Οι αγρότες της Άρτας με τρακτέρ στον κόμβο του Σκοπευτηρίου

Μπλόκο στο…Μπλόκο!!!

Αψιμαχίες ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους διαμαρτυρόμενους

Η Αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο προς την Ιόνια Οδό

Με μπλόκο που έστησαν από την Τρίτη με τρακτέρ στον κόμβο του Σκοπευτηρίου στην είσοδο της Άρτας οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αγροτικά αιτήματα.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έστησαν το μπλόκο, παρακάμπτοντας τα μπλόκα της Αστυνομίας που επιχείρησαν να εμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή που οργάνωσε από το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΑ) με αφετηρία το Δημαρχείο της πόλης.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε η Ομοσπονδία κάλεσε σε κινητοποίηση και αυτοκινητοπομπή μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Νομού Άρτας, Γιώργου Στύλιου, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά από απαίτηση των αγροτών για τη στήριξη των αιτημάτων τους.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ο Αρτινός υφυπουργός μέσω web «υποστήριξε ότι τα κυβερνητικά μέτρα-ψίχουλα προς τους αγρότες ικανοποιούν τα αιτήματά τους, προκαλώντας την οργή των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο» ενώ σημειώνεται επίσης πως «Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μία πρώτη απάντηση του αγροτικού κόσμου της Άρτας στην προκλητική στάση της κυβέρνησης που από τη μία μοιράζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου για στήριξη του εισοδήματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο και άλλα.

Από τις 12 το μεσημέρι (σ.σ. της Τρίτης) τρακτέρ από όλο τον κάμπο της Άρτας άρχισαν να καταφτάνουν έξω από το Δημαρχείο. Ακολούθησε στη συνέχεια αυτοκινητοπομπή που με προκλητικό τρόπο η Αστυνομία εμπόδισε, κόβοντας την κυκλοφορία της Περιφερειακής Οδού στο ύψος των ΚΤΕΛ. Οι αγρότες κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας να παρεμποδίσει την αυτοκινητοπομπή αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι οι αγρότες που αποκλείουν τους δρόμους, αλλά η ίδια η κυβέρνηση με τις επιλογές της. Παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας, αγρότες και τρακτέρ παρέκαμψαν το μπλόκο της Αστυνομίας για να ακολουθήσει ανθρωποκυνηγητό επί της Περιφερειακής Οδού. Ένταση επικράτησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ καταφέρθηκαν ενάντια μαθητριών που συμπαραστέκονταν στον αγώνα των γονιών τους αγροτών. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατάφεραν να φτάσουν στον κόμβο του Σκοπευτηρίου στην είσοδο της πόλης όπου έστησαν μπλόκο με τα τρακτέρ τους, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο στην κατεύθυνση προς την Ιόνια Οδό.

Οι διεκδικήσεις
Μεταξύ των άλλων διεκδικούν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΚΚΕ: Συμπαράσταση στους αγροτοκτηνοτρόφους 
Η ΤΕ ΑΡΤΑΣ του ΚΚΕ με ανακοίνωση της αναφέρει πως «βρίσκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που καθημερινά δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες παραγωγής που διαμορφώνουν το υψηλό κόστος παραγωγής(φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα κλπ), οι τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και είναι κάτω του κόστους, η φοροληστεία, τα υπέρογκα ασφάλιστρα και τα διάφορα χαράτσια, ο διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού…Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πρόσφατα τρείς τροπολογίες που αφορούσαν την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα!

Οι τροπολογίες αυτές δεν ψηφίστηκαν ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα που έχουν ως φάρο την ΚΑΠ της ΕΕ. Γιατί αυτά τα μέτρα δεν “χωράνε” στη πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μονοπωλίων, την ΚΑΠ και την ΕΕ. Οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ και την ΚΑΠ αποτελούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και δουλεύουν ψιλό γαζί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους…. Η ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και απαιτεί την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών για την διαπιστωμένη ζημιά που έπαθαν το 2020».

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Άρτας: Ο κ. Στύλιος έδειξε κατανόηση…
«Ο κ. Στύλιος υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα των αγροτών στη τηλεφιέστα που έστησε ο δήμαρχος Άρτας τη Δευτέρα και έστειλε τα ΜΑΤ… τη Τρίτη» σημειώνεται σε ανακοίνωση από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Άρτας που «καταγγέλλει την κρατική-κυβερνητική τρομοκρατία και το κλίμα αστυνομοκρατίας σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέταξε απέναντι στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους της Άρτας (τη Τρίτη 8/2) κλούβες των ΜΑΤ κλείνοντας ουσιαστικά το δρόμο προς την Ιόνια οδό. Η κυβερνητική – κρατική τρομοκρατία πάει χέρι-χέρι με την αντιαγροτική-αντιλαική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ –κεφαλαίου. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Άρτας καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία και μικρούς αυτοαπασχολούμενους σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τη φτωχομεσαία αγροτιά για την ανατροπή της πολιτικής που ρημάζει τις ζωές μας…. Καλούμε την φτωχομεσαία αγροτιά της Άρτας να κλιμακώσει τον αγώνα της. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».