Αιφνιδιαστική Κατάργηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Άρτας!

Στις 22-07-2026 καλούσαν επιχειρήσεις-Στις 15 /9/ 2026 την κατάργησαν!

Ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες το 2013

Το 2025 διαφημίζονταν ως «θεσμός που έχει καθιερωθεί»

Πληρώθηκε και μελέτη για μόνιμες κατασκευές

Έντονες αντιδράσεις από Χρ. Τσιρογιάννη και Δημ. Χουλιάρα

Με μια ξαφνική κίνηση που αιφνιδίασε ακόμη και τους συμβούλους της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, η διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, αποφάσισε να καταργήσει την Πανελλήνια Έκθεση Άρτας, ένα θεσμό που λειτουργούσε παράλληλα με το Παζάρι της πόλης της Άρτας από το 2013.

Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων, απεφάνθη πως πλέον δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα η συνέχιση της λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Άρτας και προχώρησε στην κατάργησή της.

Παρόλα αυτά, προκαλεί απορίες και ερωτήματα η στάση της διοίκησης της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, που στα τέλη Ιουλίου 2026, αναζητούσε συμμετοχές επιχειρήσεων, αποστέλλοντας επιστολές στο Επιμελητήριο Άρτας για να ενημερώσει τα μέλη του.

Οικονομικοί λόγοι

Με μια λιτή ανακοίνωση η διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, ενημέρωσε πως ματαιώνει την καθιερωμένη στεγασμένη Πανελλήνια Έκθεση Άρτας για το 2026, λόγω ριζικού επανασχεδιασμού και μειωμένης συμμετοχής εκθετών:

«Η διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο, επιλέγει τον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού.

Δεν συντηρούμε διοργανώσεις που δεν εκπληρώνουν πλέον τον σκοπό για τον οποίο διοργανώθηκαν πολλά χρόνια πριν. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, νέες ιδέες και ένα σύγχρονο μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής» σημειώνονταν στην ανακοίνωση.

Ουσιαστικά, ο Δήμος Αρταίων και η ΑΔΑΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν την ακύρωση της κλασικής μορφής της έκθεσης στο Εκθεσιακό Κέντρο, επιλέγοντας τα κονδύλια να διατεθούν για διήμερο δράσεων στο κέντρο της πόλης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2026, καθώς και για διανομή δωροεπιταγών (συνολικής αξίας 11.000 ευρώ) στους καταναλωτές για αγορές από τα τοπικά καταστήματα της Άρτας.
Το παραδοσιακό εμπορικό πανηγύρι (το γνωστό παζάρι) της Άρτας θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Τι άλλαξε

Τα ερωτήματα επικεντρώνονται στο τι συνέβη σε 1 χρόνο από το 2025, τι άλλαξε και οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση. Λέγεται πως σε αυτόν τον έναν χρόνο (από το φθινόπωρο του 2025 έως το φθινόπωρο του 2026), η βασικότερη αλλαγή που οδήγησε στην κατάργηση της στεγασμένης έκθεσης ήταν η κατακόρυφη και μη αναστρέψιμη πτώση του ενδιαφέροντος από την ίδια την αγορά (τους εκθέτες).

Το 2025 υπήρχαν προβληματισμοί, αλλά η διοργάνωση είχε «χρυσή» επικάλυψη λόγω των αθλητικών εκθεμάτων (κύπελλα, δάδες), που φιλοξενήθηκαν στην Έκθεση.

Κι όπως υποστηρίζεται από κύκλους της Δημοτικής Αρχής, εκείνο που βάρυνε, ήταν η «αποχή» των τοπικών και εθνικών επιχειρήσεων, καθώς όταν τον Ιούλιο του 2026 η διοργανώτρια ΑΔΑΕ ΟΤΑ άνοιξε τις αιτήσεις συμμετοχής για τη 12η έκθεση (με θεματική την Ενέργεια), η ανταπόκριση ήταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξη. Ήταν απογοητευτική!

