Ξεσηκωμός στη Θεσπρωτία για μονάδα αποθήκευσης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη Σαγιάδα
Κίνδυνος για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Από το 2001 προσπαθούν-τώρα βρήκαν «τρύπα» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος
Προσφεύγει κατά της απόφασης η Περιφέρεια Ηπείρου
«Η συγκεκριμένη «επένδυση» επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές.
Κι όμως, κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας» σημειώνεται στην έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Υδατοκαλλιέργητών Θεσπρωτίας, που υπογράφει ο Πρόεδρος Χεκίμογλου Ιωάννης και ο Γραμματέας Κοντονάσιος Χαράλαμπος, σχετικά με την έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Με έκπληξη, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά την πολιτεία να αυτοαναιρείται και ταυτόχρονα να δυναμιτίζει, όχι μόνο τις επιχειρήσεις μας, αλλά και την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, με πρόβλεψη μάλιστα της τροφοδοσίας της, μέσω θαλάσσης, με τάνκερ και κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων, σε μια περιοχή στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που λίγους μήνες πριν εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Με μια ακατανόητη απόφαση τώρα, το ίδιο Υπουργείο, δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών.
Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας.
Η συγκεκριμένη «επένδυση» επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές.
Κι όμως, κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, για μια δραστηριότητα που ουδείς έχει αντιληφθεί 21 χρόνια τώρα ποιες «ιδιαίτερες ανάγκες» της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου ή της χώρας, θα εξυπηρετήσει.
Αδυνατούμε να εξηγήσουμε ποιος ιθύνων νους δεν αντιλαμβάνεται πως η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσια θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση της παράλογης αυτής έγκρισης.
Σημειώνουμε πως οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν αποδείξει όποτε χρειάστηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από τις πλάτες μας, δεν γίνονται ανεκτοί».
Προσφεύγει κατά της απόφασης η Περιφέρεια Ηπείρου
Για τη μονάδα αποθήκευσης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας
Αναφορικά με την αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει:
1) Στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας έχουν εγκατασταθεί από το 1989 πλήθος ιχθυοκαλλιεργειών, που λειτουργούν με νόμιμες άδειες. Οι περισσότερες από τις μονάδες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί με σημαντικά κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους για την ίδρυση ή και τον εκσυγχρονισμό τους, στα πλαίσια επενδυτικών σχεδίων από Επιχειρησιακά και Τομεακά Προγράμματα.
Σήμερα ο συνολικός τζίρος του κλάδου υπερβαίνει τα 65.000.000€ ανά κύκλο εκτροφής, προσφέροντας 450 θέσεις εργασίες, οι οποίες με τις εν εξελίξει αδειοδοτήσεις θα αυξηθούν στις 1.000 περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις σε υποστηρικτικές του κλάδου δραστηριότητες.
Ο τοπικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας υπερβαίνει το 12,5% της εθνικής παραγωγής και συνολικά το 5,5% της Μεσογειακής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι -με την Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τους παγκοσμίως- αποτελώντας τον δυναμικότερο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα εξαγώγιμο. Τα μεγέθη αυτά καθιστούν τις ιχθυοκαλλιέργειες της Λωρίδας Σαγιάδας σημαντικό κλάδο όχι μόνο της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι τα 2/3 των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι τρόφιμα με προϊόντα αιχμής τα ιχθυηρά (μερίδιο 32% επί των συνολικών εξαγωγών της και 84% επί των συνολικών εξαγωγών της Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προς τα οποία και προσανατολίζονται οι επενδυτικές δραστηριότητες και απορροφήσεις πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνέργια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει «καλάθι αγροτικών προϊόντων» για την ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, στο οποίο τα θαλασσινά ψάρια υδατοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι) έχουν αξιολογηθεί ως Προϊόντα Εθνικής Σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η παραγόμενη ποιότητα των ιχθυηρών της περιοχής είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γι’ αυτό και εξάγεται σχεδόν στο σύνολό της.
2) Η υλοποίηση της αδειοδοτηθείσας μονάδας στην περιοχή -και μάλιστα σε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή (πλησίον των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά)-αυταπόδεικτα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των νομίμως προϋφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και θα αποτελέσει μια μόνιμη ‘’βόμβα’’ για την περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη διαρροή πετρελαιοειδών στο θαλάσσιο χώρο τόσο σε ομαλές όσο και πρωταρχικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας ανάμεσα από πυκνές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των νόμιμα υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και αν διασφαλίζεται η λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως έχει διαπιστωθεί από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος ήδη από το 2011. Άλλωστε για τέτοιες δραστηριότητες προβλέπεται χωροθέτηση πλησίον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Επιπλέον, η αρνητική δημοσιότητα που κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί από ανταγωνιστές γειτονικών χωρών (π.χ. Τουρκία) στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η τροφοδοσία της οποίας, μάλιστα, γίνεται δια θαλάσσης, σε μία από τι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, είναι προφανές ότι θα αποβεί ζημιογόνα για το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών της Π. Ε. Θεσπρωτίας αλλά δυνάμει και όλης της χώρας, καθώς είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα αποφευχθεί η κατανάλωσή τους από το απαιτητικό και οικολογικά συνειδητοποιημένο καταναλωτικό κοινό των ευρωπαϊκών αγορών, στους οποίους κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν απευθύνονται. Άλλωστε η εξασφάλιση και κατοχύρωση των διεθνών αγορών έχει επιτευχθεί μέσω παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που με την εγκατάσταση της μονάδας υποβαθμίζονται.
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου αυτονόητα θα προσβάλλει την απόφαση τόσο διοικητικά όσο και δικαστικά -όπως έχει πράξει και στα προηγούμενα στάδια- μέχρις εξαντλήσεως όλων των ενδίκων μέσων στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η οικονομία και η ανάπτυξη της περιοχής.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”
“Εγκληματική κυβερνητική απόφαση η εγκατάσταση «ασφαλτικών» στη Λωρίδα Σαγιάδας”
Έκπληκτη η τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας και φορείς της Ηπείρου πληροφορήθηκαν την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, με πρόβλεψη τροφοδοσίας διά θαλάσσης και δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, στη Λωρίδα Σαγιάδας, στον πυρήνα της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Θεσπρωτίας, σημειώνεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”, που τονίζει:
Σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αρμόδια Υπουργεία, προκαλούν, με αποφάσεις σαν κι αυτή, την υποβάθμιση της Ηπείρου με τον περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες να παρακολουθούν ως θεατές, αν όχι χειροκροτητές, των κυβερνητικών αποφάσεων. Η περιφερειακή αρχή «όφειλε να είχε προΐδη» και να προλάβει την κυοφορούμενη επί 10ετίες «επένδυση των ασφαλτικών Σαγιάδας».
Τους καταγγέλλουμε για τις καταστρεπτικές πολιτικές που επιφυλάσσουν για την Ήπειρο και θα εισπράξουν την μήνιν των Ηπειρωτών στις επερχόμενες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο είναι για την τιμή των όπλων – δεν επιλύουν τέτοιας υφής ζητήματα. Ας το αντιληφθούν όσο είναι καιρός και να πάρουν πίσω την καταστροφική, για τις ιχθυοκαλλιέργειες και το θαλάσσιο οικοσύστημα, απόφαση.
Να διαλέξουμε ιχθυοκαλλιέργειες ή ασφαλτικά. Και τα δυο ΔΕΝ χωρούν στη Λωρίδα Σαγιάδας!
Βασίλης Γιόγιακας: επί ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε 2 φορές η άδεια εγκατάστασης της μονάδας στη Σαγιάδα
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, σε απάντηση δήλωσης του βουλευτή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, δήλωσε τα εξής:
«Από την εποχή που ήμουν Νομάρχης ήμουν αντίθετος στη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Η θέση μου παρέμεινε διαχρονικά η ίδια και δεν αλλάζει. Άλλωστε όλοι οι φορείς της υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία γνωρίζουν πόσο εντατικά ασχολήθηκα μέχρι να βγει το Προεδρικό Διάταγμα για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να κομματικοποιήσει το θέμα, μιλώντας για “Μαξίμου Α.Ε. που άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας”, όταν υπάρχουν αποφάσεις με υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (των κυρίων Σκουρλέτη και Σταθάκη) με τις οποίες παρατάθηκε δύο (2) φορές η ισχύς της άδειας εγκατάστασης για τη συγκεκριμένη μονάδα και δίνεται η σύμφωνη γνώμη για να κατασκευαστεί το λιμενικό έργο υποστήριξης της συγκεκριμένης μονάδας πετρελαιοειδών! Άρα, ο κύριος συνάδελφος, πρέπει να διαλέξει: είτε αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια δημόσια διοίκηση αυτόνομη και με συνέχεια που ωστόσο πρέπει να λογοδοτεί για τις αποφάσεις της, είτε παραδέχεται ότι στ’ αλήθεια Μαξίμου Α.Ε. υπήρχε το 2015, όταν και δόθηκε η πρώτη, 3τής, από τις δύο παρατάσεις.
Καλώ επομένως τον κ. Κάτση να μην εκτίθεται, και να μην τα βάζει όλα στον μύλο μιας τυφλής και τοξικής αντιπολίτευσης».
Οι Ορίζοντες Ηπείρου για την εξέλιξη Σαγιάδα Θεσπρωτίας
Οι «υδροκέφαλοι» των Αθηνών και οι «ανεγκέφαλοι» της Περιφέρειας Ηπείρου
Ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Ηπείρου η ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια απειλή σημειώνει σε ανακοίνωση η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου, Ορίζοντες Ηπείρου, που επισημαίνει:
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας.
Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη απόφαση για την οποία μάλιστα εδώ και 20 χρόνια, όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν διατυπώσει ανούσια μόνο με κορώνες τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιχειρούμενη επένδυση.
Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν την αγανάκτησή τους στην εξέλιξη αυτή και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης.
Επισημαίνουν όμως απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς που διοίκησαν και συνεχίζουν να διοικούν τον τόπο εδώ και 20 χρόνια, ότι «οι υδροκέφαλοι του κράτους των Αθηνών» -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτουλή- δεν αντιμετωπίστηκαν πειστικά από τους «ανεγκέφαλους» της Περιφερείας Ηπείρου.
Ο κ. Πιτούλης είναι από το 2011 αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και μαζί με τον κ. Καχριμάνη δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την τελειωτική ακύρωση αυτής της «επένδυσης» που απειλεί την πιο «βαριά βιομηχανία της Ηπείρου».
Την ανυπαρξία, την αδυναμία και την απροθυμία τους πληρώνουμε σήμερα με τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.
Πληρώνουμε ακόμα όλες τις ανόητες δηλώσεις σας σαν κι αυτή του κ. Πιτούλη.
Απαιτούμε από τη Περιφέρεια να προσφύγει εναντίον του Υπουργείου στο ΣτΕ, ας αφήσει τις ψευτομαγκιές κι ας βάλει το μυαλό να δουλέψει.
Αλλά ποιος το έχασε για να το βρει το σημερινό ‘’dream team” της Περιφερειακής Αρχής;»