Οικονομικά μέτρα για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η αναστολή πληρωμής για τέσσερις μήνες, του ΦΠΑ, των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, αλλά και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνεται στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η επέκταση του κορωνοϊού, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, καταρχάς στη δημόσια υγεία, και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Στην υγεία, τα κρούσματα της ασθένειας παγκοσμίως αυξάνονται και τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται.
» Στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα. Η κυβέρνηση, μεθοδικά και υπεύθυνα, αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε απόλυτο κυβερνητικό συντονισμό, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες».
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:
1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών. Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.
Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό, και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.
Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί. Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων, είναι:
-Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
-Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση γύρισε την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γύρισε την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση», σχολίασαν ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας, σημειώνοντας: «Η πτώση του ΑΕΠ, οι μειωμένοι εμπορικοί τζίροι, η πεσμένη βιομηχανική παραγωγή είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθούν κάποιοι να αποδώσουν τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα στον κορονοϊό, ο οποίος διαπιστώθηκε στην Κίνα στις 9 Ιανουαρίου και έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου». Όπως ανέφεραν σε γραπτή τους ανακοίνωση, «με γνωστά τα αποτελέσματα της απάτης Μητσοτάκη και σε αναμονή των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, είναι απαραίτητη μια άμεση θετική ένεση στην ελληνική οικονομία».
Όπως είπαν, «πρέπει να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο ΑΕΠ και να δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας» και «πρέπει, επίσης, άμεσα να υλοποιηθούν τα μέτρα τα οποία είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2019, ώστε να υπάρξει ανακούφιση στην αγορά και ώθηση στην οικονομία». «Αρκετά πληρώσαμε την απάτη της ΝΔ, ας μην την πληρώσουμε περισσότερο», κατέληξαν.

Κίνημα Αλλαγής: λειψά τα μέτρα της κυβέρνησης
Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής, αναφέρονται και τα εξής: «Με διαπιστωμένη ήδη την επίπτωση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, σε πολλούς κλάδους και περιοχές, τα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βρούτσης υπολείπονται της αναγκαίας στήριξης της ρευστότητας και της στοιχειώδους αποκατάσταση της ζημιάς των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, αλλά και των περιοχών που πλήττονται περισσότερο.
Παράλληλα τα Κυβερνητικά μέτρα δεν αντιμετωπίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο την ανάγκη αποκατάστασης της απώλειας εισοδήματος στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές, ούτε εξασφαλίζουν την προστασία της απασχόλησης.
Οι σημερινές εξαγγελίες, πέραν των παραπάνω, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συγκαλύψουν τις ευθύνες του συστήματος διαχείρισης που έχουμε ήδη επισημάνει, ούτε βέβαια αποδεικνύουν ότι η «πανέτοιμη» Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποτροπή της επαπειλούμενης ύφεσης.

Η Κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να απελευθερωθεί ο κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών μέτρων, πολύ περισσότερο δε, που το καμπανάκι της καθίζησης του ρυθμού ανάπτυξης χτύπησε πριν την επιδημία του Κορωνοϊου.