Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα των εκλογών

Οι δηλώσεις που έκαναν οι αρχηγοί των κομμάτων για τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:

«Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απόλυτα σεβαστή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας.
Θα υποδεχτώ αύριο τον κ. Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου, δεν θα επαναλάβω ότι έκαναν οι αντίπαλοί μας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ ισχυρός, από τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για να το αποτρέψει, εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελλάδα που παραδίδουμε στη νέα κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε.
Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι σήμερα καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ι, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί.
Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Θα δουλέψουμε δε σκληρά, και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε η νίκη της ΝΔ να αποδειχθεί και πρόσκαιρη.
Θα είμαστε λοιπόν εδώ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα.

Κ. Μητσοτάκης: Ξεκινά ένας δύσκολος αγώνας
«Απόψε μίλησε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η ετυμηγορία του είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Θέλει ανάπτυξη, δουλειές, ασφάλεια και να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή όπως της αξίζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δήλωσε ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και ότι θα δουλέψει για να πείσει όσους δεν τον στήριξαν. «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί. Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και θα φέρω εις πέρας τη σπουδαία αποστολή που μου αναθέσατε», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Γνωρίζω τις δυσκολίες. Αντλώ δύναμη από το λαό, από αυτό το μεγάλο ρεύμα. Ήταν η επιθυμία του να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν θα σας ζητήσω να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Σας ζητώ να έχετε το βλέμμα και την καρδιά σας στραμμένη στην Ελλάδα. Από σήμερα δουλεύουμε για να αλλάξουμε τη χώρα που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

Ζήτησα ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μου την προσφέρατε γενναιόδωρα. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όπως είπε, «από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος αλλά όμορφος αγώνας. Η χώρα σηκώνει περήφανα το κεφάλι και εμείς τα μανίκια. Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά. Το κύρος της Δημοκρατίας και των Θεσμών θα αποκατασταθεί.
Έχω δεσμευτεί για λιγότερους φόρους, πολλές επενδύσεις, ανάπτυξη, αποτελεσματικό κράτος. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα. Η εθνική μας φωνή δυναμώνει στην Ευρώπη. Ξεκινάμε τώρα. Η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι.
Δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης».
Και ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέληξε ευχαριστώντας «μέσα από την καρδιά μου. Από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός, ο ήλιος πιο φωτεινός. Ξημερώνει μια νέα ημέρα για την πατρίδα μας».

Φώφη Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει μια υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση
«Το Κίνημα Αλλαγής, με βαθιές ρίζες στον λαό, θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του, ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά για το εκλογικό αποτέλεσμα του Κινήματος Αλλαγής.
Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται με βάση τα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, ως προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σταθερά στις αρχές της εθνικής συνεννόησης.
Όπως σημείωσε, «οι πολίτες ψήφισαν για να τελειώσει η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης».
Η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε «τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, τους υποψήφιους μας, τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν μια άνιση μάχη, αλλά με θετικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής».
«Με τον αγώνας τους διέψευσαν τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής», επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή θα αντιπαλέψει και τη νέα κυβέρνηση
«Ευχαριστούμες όλους όσους και όσες ψήφισαν το ΚΚΕ και ιδιαίτερα όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά. Επίσης, όσους συμπορεύθηκαν με το ΚΚΕ σε αυτήν την εκλογική μάχη, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του αν και ανήκαν παλιότερα σε άλλους πολιτικούς χώρους, συνεχίζοντας μια ανάλογη συμπόρευση που υπήρξε και στις ευρωεκλογές. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη, τα στελέχη, τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενδυνάμωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας, «η επόμενη μέρα θα βρει και νέες δυνάμεις στον δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της ταξικής πολιτικής πάλης».

«Οι συνθήκες των εκλογών, όπως και των ευρωεκλογών πριν ένα μήνα, αποτύπωσαν ένα νέο συσχετισμό μεταξύ των αστικών κομμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως την κυβερνητική αλλαγή χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή πολιτικής με ταυτόχρονη ενίσχυση του διπολισμού αλλά και μια συνολική τάση συντηρητικοποίησης», είπε.
«Στις εκλογές καταγράφηκε δικαιολογημένη λαϊκη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τα τελευταία χρόνια υλοποιησε την αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο είναι αρνητικό το γεγονός ότι ένας κόσμος στράφηκε σε παλιότερες δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές όπως είναι η ΝΔ», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Γ. Βαρουφάκης: Ο λαός μας τιμωρεί τις κυβερνήσεις που του επιβάλλουν μνημόνια
Σε δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης, έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας αναλυτικά: «Να θυμίσουμε όμως στους φίλους της ΝΔ, ότι η σημερινή ψήφος είναι αρνητική ψήφος. Είναι μία ψήφος που δρομολογήθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέσυρε τη ΝΔ και τον μνημονιακό χώρο από το καλάθι των αχρήστων και την έβαλε στις ράγες που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσαν στη σημερινή νίκη. Ο λαός μας τιμωρεί τις κυβερνήσεις που του επιβάλλουν μνημόνια. Άλλη μία φορά ανέτρεψε μία μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε δύο μνημόνια σε μία τετραετία. Κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο, που πολύ φοβόμαστε στο ΜέΡΑ25 ότι θα είναι πολύ πιο σκοτεινό από το προηγούμενο».
Ευχαρίστησε δε «τους χιλιάδες ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν» ενώ υποσχέθηκε σε όσους «δεν μας εμπιστεύτηκαν πως ο λόγος μας θα είναι πραγματικά προγραμματικός».

Κ. Βελόπουλος: Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν
«Υπεύθυνη» και «λογική» αντιπολίτευση θα ασκήσει η Ελληνική Λύση στη Βουλή τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, ευχαριστώντας όσους εμπιστεύτηκαν το κόμμα του στις εκλογές
«Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Λύση, θέλω να τους πω ότι αυτό που εγγυούμαστε είναι ότι δεν θα τους διαψεύσουμε» είπε και προσέθεσε: «Δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να τα κάνουμε μαντάρα, μπαίνουμε στη Βουλή για να μιλήσουμε για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια πέρασε Γολγοθά».
Σημείωσε, ότι το κόμμα του θα ασκήσει στη Βουλή «υπεύθυνη και λογική αντιπολίτευση με επιχειρήματα» γιατί όπως είπε ξέρει ότι «η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα» και τόνισε ότι θα επιβεβαιωθεί, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόβλεψη του ότι η ΝΔ θα βγει αυτοδύναμη. «Ήμουν ο μόνος που το έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία, παρά τα εκβιαστικά διλήμματα» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε: «Ένα πράγμα έχει σημασία για μένα, να δουλέψουμε όλοι οι Έλληνες μαζί».