Εξ ου και η διοίκηση έκρινε ότι αν άνοιγε μια έκθεση με ελάχιστα ή άδεια περίπτερα, θα υποβαθμιζόταν πλήρως το κύρος της διοργάνωσης αλλά και του ίδιου του Δήμου. Μάλιστα όπως ακούγεται το παραδοσιακό μοντέλο όπου ο καταναλωτής πηγαίνει σε ένα στεγασμένο κτίριο για να δει εμπορικά προϊόντα (έπιπλα, υπηρεσίες, τεχνολογία) θεωρήθηκε από τον Δήμο ότι «έκλεισε τον κύκλο του» και δεν συγκινεί πλέον το κοινό.

Ριζικός επανασχεδιασμός

Στις 16-09-26 με ανάρτηση η Διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, ανακοινώνει τον «Ριζικός επανασχεδιασμός της Πανελλήνιας Έκθεσης Άρτας», αναφέροντας τα εξής:

«Τον επανασχεδιασμό της Πανελλήνιας Έκθεσης Άρτας προαναγγέλλει η διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το παραδοσιακό Παζάρι της πόλης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Για φέτος, αντί της διοργάνωσης της Έκθεσης με τη σημερινή της μορφή, προγραμματίζονται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου δράσεις με άμεσο όφελος για την τοπική αγορά, συνολικού ύψους 11.000 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για ένα νέο μοντέλο της Έκθεσης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο, επιλέγει τον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού. Δεν συντηρούμε διοργανώσεις που δεν εκπληρώνουν πλέον τον σκοπό για τον οποίο διοργανώθηκαν πολλά χρόνια πριν. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, νέες ιδέες και ένα σύγχρονο μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

Το παραδοσιακό Παζάρι της Άρτας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί διαχρονικό θεσμό και τοπόσημο για την πόλη, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Η απόφαση για τον επανασχεδιασμό της Πανελλήνιας Έκθεσης αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο εκθεσιακό μοντέλο και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το παραδοσιακό Παζάρι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της ζωής της Άρτας.

Η παγιωμένη αποχή της αγοράς εδώ και έτη αποδεικνύει ότι ο παραδοσιακός τύπος της στεγασμένης έκθεσης έχει κλείσει τον κύκλο του. Το πρόβλημα είναι βαθιά δομικό. Η χρόνια άρνηση των πανελλαδικών εκθετών να συμμετάσχουν δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρες λύσεις, αλλά με ριζικές αλλαγές.

Φέτος, προστατεύουμε τον θεσμό από την απαξίωση και στηρίζουμε έμπρακτα την Άρτα:
• Δεν «καίμε» πόρους σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο που έχει απορριφθεί στην πράξη από την ίδια την αγορά.

• Εξασφαλίζουμε άμεση ανταποδοτικότητα 11.000€ στους ντόπιους εμπόρους, μέσα από ένα διήμερο στοχευμένων δράσεων στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

• Φέρνουμε κόσμο στο κέντρο της πόλης με μια συναυλία και τη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων.

• Επιστρέφουμε χρήματα στην τοπική οικονομία μέσω δωροεπιταγών, δημιουργώντας άμεσο όφελος για τις τοπικές επιχειρήσεις. Η Έκθεση δεν καταργείται. Αλλάζει.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, ξεκινάμε τη συστηματική προετοιμασία για τη νέα χρονιά. Με ένα σύγχρονο μοντέλο και μια πολυμερή σύμπραξη φορέων, θα χτίσουμε από κοινού μια διοργάνωση με ξεκάθαρους κανόνες, θεσμικό κύρος και πανελλαδική εμβέλεια.

Απαντάμε στην κριτική με έργα και ρεαλισμό. Στηρίζουμε την αγορά της Άρτας σήμερα και αναγεννούμε τον θεσμό αύριο».

Ζητούσε εκθέτες

Όμως όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, η διοίκηση της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την διοργάνωση της Έκθεσης. Και τούτο επειδή στις 22-07-2026 στέλνει επιστολή (Αρ. Πρωτ.: 468) προς το Επιμελητήριο Άρτας στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Α.Δ.Α.Ε. Ο.Τ.Α. διοργανώνει την 12η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2026 στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας.

Η 12η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας είναι αφιερωμένη στον τομέα της Ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τις σύγχρονες εφαρμογές που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης επιχειρήσεων, επαγγελματιών και φορέων από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και δημιουργώντας ευκαιρίες για δικτύωση και επιχειρηματική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα σας παρακαλούσαμε να ενημερώσετε τα μέλη του Επιμελητηρίου σας για τη διοργάνωση της Έκθεσης και τη δυνατότητα συμμετοχής τους ως εκθέτες, συμβάλλοντας στην ευρύτερη προβολή της διοργάνωσης και στην ενίσχυση της παρουσίας επιχειρήσεων του νομού σας.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο email adaeota@arta.gr ή στο τηλέφωνο 26810 78840.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Κέφης Νικόλαος
Πρόεδρος Α.Δ.Α.Ε Ο.Τ.Α.»

Ανταπόκριση από το Επιμελητήριο


Άμεση ήταν η ανταπόκριση από το ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας καθώς στις 04/08/2026 εκδίδει ανακοίνωση προς τα μέλη του, στην οποία αναφέρει:

«Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τα μέλη του ότι η δημοτική εταιρεία Α.Δ.Α.Ε. Ο.Τ.Α. διοργανώνει τη 12η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2026 στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας.

-Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον τομέα της Ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και καινοτόμες τεχνολογίες).

-Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω email (adaeota@arta.gr) ή τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 26810 78840».

Η διοργάνωση του 2025
Τον Σεπτέμβριο του 2025, τίποτε δεν προμήνυε πως η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας θα καταργούνταν καθώς σε ανακοίνωση ο Δήμος Αρταίων και η Αναπτυξιακή του Δήμου ΑΔΑΕ-ΟΤΑ ενημέρωναν πως «διοργανώνουν για 11η χρονιά την Πανελλήνια Έκθεση και την Εμποροπανήγυρη Άρτας, έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τη Βορειοδυτική και Δυτική Ελλάδα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 19:00, Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αρταίων, το οποίο προσφέρει άνετες υποδομές για εκθέτες και επισκέπτες. Το Λούνα Παρκ θα λειτουργεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και όλα τα παιχνίδια θα έχουν τις απαραίτητες ενεργές πιστοποιήσεις και αυστηρό έλεγχο.

Η μεγάλη φετινή καινοτομία είναι η θεματική ενότητα του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου Αρταίων, όπου θα φιλοξενηθεί η εντυπωσιακή Συλλογή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Δαδών και ενθυμημάτων του Στράτου Κλήμου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά 43 δάδες, που αφηγούνται την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας και την ιστορία των σύγχρονων Αγώνων.

Η Συλλογή έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε μεγάλες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αρχαία Ολυμπία, Περιστέρι, Τόκιο 2018, Αντίμπ Γαλλίας 2024) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Με στόχο τη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος στις νεότερες γενιές, η Έκθεση δεν αποτελεί μόνο μια σπάνια καταγραφή της Ολυμπιακής ιστορίας, αλλά και μια μοναδική εμπειρία επαφής με το σύμβολο της ειρήνης και της ενότητας των λαών – την Ολυμπιακή Δάδα.

Τη φετινή έκθεση στηρίζουν και αρκετές Αθλητικές ομοσπονδίες (…) Ο Δήμος Αρταίων καλεί όλους τους Αρτινούς, αλλά και τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να τιμήσουν με την παρουσία τους την 11η Πανελλήνια Έκθεση και Εμποροπανήγυρη Άρτας.

Μια διοργάνωση που συνδυάζει παράδοση, επιχειρηματικότητα, αθλητισμό και πολιτισμό, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής».

