Ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στους δρόμους οι φοιτητές- οι αντιδράσεις φουντώνουν

Εισήχθη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ξεκίνησε από την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και μαθητές, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος με σκοπό να προχωρήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, με το τελικό κείμενο να αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, 8 Μαρτίου, μέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο νόμου «ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα, οι φορείς που αντιδρούν, με αιχμή του δόρατος τους φοιτητές, αρχής γενομένης από την αυριανή, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, απεργία, που έχει οριστεί στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Λόγω και της κατάστασης και της σκληρής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες -και όχι μόνο, είναι δεδομένο ότι η απεργιακή συγκέντρωση θα λάβει αντικυβερνητικό χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα, ειδικότερα όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή των φοιτητών, έχουν προγραμματιστεί σε όλη την επικράτεια που θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον δρόμο και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, καθώς, έχουν οριστεί πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών, εργαζομένων στην εκπαίδευση και μαθητών θα κορυφωθούν στις 8 Μαρτίου με την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, συνεχώς δυναμώνει και διευρύνεται, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνοντας, πάντως, αποφασισμένη να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, προχωρώντας παράλληλα στην ποινικοποίηση και καταστολή των αγώνων, ενώ οι αντιδράσεις αντί να φθίνουν, φουντώνουν. Η ΠΟΣΔΕΠ, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ η ΟΣΥΕΕΠ και πλήθος πανεπιστημιακών φορέων έχουν ήδη εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου.