Tο πόρισμα για το θανατηφόρο δυστύχημα στην γαλακτοβιομηχανία "Ήπειρος"
Οι εκτιμήσεις των επιθεωρητών και οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Ζορμπάς
Ζητείται να υπάρξει περαιτέρω έρευνα από ειδικό πραγματογνώμονα
Τις συνθήκες θανάτου του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά στις 6 Ιουνίου εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα καταγράφει το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ολόκληρο η ΗΧΩ.
Το πόρισμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της «Η», καταγράφονται αναλυτικά, όσα είδαν και όσα κατέγραψαν από μαρτυρίες άλλων εργαζομένων και αρμόδιων του εργοστασίου, οι τρείς επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, καταλήγοντας στις δικές τους εκτιμήσεις και συμπεράσματα.
Η ΗΧΩ για λόγους σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, δεν δημοσιεύει τα ονόματα των επιθεωρητών, των μαρτύρων και άλλων εργαζομένων στην επιχείρηση, τα οποία πάντως βρίσκονται στη διάθεση τόσο τους Εισαγγελέα Άρτας, όσο και στα χέρια των δικηγόρων των δύο πλευρών. Το πόρισμα των επιθεωρητών βρίσκεται στην εισαγγελική αρχή, η οποία αναμένεται να ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να διερευνηθεί κάθε πτυχή του δυστυχήματος.
«Εκτίμηση μας είναι, ότι δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφάλειας σε εργασίες που ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπήρχε σωστή οργάνωση της εργασίας, καθ’ ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα, γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές» αναφέρεται στο τέλος της έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών, σημειώνοντας πως «Για την πληρότητα των συμπερασμάτων απαιτείται περαιτέρω έρευνα του ατυχήματος από Ειδικό Πραγματογνώμονα ως προς την κάλυψη ή όχι της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με διακόπτη διαφυγής ρεύματος και την καλή λειτουργία της, η ύπαρξη του οποίου θα απέτρεπε την θανατηφόρα κατάληξη του ατυχήματος».
Να υπενθυμίσουμε πως τον διορισμό πραγματογνώμονος ζητά από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, η οποία έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της εργοδοσίας, ζητώντας να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Η αυτοψία
Για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη στις 06 Ιουνίου 2020 (Σάββατο), και ώρα περίπου 21:30, σε βάρος του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ του Χαραλάμπους, ετών 29, κατοίκου εν ζωή στην Άρτα επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 29, εργαζόμενου στην επιχείρηση «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» στον Αμμότοπο Άρτας.
Οι υπάλληλοι Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, (….) μεταβήκαμε στην παραπάνω επιχείρηση μετά από τηλεφωνική ενημέρωση του αξιωματικού Υπηρεσίας (…), την Κυριακή το βράδυ 07 Ιουνίου 2020, και την με αριθμ. πρωτ. ΕΙΣ-180844/07- 06-2020 (νόμιμη αναγγελία εντός 24 ωρών από το συμβάν) αναγγελία εργατικού ατυχήματος από την επιχείρηση και κάναμε αυτοψία για την ανεύρεση των αιτίων που το προκάλεσαν.
Από την εξέταση του χώρου και των συνθηκών εργασίας, κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, καθώς επίσης και από την περιγραφή που έδωσαν οι (…σ.σ. αναφέρονται ονόματα εργαζομένων) σχηματίσαμε την γνώμη ότι το ατύχημα τούτο έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Η «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ», βρίσκεται στον Αμμότοπο Άρτας, με δραστηριότητα παραγωγή Τυροκομικά Προϊόντα
– Νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης και υπεύθυνος εργοδότης είναι ο (…).
– Υπεύθυνος Εργατικής Νομοθεσίας ο (…)
– Υπεύθυνος λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης έχει οριστεί ο (…)
– Τεχνικός Ασφάλειας έχει οριστεί ο (…)
Η μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΑΔΑ: Β45Α7Λ9-45Ν, με Αριθ πρωτ: Δ.Α 824 π.ε /φ14.284/30 Νοεμβρίου 2012, άδεια λειτουργίας αορίστου διάρκειας με ταυτόχρονη τροποποίηση σχεδίων μηχανολογικού εξοπλισμού που έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Ανάπτυξης της ΠΕ Άρτας .
Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Το ατύχημα συνέβη στις 06-06-2020 ημέρα Σάββατο και περί ώρα κατ’ εκτίμηση μας 21:00 – 22:00 στις εγκαταστάσεις της παραπάνω επιχείρησης, και συγκεκριμένα στο χώρο του παταριού της βιομηχανίας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ».
Στον χώρο της βιομηχανίας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ» το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 ευρίσκονταν συνεργείο , συμφώνα με το πρόγραμμα εργασίας τους , αποτελούμενο από τον (…σ.σ. αναφέρονται τα ονόματα 8 εργαζομένων που δούλευαν μαζί με τον θανόντα Ζορμπά Χρήστο).
Επί πλέον στον χώρο υπήρχαν και εξωτερικοί συνεργάτες της Εταιρείας (…)
Οι τεχνικοί επισκεύαζαν συσκευαστικό μηχάνημα και έκαναν δοκιμαστική λειτουργία. Η επισκευή και τα δοκιμαστικά επί του μηχανήματος τελείωσε στις 19:00 ώρα περίπου .
Στον χώρο παρευρίσκονταν και ο (….) ηλεκτρολόγος της επιχείρησης για να βοηθήσει το έργο.
Ο θανών μετά το πέρας της επισκευής του συσκευαστικού μηχανήματος, επιχείρησε να αλλάξει τις καμένες λάμπες (φθορίου) που υπήρχαν στην οροφή στον χώρο της παραγωγής και σε ύψος περίπου 6,50 m.
Η πρακτική που ακολουθούσαν (και αυτή που ακολούθησε και ο θανών Ζορμπάς Χρήστος) για την αλλαγή των καμένων λαμπτήρων της οροφής ήταν η εξής :
«Ανέβαιναν στο πατάρι (χώρος εργασίας πάνω από την οροφή της παραγωγής) πατώντας επάνω στα μεταλλικά πάνελ, όπου υπήρχε αυτοσχέδιος ειδικός μηχανισμός κορδόνι που συγκρατούσε τη βάση στήριξης των λαμπτήρων στο επιθυμητό ύψος, περίπου 1,50 m κάτω από την οροφή του χώρου παραγωγής.
Στη συνέχεια και αφού κατέβαζαν τη βάση με το φωτιστικό σε ύψος περίπου 1,50 μ. από το δάπεδο στο χώρο παραγωγής, άλλαζαν τις καμένες λάμπες και στη συνέχεια ανέβαιναν και πάλι στο πατάρι και τραβώντας το κορδόνι επανέφεραν το φωτιστικό στην αρχική του θέση. Όταν ο θανών έκανε αυτή την διαδικασία, άρχισε δηλαδή να αντικαθιστά τις καμένες λάμπες, διαπίστωσε ότι κάποιες από αυτές εξακολουθούσαν να μην ανάβουν. Έτσι ο θανών ανέβηκε ξανά στο πατάρι, προφανώς για να ελέγξει το κουτί διακλάδωσης – τροφοδοτικό, εντός του οποίου υπήρχαν οι καλωδιώσεις, με τις οποίες γινόταν η ηλεκτρική τροφοδοσία των λαμπτήρων.
Κάποια στιγμή αναζήτησαν τον θανόντα οι συνάδελφοι του και όταν αντιλήφθηκαν ότι κάτι του συνέβη τον βρήκαν να είναι μπρούμυτα πεσμένος στο δάπεδο του παταριού που ήταν το κουτί διακλάδωσης.
Ειδοποιήθηκε ο ηλεκτρολόγος (….) , ο οποίος είχε τελειώσει την εργασία του από τις 20:00′ και είχε μεταβεί στο σπίτι του. Ο (…) επέστρεψε στο εργοστάσιο, ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, ανέβηκε στο πατάρι περί την ώρα 23:00 και είδε τον Χρήστο Ζορμπά να βρίσκεται μπρούμυτα πεσμένο πάνω από το τροφοδοτικό κουτί.
«Από την εργασιακή μου εμπειρία λέει ο (…) ελέγχοντας οπτικά τον χώρο για τυχόν κομμένα καλώδια και άλλους κινδύνους και αφού βεβαιώθηκα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα πλησίασα τον Ζορμπά Χρήστο και έλεγξα τον σφυγμό του στο λαιμό με το δάκτυλο. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε σφυγμός και ήταν κρύος» .
