Ξεκινά η Δημόσια Διαβούλευση, της Μ.Π.Ε. για τα Πλωτά Φωτοβολταϊκά στο ΠΟΥΡΝΑΡΙ

ΜΠΟΝΑΜΑΣ Από την ΤΕΡΝΑ!!!

Έναρξη της διαδικασίας δημοσιοποίησης η 28-12-2021

Κατάθεση γραπτών απόψεων πολιτών και φορέων από 30 -12-2021 έως 02-02-2022

Τι αναφέρεται στη Μελέτη για τα χαρακτηριστικά του έργου

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2021, ήρθε στους Αρτινούς ο «μποναμάς» από την γνωστή εταιρεία: «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», με τη μορφή «ΠΛΩΤΟΥ Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 103 MW ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ».
Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση που πρώτη αποκάλυψε η ΗΧΩ και η οποία αιφνιδίασε τις Τοπικές Αρχές, αφού οι γειτνιάζοντες με τη Λίμνη Πουρναρίου Δήμοι Αρταίων και Ν. Σκουφά, άλλα σχεδίαζαν και προγραμμάτιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Κι ενώ ήδη υπάρχουν αποφάσεις αρνητικές για την εγκατάσταση ΠΛΩΤΟΥ Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, στη λίμνη Πουρναρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση για έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, που ξεκινά στις 30-12-2021 και τελειώνει στις 2-2-2022.

Η ανακοίνωση
Πιο συγκεκριμένα στις 27-12-2021 στάλθηκε η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, που υπογράφει η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ και στην οποία γίνεται γνωστό πως «Ανακοινώνει και Προσκαλεί τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ)στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η) :«Φ/Β Σταθμός, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, Δ.Ε. Βλαχερνών & Πέτα, των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά αντίστοιχα, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου».
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».

-Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 28-12-2021 και ημερομηνία λήξης αυτής η 07-02-2022
-Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 30 -12-2021 και ημερομηνία λήξης αυτής η 02-02-2022
-Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
-Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).

Η Μελέτη
Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ για την εγκατάσταση και λειτουργιά ΠΛΩΤΟΥ Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ εγκατεστημένης ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, και τα βασικά στοιχεία υπό μελέτη ΕΡΓΟΥ, μεταξύ άλλων αναφέρει:
Ο Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα εγκατασταθεί στον ταμιευτήρα που εξυπηρετεί τον
Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πουρναρίου.
Το υδροηλεκτρικό έργο Πουρνάρι Ι κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο 1973‐1980. Ο ταμιευτήρας του Πουρναρίου έχει ένα συνολικό όγκο στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας του 730 εκατ.m3 από τα οποία τα 305 εκατ.m3 είναι ωφέλιμος όγκος για την παραγωγή ενέργειας και τις αρδεύσεις.
Το χωμάτινο φράγμα είναι συνολικού όγκου 9.000.000 μ3 . Η ονομαστική στέψη του βρίσκεται σε υψόμετρο 128μ και το μέγιστο ύψος του από την θεμελίωση του πυρήνα φτάνει στα 107μ. Η ανώτατη στάθμη πλημμύρας είναι σε υψόμετρο 126μ, η ανώτατη στάθμη λειτουργίας για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε υψόμετρο και 120μ και η κατώτατη στάθμη λειτουργίας σε υψόμετρο 100μ.

Το μήκος του φράγματος είναι 580μ. Η λίμνη έχει επιφάνεια περί τα 18.3 τ.χλμ., μέγιστο μήκος τα 17.7χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 7.3 χλμ
Ο σταθμός παραγωγής με τρεις μονάδες (Francis, κατακορύφου άξονα), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW έχει τη δυνατότητα εκφόρτισης μέχρι 500 m3/sec, ενώ ο εκχειλιστής, στο δεξί αντέρεισμα του φράγματος, μπορεί να εκφορτίσει μέχρι και 5.800 m3/sec, στην περίπτωση που θα εμφανιστεί η μέγιστη πιθανή πλημμύρα σχεδιασμού του έργου (8.560 m3/sec).
Το σύνολο της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού σταθμού καταλαμβάνει έκταση 1.144 στρέμματα δηλαδή το 5,6% της συνολική επιφάνειας του ταμιευτήρα. Η Ισχύς του σταθμού και η τεχνολογία πλωτής εγκατάστασης έχουν επιλεγεί με στόχο να καλυφθεί όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια και κάτω από τα όρια που θέτει η διεθνής πρακτική για τη βιωσιμότητα τέτοιων εγκαταστάσεων.