Τσιρογιάννης: αποτυχία της Δημοτικής Αρχής 


Ο πρώην Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης που ουσιαστικά καθιέρωσε την Πανελλήνια Έκθεση Άρτας, ρίχνει τις ευθύνες για την ματαίωση στη σημερινή δημοτική Αρχή.

«Πέρυσι ήταν «επιτυχημένη και με δυναμική προοπτική» – Φέτος ματαιώνουν την Πανελλήνια Έκθεση Άρτας.
Ποια είναι η θέση του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας;» αναρωτιέται σε ανακοίνωση που εξέδωσε και που αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Μόλις τον Οκτώβριο του 2025, η Δημοτική Αρχή, με επίσημο δελτίο τύπου, πανηγύριζε για την «επιτυχημένη» 11η Πανελλήνια Έκθεση, μιλούσε για «πλήθος εκθετών», «μεγάλη επισκεψιμότητα» και «δυναμική προοπτική» και ανανέωνε το ραντεβού για τη 12η Έκθεση.
Σήμερα, έναν χρόνο μετά, μας λέει ότι υπάρχει «παγιωμένη αποχή της αγοράς εδώ και έτη», ότι το μοντέλο είναι «ξεπερασμένο» και ματαιώνει τη φετινή διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης.
Τελικά, ποια από τις δύο επίσημες περιγραφές ισχύει;

Θυμίζουμε ότι την Πανελλήνια Έκθεση την παραλάβαμε στα πρώτα της βήματα το 2014 και με συστηματική δουλειά, την αναπτύξαμε σε περισσότερα από 2.000 τ.μ. στεγασμένου εκθεσιακού χώρου, με περισσότερους από 80 εκθέτες και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΑΔΑΕ (Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αρταίων), τα μέλη της «Αρτινών Συνεργασία» καταψήφισαν την πρόταση της Διοίκησης και δήλωσαν ξεκάθαρα, με κοινό υπόμνημά τους, ότι διαφωνούν με τη μη πραγματοποίηση της Έκθεσης. Ζήτησαν να αναζητηθεί διαφορετική μορφή, ώστε ο θεσμός να συνεχιστεί.

Άλλωστε, είχε αποφασιστεί από το ΔΣ της ΑΔΑΕ για φέτος θεματική Έκθεση «Ενέργεια – Εξοικονομώ», ενώ τον Ιούνιο του 2026 η ΑΔΑΕ προχώρησε σε εξάμηνη ανάθεση παροχής υπηρεσιών, ύψους 7.200 ευρώ, με αντικείμενο που περιλαμβάνει ρητά και τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων, στο πλαίσιο σύμβασης αντίστοιχης με την περσινή.

Οι εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης για τη στήριξη της αγοράς είναι θετικές. Δεν αποτελούν όμως υποκατάστατο της Πανελλήνιας Έκθεσης. Τέτοιες παράλληλες δράσεις πραγματοποιούνταν επί χρόνια μαζί με την Έκθεση και την Εμποροπανήγυρη.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το 2018 ο Δήμος Αρταίων υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης για Μόνιμο Στεγασμένο Εκθεσιακό Κέντρο 3.000 τ.μ. στον ίδιο χώρο, σχεδιασμένο για θεματικές εκθέσεις όλο τον χρόνο, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η μελέτη και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το έργο;

Αναμένουμε δημόσια θέση από το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας για τη ματαίωση της φετινής Έκθεσης, καθώς και οι δύο φορείς έχουν διαχρονικά θέσει το ζήτημα περιορισμού της Εμποροπανήγυρης προς όφελος της οργανωμένης Έκθεσης.
Φέτος θα καταληφθεί ο χώρος της Έκθεσης από επιπλέον πωλητές της Εμποροπανήγυρης;

Η θέση της παράταξής μας «Αρτινών Συνεργασία» είναι σαφής:
Συμφωνούμε ότι η Άρτα χρειάζεται έναν σύγχρονο και ισχυρό εκθεσιακό θεσμό.