Κατέβηκα κάτω κατέβασα τον γενικό διακόπτη, φώναξα το ΕΚΑΒ και ανεβήκαμε πάνω στο χώρο του συμβάντος. Για μεγαλύτερη ασφάλεια έκοψα τα καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος αριστερά και δεξιά από το κουτί διακλάδωσης και κατεβάσαμε τον Ζορμπά Χρήστο».
Αυτά δήλωσε προφορικά και κατέθεσε και γραπτά, ο (…). Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου διαπιστώθηκα ο θάνατος του.
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΕΥΡΗΜΑΤΑ
1. Την Δευτέρα 08-06-2020, (αργία του Αγίου Πνεύματος), ώρα 10:00’περίπου, μεταβήκαμε στον τόπο του ατυχήματος, μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση ( Κυριακή βράδυ από τον αξιωματικό Υπηρεσίας (…) ) για τη γνωστοποίηση του συμβάντος από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.
Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο (…) Τεχνικός Ασφάλειας της επιχείρησης, ο ηλεκτρολόγος (…) ο μάρτυρας (…) και άλλοι εργαζόμενοι του εργοστασίου.
Τα στοιχεία από το χώρο του ατυχήματος φαίνονται στις παραπάνω φωτογραφίες. (σ.σ. το πόρισμα συνοδεύεται από φωτογραφίες).
Αφού έλεγξα προσεκτικά το Βιβλίο συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού, τον Πίνακα προσωπικού, την Γραπτή Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, το Πτυχίο του θανόντα και αφού έκανα ερωτήσεις στον Τεχνικό Ασφάλειας (…) ζήτησα να ανέβω στο πατάρι όπου έγινε το ατύχημα σε βάρος του Ζορμπά Χρήστο
2. Το δάπεδο του παταριού στηρίζεται σε σιδηροκατασκευή γειωμένη και ο χώρος χωρίζεται σε διαμερίσματα, όπου υπάρχουν σωληνώσεις παροχής ύδρευσης και βιομηχανικού αέριου. Σ’ ένα από τα διαμερίσματα υπήρχε ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας (υποπίνακας) 400 volts με ασφάλειες 16 Amb και 10 Amb.
Στον βοηθητικό αυτόν πίνακα δεν έχει τοποθετηθεί αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής)
Στον χώρο γενικά που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο όπου ήταν συνδεδεμένο με δύο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοικτά στο δάπεδο.
Στον χώρο βρήκα τα προσωπικά είδη του θανόντα (σακάκι, μπουφάν) δοκιμαστικό κατσαβίδι, μονωτική ταινία, φακός, τανάλια, πλαστικά δεματικά, καλώδια.
Ο χώρος φωτίζονταν με λάμπες φθορίου (σκαφάκια ). Επισημαίνουμε ότι ο φωτισμός στον χώρο του παταριού ήταν χαμηλός .
Στον χώρο δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση με διάδρομους (πασαρέλες) τόσο στα τροφοδοτικά κουτιά όσο και στον βοηθητικό ηλεκτρολογικό πίνακα που υπήρχε στο πατάρι και απαιτείτο υπερπήδηση σωληνώσεων στη διαδρομή με διάφορα εμπόδια επάνω στο μεταλλικό πάνελ – δάπεδο.
Ο θανών (κατά την εκτίμησή μας) ανέβηκε στο πατάρι για να ελέγξει το τροφοδοτικό ψάχνοντας την αιτία που δεν άναβαν οι λάμπες οροφής στην παραγωγή. Κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Το τροφοδοτικό κουτί 220 volt, 16 Amb με τρεις αγωγούς. Τα 16 Amb είναι η ασφάλεια του κυκλώματος.
Κατά την επέμβαση στο κουτί και στην συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 volt να τον κτυπήσει και ταυτόχρονα φάση και ουδέτερος να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Αμπέρ. Η μια φάση που τον χτύπησε φαίνεται μαυρισμένη οι άλλες δυο ήταν καθαρές. Το δοκιμαστικό κατσαβίδι στην μύτη ήταν καθαρό .
Ο παθών δεν φορούσε διηλεκτρικά γάντια .
Ο παθών φορούσε παπούτσια ηλεκτρολόγου .
