ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

Η 20η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας και με την πρόληψη να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προαγωγή της υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Άρτας προβάλλει διεθνώς το μήνυμα της Παγκόσμια Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας:
«ΚΑΝΕ Ααα! ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ.
ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ»

Βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, είναι πλέον γνωστό, ότι πολλές γενικές νόσοι έχουν εκδηλώσεις και στο στόμα. Επίσης, ολοένα και επιβεβαιώνεται ότι ορισμένες νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα – φλεγμονές) έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς, και άλλα.
Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας.

Μια προσεκτική εξέταση και μια τακτική παρακολούθηση του στόματος στον Οδοντίατρο σας μπορεί να διαγνώσει διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές καθώς και έναν υψηλό αριθμό γενικών νόσων (από μικροβιακές φλεγμονές και νόσους της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι τραυματισμούς και καρκίνο του στόματος).
Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΟΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ θέλει να αναδείξει τη σημασία που έχει η υγεία του στόματος στη γενικότερη υγεία. Πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και να τα προσβάλλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.
Η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε περιοδοντικές νόσους, που παρεμβαίνουν στο μηχανισμό παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ρύθμιση του διαβήτη. Επιπλέον, οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ενώ ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία) που επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Η στοματική υγεία αποτελεί κλειδί της σωματικής και ψυχικής υγείας!