Όμως ο επανασχεδιασμός γίνεται με δουλειά, σχέδιο και συνεργασίες. Όχι με ματαίωση. Χρόνος υπήρχε. Η μη πραγματοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης το 2026 αποτελεί αποτυχία της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΑΔΑΕ».

Εμπορικός Σύλλογος Άρτας: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση

Με θέμα «Πανελλήνια Έκθεση Άρτας και Παζάρι» εξέδωσε ανακοίνωση και ο Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, στην οποία εκφράζει την διαφωνία του με όσα αποφάσισε η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΑΔΑΕ. Στην ανακοίνωση που υπογράφει για το Δ.Σ. ο πρόεδρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ, αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

« Το 2013, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Δήμου Άρτας, Χρήστος Γιώτης , δημιούργησαν την 1η Πανελλήνια Έκθεση Άρτα.

Ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν ξεκάθαρος :
Να μεγαλώνει σιγά – σιγά η έκθεση , παράλληλα να ολοκληρώνεται η μελέτη για τον μόνιμο στεγασμένο πολυχώρο εκθέσεων-εκδηλώσεων και να αναβαθμιστεί το επίπεδο του εθιμοτυπικού παζαριού με την εφαρμογή όλων των νομοθεσιών που αφορούσαν το εμπόριο.

Επίσης να μειώνονται σταδιακά οι παράγκες του παζαριού, έτσι ώστε να διατηρηθεί μόνο το εθιμοτυπικό στοιχείο με παραδοσιακά προιόντα και να αξιοποιηθεί η έκθεση για επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο.

Σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποιούνται εκθέσεις, συμμετέχουν τα Επιμελητήρια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Εστίασης και γενικότερα οι επαγγελματικοί κλάδοι, είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με τους Δήμους.

Διαχρονικά αποδείχτηκε ότι όταν συνεργάστηκε το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος με την ΑΔΑΕ για την έκθεση, η έκθεση είχε επιτυχία.

Δυστυχώς, οι προτάσεις μας για την έκθεση, αν και ήταν εμπεριστατωμένες όλα αυτά τα χρόνια, βρήκαν πόρτες κλειστές.

• Μια έκθεση που γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να οργανώνεται από τον Ιανουάριο και όχι τον Ιούλιο.

• Για να έχεις συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, θα πρέπει κι εσύ να επισκέπτεσαι άλλες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

• Θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι η έκθεση δεν θα πρέπει να βάζει την Αναπτυξιακή του Δήμου μέσα, αλλά ούτε και να βγάζει κέρδος, έτσι ώστε να έχει χαμηλό κόστος για τους εκθέτες.

• Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της έκθεσης ήταν και είναι ότι εκ των προτέρων ήξερες ότι θα περάσουν 50.000 άνθρωποι και ότι έχεις πάρκινγκ ακριβώς δίπλα . Όταν έχεις τέτοιο πλεονέκτημα και τέτοιο όπλο στα χέρια σου, σίγουρα μπορείς να προσελκύσεις πολλούς εκθέτες.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ένα:
Θέλανε τελικά οι δημοτικές αρχές να υπάρχει έκθεση;
• Έγιναν λάθος χειρισμοί με το να μην συνεργάζονται με άλλους φορείς και στον βωμό του κέρδους απαξίωσαν με τα ακριβά ενοίκια και τις πρόχειρες κατασκευές την έκθεση.

• Η έκθεση είχε σκοπό να αναβαθμίσει τον χώρο και οι εκθέτες που θα έρχονταν από όλη την Ελλάδα να αφήσουν τα χρήματά τους στην πόλη μας και να έχουμε ένα είδος εκθεσιακού τουρισμού.

• Η ολοκλήρωση της μελέτης για τον μόνιμο εκθεσιακό πολυχώρο έχει ανακοινωθεί πέντε φορές τα τελευταία πέντε χρόνια από τους διατελέσαντες δημάρχους στα εγκαίνια της έκθεσης .