3. Ο Χρήστος Ζορμπάς είναι εργαζόμενος στην επιχείρηση, απόφοιτος του Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ της Σχολής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ του ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ με AM: 5872 ( με πρακτική άσκηση ως βοηθός ηλεκτρολογικού συνεργείου συντήρησης στο Φράγμα Πουρναριού), νόμιμα δηλωμένος από την επιχείρηση ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων και συναφών ηλεκτρολογικών εργασιών σε κτίρια, με πρόσληψη στις 24- 02-2020 όπως φαίνεται από το ενιαίο έντυπο αναγγελίας πρόσληψης της επιχείρησης ( ΕΝΤΥΠΟ 4 .ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -ΑΠ 306372/21/02/2020 ) και ωράριο εργασίας από 14:00′ έως 22:00′.
Ο θανών Ζορμπάς Χρήστος δεν είχε άδεια ηλεκτροτεχνικού ή αρχιτεχνίτου ή εργοδηγού ειδικότητας ανάλογη προς την περίπτωση.
4. Η επιχείρηση έχει εναρμονισθεί με τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για θέματα Ασφάλειας της εργασίας και έχει ορίσει Τεχνικό Ασφάλειας τον (…) (αριθ πρωτ:111368/23-03-2020) και Γιατρό Εργασίας τον κ. (…) (αριθ πρωτ:3249/07-01 -2020 ).
5. Επίσης διαθέτει Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικών Κινδύνων με αναφορά στους κανόνες και στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία η οποία είχε συνταθεί και υπογραφή από τον (…) Μηχανολόγο μηχανικό και τότε Τεχνικό Ασφαλείας της επιχείρησης και τον (…) γιατρό εργασίας.
6. Βρέθηκε θεωρημένο Βιβλίο υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας με αριθ πρωτ 57/21-01-2016 το οποίο είναι σε αντικατάσταση του 653/18-12-2003.
7. Η υπεύθυνη δήλωση εγκατάστασης ηλεκτρολόγου υπογράφεται από τον (…) Διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό στις 28 Σεπτεμβρίου 1994 .
Γ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Α. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 16/1996 “Ελάγιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους γώρους εργασίας σε συμμόρφωση ιιε την οδηγία 89/654/ΕΟΚ” (Φ.Ε.Κ. 10/Α/18-1-1996)
Άρθρο 10. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 13. Ηλεκτρική εγκατάσταση
3.1. Η ηλεκτρική εγκατάσταση σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του “Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων”.
3.2. Η εκτέλεση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, η επίβλεψη της λειτουργίας τους και η συντήρηση τους γίνεται μόνον από πρόσωπα τα οποία έχουν τα απαραίτητα προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί “Εκτελέσεως, επιβλέψεως και συντηρήσεως ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων”.
1. Έλεγχος και επανέλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Διάταξη διαφορικού ρεύματος
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. φ.7.5./1816/88 (ΦΕΚ 470Β/05-03-2014) οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να ελέγχονται μετά από (επτά) 7 χρόνια και μετά από σοβαρά ατυχήματα ή συμβάντα ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος
Η διάταξη διαφορικού ρεύματος (ΔΔΡ) παρέχει πρόσθετη προστασία από άμεση επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτοντας την τροφοδοσία σε πολύ μικρό χρόνο, έτσι ώστε ν’ αποτραπεί σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος (κυρίως εκδήλωση καρδιακής αρρυθμίας). Η εγκατάσταση διάταξης διαφορικού ρεύματος είναι υποχρεωτική με βάση την ΚΥΑ Φ Α’50/12081/642/26-07-2006, όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 130414/ΦΕΚ 4825/24-12- 2019.
Με το υπ’αρ. 251 Δελτίο Ελέγχου (έγγραφο μας ζητήθηκε η διενέργεια ελέγχου και η προσκόμιση Υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.) σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Υ.Α. Φ. 50/503/168 (ΦΕΚ 844Β/16-5-2011).
Δεν γνωρίζουμε αν κατά το ατύχημα υπήρχε η κάλυψη αυτή στο τμήμα της εγκατάστασης που εργαζόταν ο θανών και εάν λειτούργησε ή όχι, καθώς δεν προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν, μέχρι σήμερα από την επιχείρηση.
2. Κανόνες ασφαλείας κατά την εργασία σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. Β του Ν. 158/1975 δεν επιτρέπεται η εργασία σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 50-220 Volt (όπως αυτές του ατυχήματος) αν βρίσκονται υπό τάση, και πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Οι εργαζόμενοι δέον,
α. Να έχουν άδεια Ηλεκτροτεχνίτου ή Αρχιτεχνίτου ή Εργοδηγού ειδικότητας αναλόγου προς την περίπτωση
β. Να φέρουν μονωτικά χειρόκτια
γ. Να χρησιμοποιούν εργαλεία χειρός (λαβίδες, κοχλιοστρόφια κ.λ.π.) με μονωτικός λαβάς.
δ. Να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας (επικάλυψιν αγωγών και μονωτήρων δια μονωτικών σωλήνων ή καλυμμάτων η χωρισμάτων) οσάκις η διάταξις των αγωγών της εγκαταστάσεως,, λόγω του πολυσυνθέτου αυτής, επιβάλλει ταύτη.
Επομένως πριν την εκτέλεση των εργασιών θα έπρεπε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς (ΕΛΟΤ ΕΝ 50110), έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η περιοχή εργασίας είναι ελεύθερη από τάση με:
α. Διακοπή της τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια.
β. Εξασφάλιση ότι το τμήμα που έχει απομονωθεί δεν θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία πριν το πέρας των εργασιών.
γ. Διαπίστωση της απουσίας τάσης.
Η ύπαρξη των παραπάνω προϋποθέσεων θα έπρεπε να διασφαλιστεί και να ανατεθούν εργασίες σε προσωπικό εκπαιδευμένο με τα ανάλογα προσόντα και υπό την κατάλληλη επίβλεψη.
Β. Ν.3850/02-06-2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΦΕΚ 84/2-6-10 Τεύχος Α).
Άρθρο 42 Γενικές υποχρεώσεις των εργοδοτών
1. Ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων.
3. Οι υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας, του γιατρού εργασίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, δεν θίγουν την αρχή της ευθύνης του εργοδότη.
5. Στα πλαίσια των ευθυνών του, ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης των επαγγελματικών.
κινδύνων, ενημέρωσης και κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων μέσων.
6. Ο εργοδότης υποχρεούται:
α) Να φροντίζει ώστε να προσαρμόζονται τα μέτρα της προηγουμένης παραγράφου ανάλογα με τις μεταβολές
των περιστάσεων και να επιδιώκει τη βελτίωση των υφισταμένων καταστάσεων,
β) Να εφαρμόζει τις υποδείξεις των τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας και γενικά να διευκολύνει το έργο τους μέσα στην επιχείρηση κατά τους ελέγχους,
γ) Να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας,
δ) Να γνωστοποιεί στους εργαζόμενους τον επαγγελματικό κίνδυνο από την εργασία τους.
στ) Να εξασφαλίζει τη συντήρηση και την παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας μέσων και εγκαταστάσεων.
Οι υποχρεώσεις αυτές του εργοδότη υλοποιούνται και συνδέονται με τις οδηγίες μέσω σαφών εντολών και εποπτείας, ώστε να εξασφαλίζεται μια πάγια ασφαλής εργασιακή πρακτική για την εκτελούμενη εργασία και όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση σε περίπτωση άμεσου και σοβαρού κινδύνου για την ίδια τους την ασφάλεια ή για την ασφάλεια άλλων προσώπων, να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα.
Εκτίμηση μας είναι, ότι δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφάλειας σε εργασίες που ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπήρχε σωστή οργάνωση της εργασίας, καθ’ ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα, γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές.
Α. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η παρούσα έκθεση βασίζεται στα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία, τις δηλώσεις των εμπλεκομένων και τα σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα και περιορίζεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας που αναφέρονται στην νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και τους κανονισμούς για την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Περαιτέρω έρευνα της καλής λειτουργίας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και της διαπίστωσης για την κάλυψη της ‘ή όχι με διακόπτη διαφυγής ρεύματος ( ΔΔΡ), η ύπαρξη του οποίου θα απέτρεπε την θανατηφόρα κατάληξη του ατυχήματος και είναι σημαντική παράμετρος για την πληρότητα των συμπερασμάτων θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό πραγματογνώμονα.
Για την πληρότητα των συμπερασμάτων απαιτείται περαιτέρω έρευνα του ατυχήματος από Ειδικό Πραγματογνώμονα ως προς την κάλυψη ή όγι της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με διακόπτη διαφυγής ρεύματος και την καλή λειτουργία της, η ύπαρξη του οποίου θα απέτρεπε την θανατηφόρα κατάληξη του ατυχήματος.
Άρτα Ιουλίου 2020
Οι συντάξαντες Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία