Οι αντιρρήσεις των δημάρχων στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Για αιφνιδιασμό μίλησαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντική νομοθεσίας. Το δυσάρεστο φαινόμενο να βγαίνουν στην διαβούλευση 66 άρθρα να κατατίθενται στην βουλή προς ψήφιση 130 δεν έλειψε από τον σχολιασμό κανενός ομιλητή.

Παρά τις επί μέρους αντιρρήσεις τους τα μέλη του Δ.Σ. κατά πλειοψηφία βρήκαν ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και ότι επιλύει και τακτοποιεί σημαντικά γραφειοκρατικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την Αυτοδιοίκηση. Την κεντρική εισήγηση ανέλαβε και έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμάτων, όπως έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο μας όπου σ΄ αυτήν έχουν κωδικοποιηθεί τα σημεία όπου η ΚΕΔΕ έχει τις αντιρρήσεις της.
Όμως κατά την διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκαν και ιδιαίτερες παρατηρήσεις από αρκετά μέλη:

Το ευχάριστο του νομοσχεδίου σημείωσε ο κ. Καφαντάρης καθώς όπως φαίνεται η ΚΕΔΕ έπεισε και το Υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση η δαπάνη των συνδέσεων των δικτύων αποχέτευσης να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη. Ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους οικισμούς είπε, που το πλήρωνε τις περισσότερες φορές η ΔΕΥΑ ακόμη και με δανεισμό, ενώ με την τροποποίηση τώρα διευκολύνεται και η ολοκλήρωση των έργων μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας. Ο κ. Καφαντάρης χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της αυτοδιοίκησης το νέο καθεστώς.
Σημείωσε επίσης ότι είναι σαφές ότι αλλάζει όλη η αντίληψη για την διαχείριση περιοχών Natura. Υπήρχαν όπως είπε πολλές επιτροπές διαχείρισης με πολλά προβλήματα στελέχωσης, οικονομικά κλπ Το πρόβλημα όμως σημείωσε είναι ότι στο πενταμελές κεντρικό Δ.Σ. δεν υπάρχει εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί ανήκουν στους δήμους. Μέχρι σήμερα τις Περιφερειακές δομές μέσω της ΚΕΔΕ τις όριζε η αντίστοιχη ΠΕΔ. Είναι πολύ σημαντικό σημείωσε να παραμείνει αυτή η λειτουργία. Τέλος ο κ. Καφαντάρης επεσήμανε το γεγονός των συνεχών Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδιασμών Διαχείρισης των Απορριμμάτων. «Βλέπουμε ένα νέο εγχείρημα είπε, ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο και οριστικό».

Την συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικαίων κ. Δ. Παπαστεργίου σημειώνοντας και πάλι ότι έλαβαν το νομοσχέδιο «τραγικά αργά» και έδωσαν ένα αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να τον εξετάσουν και να σημειώσουν τις παρατηρήσεις τους. Συμφώνησε στην άποψη ότι οι περιφέρειες δεν έχουν καμία δουλειά στην διαχείριση των απορριμμάτων όταν αυτή μπορεί να γίνει από τους δήμους.
Στο τέλος την παρέμβασής του ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι κατόπιν επιστολής που έλαβε από την WWF και τη Green Peace σχετικά με το άρθρο 110 με την οποία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι κακώς δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης σε περίπτωση ερευνών για εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενημερώθηκε από το ΥΠΕΝ ότι αυτό αφορά μικρής κλίμακας έρευνες και ότι τα άρθρο δεν σημαίνει ότι αν αύριο χρειαστεί να γίνουν εξορύξεις, ότι δεν θα τηρηθεί όλη η περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν θα ζητηθεί η γνώμη της αυτοδιοίκησης.