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται και το αποκορύφωμα είναι να μην γίνεται έκθεση και να ανακοινώνεται 15 μέρες πριν την έναρξή της.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη της τοπικής αγοράς είναι θετικές αλλά ελάχιστες σε σχέση με την αφαίμαξη των χρημάτων μέσω του παζαριού . Να θυμίσουμε ότι τη χρονιά που δεν έγινε το παζάρι λόγω Covid, την περίοδο εκείνη η αγορά της πόλης μας είχε 35% αύξηση του τζίρου επίσης να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο για τους δύο επόμενους μήνες μετά το παζάρι η αγορά της Άρτας ‘νεκρώνει’ !!

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, και αυτό είναι διαχρονικό φαινόμενο, να ελαττωθούν οι μέρες του παζαριού αλλά και οι παράγκες του, έτσι ώστε να υπάρχει μόνο εθιμοτυπικά, με λίγες παράγκες με παραδοσιακά προϊόντα.

Τέλος, τονίζουμε ότι θα είμαστε απέναντι στην καταστρατήγηση όρων που είχαν μπει τα προηγούμενα χρόνια στη διοργάνωση του παζαριού, και σε ασυδοσία που αφορά τις παράγκες και τους λιανοπωλητές.
Επίσης όπως κάνουμε κάθε χρόνο , θα ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή όλων των νόμων που διέπουν την συμμετοχή και διεξαγωγή των συμμετεχόντων και των διοργανωτών.
Τις επόμενες μέρες θα στείλουμε και τις προτάσεις μας για άλλη μια φορά στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Διαφωνούν 4 μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ
Σε ανακοίνωση των τεσσάρων μελών του ΔΣ της ΑΔΑΕ ΑΡΤΑΣ που προέρχονται από την παράταξη της μειοψηφίας, τονίζουν πως «Η Έκθεση δεν «απέτυχε»..Απλώς αποφασίστηκε να μη γίνει….»!

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται: «Η διοίκηση της ΑΔΑΕ επέλεξε να αλλάξει τον χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, επικαλούμενη το μειωμένο ενδιαφέρον, και η σχετική απόφαση του Δ.Σ. πάρθηκε με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά.

Όμως πριν καταργήσεις έναν θεσμό, δεν θα έπρεπε να εξαντλήσεις κάθε δυνατότητα για να τον ανανεώσεις;
Να ζητήσεις τη συνδρομή του Δ.Σ., του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων; Να αναζητήσεις ένα νέο μοντέλο που θα μπορεί να προσελκύσει εκθέτες και επισκέπτες;

Γιατί η Έκθεση δεν είναι απλώς μερικά περίπτερα. ..
Μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προβολής της Άρτας, των επιχειρήσεών της, των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού της.

Μπορεί να φέρει επισκέπτες στην πόλη και να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική…
Και εδώ πραγματικά απορούμε με τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου…και του προέδρου της ..

Όταν η Έκθεση υπήρχε, ακούγαμε πόσο σημαντική είναι για την τοπική αγορά. Σήμερα που σταματά, η αντίδραση είναι μάλλον συγκρατημένη, ενώ η κριτική στρέφεται κυρίως στο παζάρι.

Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι η Έκθεση μπορεί να αποτελέσει μοχλό προβολής και ανάπτυξης της Άρτας, τότε δεν την εγκαταλείπουμε επειδή το συγκεκριμένο μοντέλο δεν λειτούργησε. Το αλλάζουμε, το βελτιώνουμε και το στηρίζουμε.

Η Άρτα χρειάζεται σχέδιο, συνεργασία και συνέπεια.
Όχι αποφάσεις πρώτα και αναζήτηση επιχειρημάτων μετά».

Το κείμενο υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ της ΑΔΑΕ:
ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΕΥΗ
ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ ΤΖΕΝΗ
ΦΑΚΙΤΣΑ ΤΕΡΡΥ
ΧΡΗΣΤΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