Βεβαίωση παραγωγού ΡΑΕ
Για το υπό μελέτη έργο έχουν εκδοθεί η κάτωθι βεβαίωση παραγωγού ΡΑΕ, η οποία επισυνάπτεται στο
Παράρτημα Ι της παρούσας ΜΠΕ:
• Υπ’ αριθμ. ΒΕΒ-2645/2021 Βεβαίωση Παραγωγού ΡΑΕ, για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 103 MW στη θέση ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, της Δημοτικής Ενότητας ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ, ΠΕΤΑ, του Δήμου ΑΡΤΑΙΩΝ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ, της Περιφέρειας ΗΠΕΙΡΟΥ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α Ε» και δ.τ. «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». (ΑΔ-07645) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 67.000.000 €.
Η περιοχή ανάπτυξης του υπό μελέτη έργου αφορά σε εκτάσεις που καλύπτονται από τα ύδατα του ταμιευτήρα του ΥΗΣ σταθμού. Το μήκος του φράγματος είναι 580 m. Η σχηματιζόμενη λίμνη έχει επιφάνεια περί τα 20,6 km² στην ΑΣΛ.
Η δυνατότητα προσθήκης πλωτών φωτοβολταϊκών σε υφιστάμενα υδροηλεκτρικά έργα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η συνδυασμένη αξιοποίηση των δύο αυτών ηλεκτροπαραγωγών έργων δύναται να βελτιώσει σημαντικά την καμπύλη απόδοσης ενέργειας17.
Συνήθως, κατά την ξηρή περίοδο όπου επικρατούν συνθήκες μειωμένης ροής και είναι αυξημένες οι υδατικές ανάγκες για άλλες χρήσεις, κυρίως αρδευτικές, η απόδοση των ΥΗΣ μπορεί να είναι οριακή και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου να έρχεται σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες υδατικές χρήσεις. Εν αντιθέσει, η απόδοση των φωτοβολταϊκών την θερινή περίοδο μεγιστοποιείται, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πλωτά φωτοβολταϊκά μπορεί να συνεισφέρει στη σταθερότητα της ενεργειακής παραγωγής, ενισχύοντας το δίκτυο κατά τους θερινούς μήνες, όπου άλλωστε η ενεργειακή απαίτηση είναι αυξημένη.
Παράλληλα, η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοχείων πάνω σε νερό βελτιώνει την απόδοσή τους, χάρη στη ψυκτική δράση του νερού.
Επιπρόσθετα, με την εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών, αναμένεται μειωμένη εξάτμιση στον ταμιευτήρα, καθώς τα ηλιακά πάνελ παρέχουν σκίαση και περιορίζουν την εξάτμιση και τις επιπτώσεις του ανέμου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά
Η παρούσα μελέτη αποτελεί την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου», της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Η περιοχή ανάπτυξης του υπό μελέτη έργου διοικητικά υπάγεται στις Δημοτικές Ενότητες Βλαχέρνων και Πέτα των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το υπό μελέτη έργο αφορά σε Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που
χωροθετείται στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, στην Π.Ε. Άρτας. Η έκταση του πολυγώνου
εγκατάστασης είναι 1.144.000 m².

Τα κύρια χαρακτηριστικά του υπό μελέτη ΦΒ σταθμού συνοψίζονται ως εξής:
I. Χρησιμοποιούμενη μορφή ΑΠΕ – Προτεινόμενη Τεχνολογία.
– Ηλιακή
– Συστοιχίες Φωτοβολταϊκών Γεννητριών
II. Εγκατεστημένη και Μέγιστη ισχύς του σταθμού, αριθμός και τύπος των μονάδων που
απαρτίζουν τον σταθμό (MW).
– Εγκατεστημένη Ισχύς/Μέγιστη Ισχύς: 103 MWp
– Ενδεικτικός Αριθμός Φωτοβολταϊκών Πλαισίων: 187.22
– Ενδεικτικός Τύπος Φωτοβολταϊκού Πλαισίου: Φ/Β γεννήτριες τεχνολογίας Μονο‐κρυσταλλικού
Πυριτίου, ισχύος 550 Wp εκάστη.
III. Πλωτή Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση.
– Φωτοβολταϊκές συστοιχίες
– Μετατροπείς (inverters)
– Πλωτή/ες πλατφόρμα/ες (πλωτήρες)
IV. Αγκυρώσεις
– Σύστημα κάβων πρόσδεσης στον πυθμένα ή παρόχθια
– Μπλοκ αγκυρίων (σκυρόδεμα)
– Συγκράτηση με αλυσίδα και πολυεστερικό σχοινί
V. Διασύνδεση
– Υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης
– Υπόγεια καλώδια μέσης τάσης
VI. Νέος υποσταθμός ΜΤ/ΥΤ
VII. Πρόσβαση
– Δρόμος πρόσβασης
– Τερματικός χώρος
– Ράμπα/ αποβάθρα
VIII. Εργοταξιακές εγκαταστάσεις
– Χώρος αποθήκευσης υλικών και εξοπλισμού
– Χώρος συναρμολόγησης και καθέλκυσης

