Οικονομική ανάσα στο Δήμο Νικολάου Σκουφά αλλά και εντάσεις

Γράφει:

η Χριστίνα Μπίζα

Αισιόδοξη προοπτική εμφανίζεται για το Δήμο Νικολάου Σκουφά μετά τις Κυβερνητικές ρυθμίσεις αφού χρηματοδοτείται το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστας Παπασιώζος στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου στις 6,30 το απόγευμα στο Πέτα έδρα του Δήμου, αφού η συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο έδωσε ανάσα ανακούφισης για την πορεία του Δήμου.

Χαιρέτισε τις εξελίξεις και η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αφού ο επικεφαλής της κ. Δήμος παρά τις όποιες αντιρρήσεις του ως προς τους χειρισμούς από τη νέα Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε πως ποτέ δεν είπαν ότι δεν υπάρχει χρέος στο Δήμο.

Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο κ. Σαπρίκης εκτίμησε ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει τους Δήμους όταν έχουν προβλήματα αφού «το να ευχαριστούμε τον Υπουργό είναι σαν να ευχαριστούμε το ATM που μας δίνει τα λεφτά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Παρά την συγκεκριμένη θετική εξέλιξη όμως για το Δήμο Νικολάου Σκουφά καλά κρατούν οι γενικότεροι διαξιφισμοί και οι εντάσεις με τον «πελέκι» του Εισαγγελέα να επικρέμαται αφού ερευνάται η υπόθεση για την οικονομική πορεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κ. Παπασιώζος ενημέρωσε εκτενώς για τις εξελίξεις που οδήγησαν ώστε να φανεί φως στο τούνελ του οικονομικού αδιεξόδου στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, ενώ φάνηκε να επιμένει στην παραίτηση του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχουν τώρα πια οι λόγοι της παραίτησή του, όμως επειδή η ανακοίνωση έγινε δημόσια τηρεί τη δέσμευσή του.

Υπενθύμισε ότι ο Δήμος αναγκάστηκε λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης να εγκρίνει τον Ιούλιο του 2024 έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης με πολλές ελλείψεις και πολλά προβλήματα.
Στάθηκε στην στήριξη που βρήκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο οποίος με έγγραφο του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητούσε στήριξη για το Δήμο Νικολάου Σκουφά όμως οι εξελίξεις που ακολούθησαν όπως υπογράμμισε θα είναι καλύτερες.

Ενημέρωσε ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά ότι έφτασε ο Δήμος να μην μπορεί να πληρώσει λειτουργικές δαπάνες που σημαίνει αγορά γραφικής ύλης, λαμπτήρων, λάστιχα απορριμματοφόρων κλ.π. με κινδύνους και για τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού υπήρχε απαγορευτικό με το οποίο έπρεπε να εξοφληθούν πρώτα τα παλιά χρέη.

Με την κατάσταση να είναι οριακή, αναφέρθηκε ότι στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ έκανε μία σκληρή τοποθέτηση με στοιχεία. Εκεί και οι άλλοι Δήμαρχοι είδαν την κατάσταση και ίσως να ήταν όπως έκανε γνωστό ο. κ. Παπασιώζος η αφετηρία να βρεθεί λύση.

Αυτό όπως είπε έγινε Πέμπτη. Την Παρασκευή δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Υπουργού του κ. Λιβάνιου, παρά το γεγονός ότι στο πριν διάστημα δεν καρποφορούσαν οι προσπάθειες για συνάντηση, λέγοντάς του ότι εάν επιθυμεί να γίνει συνάντηση την άλλη Παρασκευή.

Η Δημοσιοποίηση του θέματος έκανε τον Υπουργό να με δεχθεί είπε για να τονίσει ότι σαν πολιτικός γνωρίζει ότι τα προβλήματα λύνονται με αγώνες αλλά και όταν δούνε το δίκιο, στέκονται.
«Η Συνάντηση έγινε στις 4-10-2024 στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ήτανε μία φιλική αλλά και ουσιαστική συνάντηση με τον Υπουργό» ανέφερε ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά ο οποίος τον ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του.

Από τον προθάλαμο, έκανε γνωστό ο κ. Παπασιώζος ότι ο κ. Λιβάνιος του είπε ότι του έχει ευχάριστα νέα.
«Ο Υπουργός μου ανέφερε ότι έχει φτιάξει Νόμο για εμάς και για άλλους Δήμους. Εμείς είμαστε στην πρώτη τριάδα» ανέφερε ο κ. Παπασιώζος. Σύμφωνα με το Νόμο 5143- 11 Οκτωβρίου που ψηφίστηκε προβλέπετε ότι θα γίνεται χρηματοδότηση στο 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων».

Επωφελούμενος ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά από το πολύ καλό κλίμα της συνάντησης αναφέρθηκε με στοιχεία τα οποία είχε μαζί του σε θέματα που αφορούν τα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου τόσο ως προς τον εξοπλισμό με μηχανήματα όσο και για τη συντήρηση των Σχολικών κτηρίων, για να αναφέρει ενδεικτικά το Σχολείο Κομποτίου το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα σχολεία του Δήμου.

Για τα θέματα αυτά ζήτησε μία γενναία χρηματοδότηση κάτι που ο Υπουργός κ. Θ Λιβάνιος το είδε θετικά και θα το εξετάσει και όταν όπως είπε ο κ. Παπασιώζος θα γίνει πράξη θα είναι πρώτος αυτός που θα το ανακοινώσει και ευχαριστήσει για την εξέλιξη.

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστα Παπασιώζος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την υπομονή και τη στήριξη σε αυτή τη δοκιμασία για το Δήμο όλους τους δημότες.