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης. Επίσης, συμμετείχαν, με φυσική παρουσία ή απομακρυσμένα, οι εξής: Π. Σατολιάς, πρόεδρος ΕΑΣ Καλαβρύτων, Θ. Κουτσουπιάς, πρόεδρος ΕΑΣ Αγρινίου, Χρ. Μάρκου, πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ, Χ. Λιούρης, πρόεδρος ΕΑΣ Ιωαννίνων, Δ. Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, Στ. Γαβαλάς, πρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου Κρήτης, Μ. Χνάρης, εκ του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, Χρ. Μπαρλιάς, πρόεδρος ΕΑΣ Κορινθίας, Θ. Σωτηρόπουλος, πρόεδρος Παναιγιαλείου Ένωσης, Θ. Φωτεινός, πρόεδρος Δ/ματικής Βάμβακος, Δ. Κρητικού, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Γ. Πάζιος και Γ. Κατσούλης, εκ του ΕΑΣ Μεσσηνίας, Γ. Βαϊόπουλος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Δ. Θεσσαλίας, Α. Δημητρίου, πρόεδρος ΑΠΣΙ Πίνδος, Ν. Γούσιος, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων και Θ. Θανασιάς, εκ του Συνεταιρισμού Φαρσάλων.