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ 
Ο υπό μελέτη Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αναπτύσσεται στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου η οποία δημιουργήθηκε ανάντη του φράγματος του ΥΗΣ Πουρναρίου I, σε απόσταση περί τα 3,5km ΒΔ της πόλης της Άρτας.
Η περιοχή μελέτης της παρούσας ΜΠΕ έχει οριστεί σε απόσταση 1km από τα εμβαδικά έργα (όπως το πολύγωνο του ΦΒ σταθμού) και 0,5km από τα γραμμικά έργα, όπως οι γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης του έργου και οι οδοί. Οι αποστάσεις αυτές έχουν οριστεί εν συμφωνία με τα προβλεπόμενα στην Υ.Α. 170225/2014 για έργα υποκατηγορίας Α2.
Διοικητικά, το υπό μελέτη έργο χωροθετείται στις Δημοτικές Ενότητες Βλαχέρνων και Πέτα, των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, της Περιφέρειας Ηπείρου. Το εξεταζόμενο έργο δεν βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000.

Οικισμοί
Ο υπό μελέτη Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αναπτύσσεται στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου η οποία δημιουργήθηκε ανάντη του φράγματος του ΥΗΣ Πουρναρίου, σε απόσταση περί τα 3,5km ΒΔ της πόλης της Άρτας.
Οι κοντινότεροι οικισμοί στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β σταθμού είναι οι οικισμοί Βλαχέρνα, Άγιος Δημήτριος, Γραμμενίτσα και Πέτα. Η απόσταση των εν λόγω οικισμών από το πολύγωνο χωροθέτησης του Φ/Β σταθμού και από τους εργοταξιακούς χώρους (χώρος εκφόρτωσης και αποθήκευσης και χώρος συναρμολόγησης και καθέλκυσης) είναι σε (km):
Βλαχερνά 2,7
Άγιος Δημήτριος, 2,5
Γραμμενίτσα 3,6
Πέτα 0,9
Σε γειτνίαση με την περιοχή εγκατάστασης των εργοταξιακών χώρων (χώρος εκφόρτωσης και
αποθήκευσης και χώρος συναρμολόγησης και καθέλκυσης) βρίσκεται ο οικισμός Κάτω Καλεντίνη.

Περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
Το υπό μελέτη έργο δεν εμπίπτει εντός ή πλησίον περιοχής του δικτύου Natura 2000. Η πλησιέστερη περιοχή του δικτύου Natura 2000, η ΕΖΔ «GR2110001 – Αμβρακικός κόλπος, δέλτα Λούρου και Αράχθου (Πέτρα, Μύτικας, ευρύτερη περιοχή, κάτω ρους Αράχθου, Καμπή Φιλιππιάδας)», απαντάται στα Ν της περιοχής μελέτης σε απόσταση περί τα 6 km και στα Δ σε απόσταση περί τα 8,8 km.
Εντός ή πλησίον της περιοχής μελέτης της παρούσας ΜΠΕ δεν απαντώνται Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά. Η πλησιέστερη περιοχή IBA, η «GR081 – Αμβρακικός κόλπος», βρίσκεται στα Ν και στα Δ της περιοχής μελέτης σε απόσταση περί τα 5,5 km και 13 km αντίστοιχα.
Πλησίον της περιοχής μελέτης βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού. Συγκεκριμένα, η Ζώνη περιβαλλοντικού ελέγχου (Ζώνη Γ) που αποτελεί και το εξωτερικό όριο του Εθνικού Πάρκου απέχει περίπου 600 m από το πλησιέστερο σημείο (νότιο άκρο) της περιοχής μελέτης.
Εντός της περιοχής μελέτης απαντάται το Καταφύγιο Άγριας Ζωής «K258 – Ζυγός (Μακρυνιάδας-Κάτω Καλεντίνης» (ΦΕΚ 691/B/14.09.94).

