Οι διωγμοί των Χριστιανών στην Τουρκία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η Τουρκία είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον κόσμο, στις οποίες κατά το 2020 χειροτέρεψε περισσότερο η θέση των Χριστιανών. Αυτό αναφέρει στην Έκθεσή της του 2021 η Διεθνής Οργάνωση «Portes Ouvertes». Οι άλλες τρεις χώρες είναι η Κολομβία, το Ιράκ και η Νιγηρία. Έτσι η Τουρκία από την 36η θέση που ήταν το 2020 έπεσε στην 25η το 2021 (Σημ. Όσο ψηλότερα στον κατάλογο τόσο περισσότεροι οι διωγμοί των χριστιανών). Στην πρώτη θέση είναι η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα. Το 2021 καλύτερα από την Τουρκία συμπεριφέρθηκαν έναντι των Χριστιανών το Κατάρ, η Ιορδανία, η Ινδονησία και το Κουβέϊτ…
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης, που έχει σκοπό να προβάλλει την καταπίεση και τους διωγμούς, που υφίστανται 340 εκατομμύρια χριστιανών σε διάφορες χώρες του κόσμου, στην Τουρκία η θέση των χριστιανών επιδεινώθηκε το 2021, με τη δολοφονία δύο από αυτούς, με το κλείσιμο ναών και κυρίως με τη μετατροπή των Ναών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν στο πλαίσιο της σουλτανικής νοοτροπίας του, ότι αποτελεί συνέχεια των Οσμανιδών κατακτητών του 15ου αιώνα και ότι επομένως μπορεί να αυθαιρετεί και να βεβηλώνει ιερούς χριστιανικούς χώρους, πηγαίνει τις Παρασκευές στην Αγία Σοφία και προσεύχεται…
Η μετατροπή των χριστιανικών ναών – συμβόλων του Βυζαντινού πολιτισμού και μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως είναι οι ναοί της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση και επέφερε την οξεία αντίδραση της UNESCO. Τις προσεχείς ημέρες, ως ειδικός απεσταλμένος του παγκόσμιου αυτού οργανισμού, ο Αλγερινός αρχαιολόγος Μουνίρ Μπουσενάκι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να εξετάσει την κατάσταση των προαναφερθέντων ιερών ναών – μνημείων και τις τυχόν ζημίες που έχουν υποστεί κατά τη μετατροπή τους σε τζαμιά. Ο κ. Μπουσενάκι θα πρέπει έως το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου να καταθέσει την έκθεσή του για την κατάσταση των δύο ναών στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, Γαλλίδα πολιτικό, εβραιομαροκινής καταγωγής.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα προσέλθει σε διερευνητικές συζητήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επιχειρεί έτσι να ικανοποιήσει, να παραπλανήσει μάλλον, τη διεθνή κοινή γνώμη ότι είναι διαλλακτικός και πρόθυμος σε διάλογο με την Ελλάδα. Όμως τα όσα προκλητικά και επικίνδυνα για τη διεθνή ειρήνη έπραξε κατά το 2020, η συμπεριφορά του έναντι των ελληνικών χριστιανικών μνημείων και η καταπίεση που ασκεί στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι διωγμοί που υφίστανται οι διαφόρων δογμάτων χριστιανοί στην Τουρκία, εθνικές μουσουλμανικές μειονότητες, όπως η κουρδική, θρησκευτικές κοινότητες, όπως η εβραϊκή, μουσουλμανικές πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες, όπως οι αλεβήδες (ή αλεβίτες), πολιτικοί του αντίπαλοι και δημοσιογράφοι, που εκφράστηκαν κατά συνείδηση, δείχνουν ότι δεν πιστεύει στον διάλογο, ούτε στην κατά το διεθνές δίκαιο επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα.-