Οι πολίτες γνωρίζουν ότι πληρώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης

Του Βασίλη Τσίρκα

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ «φτιάχνουν κλίμα», αναφερόμενα στις εκθέσεις που προχωρούν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας, των τραπεζών και την πορεία του χρηματιστηρίου.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται. Η δήθεν αναπτυξιακή δυναμική για την οποία μιλά και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο απέχει πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, στην πραγματική οικονομία και στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Όλα όσα διαβάζουμε για τα δήθεν επιτεύγματα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, για εισροές επενδυτικών κεφαλαίων και ενίσχυση της εργασίας, δεν ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζόμενων και των επαγγελματιών. Ούτε, επίσης, αποτυπώνουν την ανησυχητική κατάσταση σε άλλους κρίσιμους δείκτες της οικονομίας, όπως είναι χαμηλοί μισθοί, η καταναλωτική δύναμη, η έλλειψη πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια και δανεισμό, η εργασιακή επισφάλεια και φτώχεια.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, η μείωση της ανταγωνιστικότητας συνεχίζεται. Στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η ελληνική, οι συνέπειες των παραπάνω δεικτών στην οικονομία είναι πιο έντονες. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πνίγονται σε ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, ο κίνδυνος ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων είναι δραματικός.
Η κυβέρνηση έχει στοχεύσει σε ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό μόλις 5% το 2023, εκτιμήσεις που αφενός είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και κατά συνέπεια βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, αφετέρου απαιτούν να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο, αντί να πατάξει την αισχροκέρδεια και να φορολογήσει τα υπερκέρδη που παρήχθησαν μέσα στην κρίση, ετοιμάζεται για νέο κύκλο προεκλογικών παροχών, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών. Η ασυγκράτητη ακρίβεια και η έλλειψη μέτρων από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, ενώ ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακώνεται, «ροκανίζοντας» μισθούς, εισοδήματα και αποταμιεύσεις. Αυτή η κατάσταση, όπως κλιμακώνεται με την πάροδο των μηνών, φέρνει τους πολίτες σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας, την οποία φυσικά και γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά επιχειρεί μεθοδικά να την κρύψει, να την ωραιοποιήσει και γενικά να αποδώσει την ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες. Η φτωχοποίηση των πολιτών, όμως, δεν αντιμετωπίζεται με κουπόνια και προεκλογικές παροχές.
Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πληρώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης, αφού τις βιώνουν με επώδυνο τρόπο στην καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να διαβάσουν τις αναλύσεις των διεθνών οίκων και να ακούσουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Οικονομικών για να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο σκοτεινές είναι οι προοπτικές της οικονομίας, αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι, με την ίδια κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας.
Η ΝΔ, με τις επιλογές της, επέτρεψε τη διόγκωση του κύματος των ανατιμήσεων μέσα από την προκλητική επιδότηση της κερδοσκοπίας, εγκατέλειψε στο έλεος των funds εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίες, άφησε απροστάτευτη την κοινωνία. Όσο παραμένει στην εξουσία, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την οικονομική στασιμότητα και την αύξηση των ανισοτήτων και η χώρα μας θα χάνει πολύτιμο χρόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας με έμφαση στο ενεργειακό ζήτημα, την ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια. Κύριοι άξονες της δικής μας παρέμβασης αποτελούν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών που παρήχθησαν μέσα στην κρίση, η άμεση μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η ανακατανομή των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων προς όφελος των μικρομεσαίων, η προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα νέο δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών.
Οι εκλογές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές θα διασφαλίσει την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία θα φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα εργαστεί για να επικρατήσει η δικαιοσύνη παντού από τις πρώτες κιόλας μέρες.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.