Οι έρευνες για φυσικό αέριο

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε άλλη δήλωσή του, ανέφερε για πρόσφατη επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Λιγοψάς Δήμου Ζίτσας.
«Την προηγούμενη εβδομάδα με κάλεσε ο Πρωθυπουργός και μου ανακοίνωσε ότι τα Γιάννενα, και δη ο Δήμος Ζίτσας, είναι ένα μέρος όπου θα γίνει η έρευνα για το φυσικό αέριο. Το ανακοίνωσα και δεσμεύομαι πλέον ότι ως Περιφερειάρχης Ηπείρου εγώ θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια και εύχομαι να βρούμε το επιθυμητό στο μέρος που θα γίνουν οι τελικές έρευνες».

Για τη μεταφορά υπολείμματος από τη ΜΕΑ
Δικαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΥ. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εγώ ήμουν σίγουρος από την ημέρα που έγινε το Δικαστήριο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τοποθετήθηκαν από έδρας ο εισηγητής και οι υπόλοιποι, ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αρμοδιότητα του έργου μεταφοράς του υπολείμματος ανήκει στην Περιφέρεια. Έστω και αυτή την ώρα, πρέπει να έρθουν οι του ΦΟΔΣΑ για να συζητήσουμε. Δεν έχουμε να το δικαίωμα να μην δρούμε υπέρ των δημοτών της Ηπείρου. Εγώ δεν έχω τίποτα με κανέναν. Αναλάβαμε κάποιες υποχρεώσεις. Στην τρέχουσα θητεία τις έχω αναλάβει προσωπικά και θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να κάνω τα πρέποντα». Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε πως είναι υποχρεωμένος ως Περιφερειάρχης να κάνει αυτά που πρέπει, εφαρμόζοντας τους κανόνες που υπάρχουν.

Πόροι ύψους 100 εκ. ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου και μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 100 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρόσφατη πρόσκληση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.
Η κατανομή των επιπλέον πόρων ύψους 100 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους της υπερβάλλουσας ζήτησης ως υπερδέσμευση, μαζί με 20 εκ. ευρώ που δύναται να ανακατανεμηθούν, καθώς η αρχική κατανομή δεν καλύφθηκε από τη ζήτηση σε τέσσερις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Αττική, Ήπειρος), γίνεται με βάση τη συμμετοχή κάθε περιφέρειας στην υπερβάλλουσα ζήτηση (σύνολο δηλαδή κατανομής 120 εκ. ευρώ).
Στην περιφέρεια Ηπείρου τα στοιχεία είναι Αριθμός αιτήσεων: 750
Αιτούμενο Ποσό Στήριξης 27.198.000,00 €
Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 33.200.000,00 €
Τελική κατανομή 27.198.000,00 €
Επίσης, επιπλέον των ανωτέρω ποσών διατίθενται 4,5 εκ. ευρώ για την ικανοποίηση της δέσμευσης για πλήρη ένταξη των υποψηφίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.
Συνολικά συνεπώς διατίθενται στη συγκεκριμένη πρόσκληση του μέτρου των Νέων Γεωργών 524,7 εκ. € με την πιο ενδεδειγμένη, δίκαιη, αναλογική και διαφανή διαδικασία.

Αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Στην άρση των μέτρων κατά της πανδημίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Πρώτ’ απ’ όλα, από αύριο Παρασκευή αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Δεύτερο: Το Πάσχα φέτος θα γιορταστεί με τα μέτρα που έχουμε τη στιγμή αυτή και με την ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός. Έτσι, μετά από δύο χρόνια θα γίνουν κανονικά όλες οι τελετές που είχαμε στερηθεί τα χρόνια της πανδημίας. Και τρίτον: Από 1η Μαΐου αίρεται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους με ορισμένες εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν. Καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self-test. Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας. Και επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100%. Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Οικονόμου είπε πως «έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μία κυβέρνηση που ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις επειδή διέπεται από πραγματισμό», σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επανατοποθέτησε την πραγματικότητα και κατά συνέπεια τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις «γιατί ύψιστη προτεραιότητα για μας είναι η προστασία του λαού και της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.