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
Στην περιοχή χωροθέτησης του υπό μελέτη έργου δεν απαντώνται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία εγγεγραμμένα στον Διαρκή Κατάλογο των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε απόσταση περί τα 750 m τη θέση όδευσης της γραμμής διασύνδεσης και 1,1 km από τον νέο ΥΣ απαντάται ο Ι. Ναός Παναγιάς της Ιεράς Μονής Θεοτοκιού, Zερμή, Άρτα, ο οποίος αποτελεί κηρυγμένο Νεότερο Μνημείο.

Φάση κατασκευής
Σε ότι αφορά τη Χρήση φυσικών πόρων η μελέτη αναφέρει:
– Τα απαιτούμενα για την κατασκευή του έργου υλικά, να εξασφαλιστούν από νομίμως
λειτουργούντα λατομεία της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με την
απαιτούμενη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Απαγορεύεται η δημιουργία
δανειοθαλάμου ή η απόληψη υλικών από κοίτες ποταμών ή χειμάρρων για υλικά που πιθανά
απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου.

Διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων:
– Τα προϊόντα εκσκαφών να αξιοποιούνται για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών του έργου,
(π.χ. γεωμορφολογική εξομάλυνση επιμέρους χώρων/τμημάτων του έργου, φυτεύσεις κ.ά.)
ώστε να περιοριστεί η αλλοίωση της υφιστάμενης μορφολογίας του εδάφους.
– Σε περίπτωση που απαιτηθεί προσωρινός χώρος απόθεσης υλικών, αυτός να οριοθετηθεί και
να περιφραχθεί ώστε να μην γίνονται παράνομες απορρίψεις υλικών, και επίσης να υπάρχει
μέριμνα για την τακτική διαβροχή του αποτιθέμενου υλικού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες
αλλά και την αποφυγή παράσυρσης του από τις βροχές.
– Δεν επιτρέπεται η διάθεση υλικών, έστω και προσωρινή, στον υδάτινο όγκο του ταμιευτήρα
αλλά και σε όλα τα σημεία του υδρογραφικού δικτύου της άμεσης ή ευρύτερης περιοχής.
– Να γίνεται τακτικός καθαρισμός της επιφάνειας του ταμιευτήρα από τυχόν επιπλέοντα στερεά
απορρίμματα τα οποία να διατίθενται σε περιβαλλοντικά αποδεκτούς χερσαίους χώρους.
– Η διαχείριση της περίσσειας υλικών θα γίνει βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί διαχείρισης
αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις….
– Η απομάκρυνση των ακατάλληλων υλικών εκσκαφής να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν.

– Κατά την εκτέλεση των όποιων χωματουργικών εργασιών πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα
περιορίσουν σοβαρά την μετακίνηση ή την έκπλυση, στερεοπαροχών στην επιφάνεια της
λίμνης. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που υπάρχουν σημεία απόθεσης υλικών εκσκαφής
θα πρέπει να κατασκευαστούν προσωρινοί χώροι κατακράτησης στερεοπαροχών, που
μπορούν να εκπλυθούν λόγω βροχής.
– Για όλα τα απορρίμματα και απόβλητα που θα προκύψουν από τις εργοταξιακές
δραστηριότητες κατά την κατασκευή των έργων (στερεά και υγρά) θα πρέπει να εφαρμόζεται
κατάλληλη διαχείριση ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση της περιοχής (εδάφους, υπεδάφους,
επιφανειακών και υπογείων υδάτων) από την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους ή από τυχόν διαρροές.
-Πρέπει να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διαρροής πετρελαιοειδών από
βλάβες, αμέλεια κ.λπ. και να διενεργούνται οι κατάλληλοι χειρισμοί για την ελαχιστοποίηση
τέτοιων περιστατικών.

– Να απαγορεύεται η κάθε μορφής καύση υλικών (σκουπίδια, λάστιχα, λάδια.) στην περιοχή του
έργου.
– Η διάθεση των λυμάτων του προσωπικού κατασκευής του έργου θα πρέπει να γίνεται
ελεγχόμενα. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει σε κατάλληλα σημεία χημικές τουαλέτες,
που το περιεχόμενό τους θα διατίθεται (με τα απαιτούμενα παραστατικά παράδοσης) προς
επεξεργασία σε κατάλληλη μονάδα.
– Απαιτείται η εκπαίδευση των εργαζομένων στη σωστή μεταφορά και χειρισμό λαδιών,
καυσίμων και χημικών ουσιών και στην αντιμετώπιση διαρροών στο υδάτινο σώμα της
Τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου.