Οδηγίες της Περιφέρειας Ηπείρου για τις αγορές ενόψει του Πάσχα

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, ενημερώνονται οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες για τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τη διάθεση κρεάτων, οπωρολαχανικών, αυγών κ.α..
Αναλυτικά:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:
-Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
– Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται µόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία. Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου.
-Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013
– Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.
– Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.
– Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

– Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:
Α. Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/κιλό)
Β. Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά.
Γ. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βόειου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με τις υποχρεωτικές ενδείξεις της επισήμανσης από τα σφαγεία.
Δ. Την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.
Ε. Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.
ΣΤ. ΄Ολες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα.
Β. Όσον αφορά τα αυγά:
– Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους (κτηνιατρικός αριθμός έγκρισης συσκευαστηρίου αυγών) όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095).
-Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
-Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού Δ/νσης Ανάπτυξης βρίσκονται πάντα στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση ή καταγγελία. (τηλ. 26510 25191, 26510 87159 – Δ/νση Κτηνιατρικής και τηλ. 26510 87103 έως 26510 87106 – Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού).