
Δραματική πτώση του τζίρου των καταστημάτων
Ουρές και στην κίνηση των οχημάτων εντός του οικισμού
Ένα κακοσχεδιασμένο έργο στον οικισμό Κωστακιών Άρτας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων με τον τίτλο «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο εντός οικισμού τμήμα της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κωστακιών», αποδεικνύεται σήμερα με την υλοποίησή του και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν κατά μήκος του δρόμου και εντός του οικισμού.
Ήδη και πρίν ακόμα ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις, οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για δραματική πτώση του τζίρου που σε μερικές περιπτώσεις φθάνει και πάνω από 90%!!!
Όπως λένε επαγγελματίες που επικοινώνησαν με την εφημερίδα όταν ολοκληρωθούν τα έργα παρέμβασης στον δρόμο Άρτας – Κωστακιών οι επιχειρήσεις της περιοχής θα βιώσουν τον απόλυτο οικονομικό μαρασμό.
Το έργο, όπως σχεδιάστηκε και υλοποιείται, με τις προσβάσεις στα καταστήματα που βρίσκονται πάνω στο δρόμο να είναι δύσκολες έως ανύπαρκτες, οδηγεί είτε σε λουκέτο, είτε σε μετακίνηση σε άλλη περιοχή, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο, αφού ο τόπος εγκατάστασης της κάθε επιχείρησης αποτελεί και την ταυτότητά της.
Ιστορικό
Όπως είναι γνωστό εδώ και μερικούς μήνες στον οικισμό Κωστακιών Άρτας με τον τίτλο «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο εντός οικισμού τμήμα της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κωστακιών» εξελίσσεται ένα έργο το οποίο αποφασίσθηκε και εγκρίθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων και τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, με προϋπολογισμό 1.255.000 € που τέθηκε σε εφαρμογή λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του έτους 2023.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Βελτίωση οδικής ασφάλειας Εθνικού-Επαρχιακού Δικτύου οικισμών Δήμου Αρταίων – Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις εντός του οικισμού στο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κωστακιών’’, όπου με βάση τα σχέδια εντός του οικισμού σε μήκος 2 χλμ περίπου, δηλαδή από την αρχή μέχρι το τέλος του οικισμού, θα κατασκευαστούν νησίδες, κυκλικός κόμβος, διαβάσεις πεζών, νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού led, παρκίδες παρκαρίσματος και νέος ασφαλτοτάπητας.
Από την πρώτη στιγμή το έργο συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των Κωστακιών, όταν αποκαλύφθηκε πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πάνω στην επαρχιακή οδό Άρτας-Κορωνησίας, αλλά και για ολόκληρο τον κάμπο της Άρτας.
Η επαρχιακή οδός, Άρτας-Κορωνησίας, που συνδέει την Άρτα με πάνω από 10 χωριά του κάμπου, στο τμήμα που διέρχεται από τους Κωστακιούς, εξελίσσεται πλέον, σε έναν καθημερινό Γολγοθά, για χιλιάδες οχήματα που διέρχονται από τον μοναδικό αυτό δρόμο.
Χιλιάδες είναι οι καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων του κάμπου από και προς την πόλη της Άρτας, με κάθε είδους οχήματα, από μοτοποδήλατα, Ι.Χ., αστικά λεωφορεία, ΤΑΞΙ.
Εκατοντάδες είναι σε καθημερινή βάση, τα κάθε είδους άλλα οχήματα που διασχίζουν το τμήμα της επαρχιακής οδού που διέρχεται από τους Κωστακιούς. Εμπορικά βαν, φορτηγά, αγροτικά μηχανήματα κάθε είδους και μεγέθους, νταλίκες, που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα, κινούνται σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο και πλέον βρίσκονται ενώπιον ενός δαιδαλώδους συμπλέγματος, από νησίδες κάθε μεγέθους και σχήματος, που καθιστούν όχι απλώς δύσκολη, αλλά επικίνδυνη την οδήγηση, τόσο για ανθρώπινες ζωές, όσο και για τα ίδια τα οχήματα.
Ήδη οι καθυστερήσεις και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται εντός του οικισμού, είναι μη διαχειρίσιμη.
Τόσο οι επαγγελματίες που πλήττονται άμεσα αλλά και όσοι επιχειρούν στον ευρύτερο χώρο της πεδιάδας της Άρτας, ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις και ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε εκ του μη όντος.