Οι προσμονές από την Υπουργοποίηση του Γιώργου Στύλιου

Με σχεδιασμό την «γαλάζια Άρτα»

Πρώτο θέμα η ανατροπή της απόφασης για το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας

Στην ατζέντα η αναβάθμιση των Τμημάτων Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στο τραπέζι και η προώθηση των έργων που χρονίζουν

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με αυστηρά μέτρα λόγω του κορωνοϊού. Τα νέα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι υπουργοί, υφυπουργοί που αλλάζουν χαρτοφυλάκιο είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες και έκαναν rapid test πριν ορκιστούν.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 12.30, στη τρίτη ομάδα, ορκίστηκαν οι:

1. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών
2. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
3. Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
4. Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5. Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
6. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Δήλωση Γιώργου Στύλιου σχετικά με την Υπουργοποίηση του
Στο σημερινό ανασχηματισμό, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη και η ευθύνη βαριά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε και δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους πολίτες της Άρτας που με στηρίζουν με την ψήφο και την αγάπη τους. Το να υπηρετεί κάποιος τη χώρα από θέσεις ευθύνης είναι πατριωτικό καθήκον. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία που περνάμε, πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Έχουμε δύσκολο δρόμο, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις
Η διαχείριση του Κτηματολογίου περνάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με τον Γιώργο Στύλιο, να αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού αρμόδιου για τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, θεωρείται σημαντικό ζήτημα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές οι ρόλοι – κλειδιά των νέων αλλαγών σηματοδοτούν και το παράλληλο σχέδιο της κυβέρνησης για συνέχιση μεταρρυθμίσεων πέρα από τη διαχείριση της κρίσης. Καταρχάς, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο δημογραφικό, τα θέματα οικογένειας κλπ το οποίο χαρτοφυλάκιο έχει ανατεθεί στην Μαρία Συρεγγέλα, όπως επίσης και το κομμάτι της εκπαίδευσης και τουρισμού που ανατέθηκε στην Σοφία Ζαχαράκη. Όπως επισημαίνεται πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις θεωρούνται το Κτηματολόγιο που “περνά” στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γιώργο Στύλιο, ενώ ο Βασίλης Κοντζαμάνης αναλαμβάνει ουσιαστικά την αναμόρφωση του ΕΣΥ.
Να σημειωθεί πως έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση περιοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Η «γαλάζια» Άρτα
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δομικές ή μεταρρυθμιστικές. Είναι σαφές ότι έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, ειδικώς αν παρατηρήσει κανείς το ποια πρόσωπα επιστρατεύτηκαν.
Σε αντίθεση με τις επιλογές του κατά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του, οι αλλαγές της Δευτέρας δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην διασφάλιση εσωκομματικής ειρήνης και ισορροπίας.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη σε ένα άλλο επίπεδο, με την τοποθέτηση του Χρήστου Ταραντίλη, ενός έμπιστου στελέχους του, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου στην Ηρώδου Αττικού, ενισχύει την εντύπωση ότι ο ανασχηματισμός έγινε με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, μόλις ανοίξει κάποια «παράθυρο» από την πανδημική κρίση. Ο κ. Λιβάνιος ήταν στενός συνεργάτης της κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ πριν από τις εκλογές και είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην ανάλυση και στρατηγική των εκλογικών αναμετρήσεων.
Ως προς αυτό, δηλαδή η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για υπουργοποίηση βουλευτών με πολιτικά χαρακτηριστικά, επαλήθευσε πλήρως ένα σχόλιο της στήλης ΘΕΩΡΕΙΟ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου που με τίτλο «Η «γαλάζια» Άρτα», ουσιαστικά προανήγγειλε την συμμετοχή στη Κυβέρνηση του βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Γιώργου Στύλιου.

Το σχόλιο έγραφε προφητικά τα εξής: «Τα τελευταία 24ωρα η ονοματολογία ενόψει του ανασχηματισμού δίνει και παίρνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να κρατάμε όλοι μικρό καλάθι, καθώς ακούς τα πάντα από τους πάντες και ο μόνος που πραγματικά ξέρει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Για τους βουλευτές που μπορεί να αξιοποιηθούν σας έχω γράψει από προχθές. Για παράδειγμα ο Χρήστος Ταραντίλης συζητιέται για τη θέση του πορτ παρόλ, ενώ στη λίστα των βουλευτών υπό αξιοποίηση είναι τόσο ο Κώστας Κατσαφάδος όσο και ο Σπήλιος Λιβανός. Θα σας πω και ένα καινούργιο όνομα που δεν έχει γραφτεί: ο Ηπειρώτης Γιώργος Στύλιος είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να το δείτε να μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει υπουργό από την Ήπειρο και ο Στύλιος εκλέγεται στην Άρτα. Έξτρα λεπτομέρεια: η Άρτα ήταν πάντα γαλάζιος νομός, ακόμα και το 1981 που όλη η Ελλάδα ψήφισε Ανδρέα. Και όμως στις τελευταίες εκλογές την Άρτα την κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω εντοπιότητας Τσίπρα και Γεροβασίλη. Και σίγουρα στις επόμενες εκλογές ο Μητσοτάκης θέλει να τη δει ξανά γαλάζια».

Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας
Παρά ταύτα, η επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δει ξανά την Άρτα «γαλάζια», θα περάσει πέρα από την επιτυχία του Υφυπουργού πλέον Γιώργου Στύλιου σε θέματα Κτηματολογίου, γενικώς, μέσα από τα ειδικότερα Τοπικά Θέματα, στα οποία θα κληθεί να δώσει λύσεις και μάλιστα ΑΜΕΣΑ, ο νέος Υφυπουργός.
Ένα από αυτά, ίσως το πλέον καυτό, είναι η υπόθεση που ξεσήκωσε τους δικηγόρους της Άρτας, αλλά και σχεδόν όλους τους Φορείς της Τοπικής Κοινωνίας, με την ακατανόητη για πολλούς, απόφαση του Δ.Σ. του Κτηματολογίου, σύμφωνα με την οποία το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας εντάχθηκε στο Υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Πρέβεζας.
Προ ενός έτους ακριβώς, τον Ιανουάριο του 2020, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας αντέδρασε έντονα και ζητούσε την ανατροπή της αποφάσεως του Δ.Σ. του Κτηματολογίου, σύμφωνα με την οποία το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας εντάχθηκε στο Υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Πρέβεζας. Μάλιστα με απόφαση της Γενικής Συνελεύσης του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, τα μέλη του κατήλθαν την 14-01-2020 σε 4ήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους. Για το σκοπό αυτόν, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας είχε σειρά επαφών με τους Βουλευτές του Νομού Γ. Στύλιο, Ο. Γεροβασίλη και Χ. Γκόκα, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά και τον Δήμαρχο Αρταίων Χ. Τσιρογιάννη, για να αλλάξει η απόφαση.

Σύμφωνα δε με ανακοινώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας και του Πρόεδρου του Δ.Σ. Άρτας Μιχάλη Νικολάου, το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας (που δικαστικά υπάγεται στην Άρτα) εντάχθηκε στο Κτηματολογικό Γραφείο (και, κατ’ επέκταση, στο Υποθηκοφυλακείο) Πρέβεζας.
Όπως σημειώνονταν σε ανακοίνωση «από τον περασμένο μήνα Δεκέμβριο 2019, έγινε γνωστή η απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κτηματολογίου (θέλουμε να πιστεύουμε από άγνοια επί του θέματος), με την οποία ολόκληρη η περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, που είχε έδρα τη Φιλιππιάδα, υπήχθη στο συσταθέν Υποκατάστημα του Κτηματολογίου Πρέβεζας. Η απόφαση δε αυτή, εκτός του ότι αντίκειται στο νόμο (αφού παραβιάζει τα επί σειρά δεκαετιών όρια των δικαστικών υπηρεσιών) δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών, αφού από τις 28 συνολικά τοπικές κοινότητες που υπάγονται στο Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας, οι 15 (δηλαδή οι περισσότερες) ανήκουν διοικητικά στην Άρτα και μάλιστα όλες στο Δήμο Αρταίων».

Η επιστολή μάλιστα κατέληγε πως «θα πρέπει τάχιστα:
α).Να ανακληθεί η υπ’ αριθμ. 88/5/21-11-2019 (ΦΕΚ 4443/Β΄/03-12-2019) απόφασή σας, και να εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση περί υπα-γωγής της τοπικής αρμοδιότητας του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυ-λακείου Φιλιππιάδας στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Άρτας και στη συνέχεια στο δημιουργηθησόμενο Υποκατάστημα Άρτας του Κτημα-τολογικού Γραφείου Ηπείρου (άρθρο 15§2 Ν. 4512/2018).
β).Να διατηρηθεί φυσικά το Γραφείο του τέως Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας στην πόλη της Φιλιππιάδας, όπου θα υφίσταται ολόκληρο το αναλογικό του αρχείο, προς έλεγχο τίτλων κλπ.
Διαφορετικά, η υφιστάμενη κατάσταση, συνεπεία της ανωτέρω αποφά-σεώς σας, συνιστά προς το παρόν τεράστιες διοικητικές ευθύνες σας, με δεδομένο ότι δεν θα συγχωρείται πλέον άγνοιά σας επί του θέματος.
Επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας».

Το ζήτησε ο Γ. Στύλιος
Ο ίδιος ο Γιώργος Στύλιος στις 27 Νοεμβρίου 2020, με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ανακοίνωνε πως ζήτησε τη μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας στην Άρτα από τη Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Πιο συγκεκριμένα ο νυν Υφυπουργός με αρμοδιότητες ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ανέφερε: «Το θέμα της μεταφοράς του υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας στο Κτηματολόγιο Άρτας έθεσε για μια ακόμα φορά στη Διοίκηση του Κτηματολογίου, ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Κτηματολογίου, το υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας θα μεταφερθεί στο Υποκατάστημα του Κτηματολογίου στην Πρέβεζα. Ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε τα πρακτικά προβλήματα που θα φέρει η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης στην καθημερινότητα των πολιτών με δεδομένο ότι 15 τοπικές κοινότητες της Άρτας υπάγονται στο Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας. Η μεταφορά του στην Πρέβεζα θα υποβάλει σε ταλαιπωρία και έξοδα όλους τους ενδιαφερόμενους (πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους δικαστικούς επιμελητές, συμβούλους επιχειρήσεων κλπ) κάτι το οποίο πρέπει και μπορεί να αποφευχθεί.

Ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι αναμένεται πολύ σύντομα το Υποθηκοφυλακείο Άρτας να υπαχθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο στην Άρτα. Επομένως η Άρτα είναι έτοιμη και για την υπαγωγή του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τόσο ηλεκτρονικά όσο και με φυσική παρουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρόταση για τη μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας στην Άρτα, συμφωνούν η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Ζηρού και Αρταίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αρταίων και πολλοί φορείς της πόλης. Στην τηλεδιάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής του Κτηματολογίου κ. Στέφανος Κοτσώλης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τη χρηστικότητα του αιτήματος. Τόνισε δε ότι αφού εξετάσει αν υπάρχουν νομικά προβλήματα για τη μεταφορά, θα απαντήσει άμεσα. Για το θέμα ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Είναι δίκαιο, αυτονόητο και σωστό, οι αρμοδιότητες του υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας να υπαχθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο Άρτας, καθώς η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων είναι εδώ και υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Από την τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Κοτσώλη αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων.

Αναμένουμε να διευκρινιστούν τα νομικά και τεχνικά ζητήματα έτσι ώστε σύντομα να έχουμε καλές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Κοτσώλη για την τηλεδιάσκεψη και την θετική του ανταπόκριση».
Σήμερα, που ο Γιώργος Στύλιος είναι ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ αρμόδιος για ΕΙΔΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ και το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, όχι μόνο οι Δικηγόροι της Άρτας, αλλά όλοι οι Τοπικοί Φορείς, θεωρούν πως είναι εκ των ουκ άνευ η άμεση υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί προ διμήνου περίπου με την Διοίκηση του Κτηματολογίου.

Αναβάθμιση των τμημάτων
Πρόσφατες ήταν και οι δηλώσεις του νέου Υφυπουργού, για αναβάθμιση των Τμημάτων της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή τη συζήτηση για τη δημιουργία Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα και δηλώσεις της βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Όλ. Γεροβασίλη.
Ο βουλευτής της ΝΔ Άρτας, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την δημιουργία νέων τμημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ήταν ξεκάθαρη προεκλογικά και έγινε αποδεκτή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2019. Πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα δεν φτιάχνονται, χωρίς μελέτες, χωρίς χρήματα, σε μία νύχτα με βουλευτικές τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας προσβάλει την κοινή λογική και την ακαδημαϊκή κοινότητα (…) Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ αλλά αναζητεί και δίνει λύσεις. Είναι προσωπική μου δέσμευση και υπόσχεση η στήριξη και η αναβάθμιση των τμημάτων της Άρτας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόσφατα εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την πρόσληψη εννέα (9) μόνιμων καθηγητών. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για ακόμη περισσότερες προσλήψεις. Στα παιδιά μας αξίζει να φοιτούν σε Σχολές που θα τους εξασφαλίσουν ουσιαστικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Θέλουμε στην πόλη μας να προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Ετοιμάζουμε κάτι καλύτερο για την Άρτα. Στην Άρτα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».

Για τα έργα
Έντονο ενδιαφέρον είχε επιδείξει ο κ. Στύλιος ως βουλευτής για τα έργα στην Άρτα, αρκετά εκ των οποίων καθυστερούν ως προς την ολοκλήρωσή τους. Προ τριμήνου μάλιστα στις 15/10/2020 ο βουλευτής Άρτας είχε καταθέσει στη Βουλή αναφορά γιατί καθυστερεί η κατασκευή κυκλικού κόμβου στο ύψος της Πλατείας Ζέρβα στην Άρτα και ερωτούσε «Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;».
Όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ την εποχής, ενημέρωση για την πορεία των έργων για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στο ύψος της Πλατείας Ζέρβα στην πόλη της Άρτας, ζητά με σχετική ερώτηση στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει στους αρμόδιους Υπουργούς, ότι εδώ και αρκετό διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές από τους κατοίκους της περιοχής και πολίτες της Άρτας, για στασιμότητα ως προς την πορεία των εργασιών.

Ο κ. Στύλιος, αναφέρει ότι το εν λόγω έργο αποτελεί βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θα συμβάλλει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Ο κύριος Βουλευτής, καταλήγοντας, τονίζει ότι ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 2015, παραμένει ανολοκλήρωτο.
Το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον να δείξει ο κ. Στύλιος και ως Υπουργός, είτε για την διευθέτηση της κοίτης Αράχθου, για τα αρδευτικά Πέτα-Κομποτίου, για τα αντιπλημμυρικά στη πεδιάδα της Άρτας, αλλά και για σημαντικούς ορεινούς δρόμους, που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

ΗΧΩ-team