Οι Συγγραφείς Αποκαλύπτουν… Τα Μυστικά Τους Στον Ε. Ιντζέμπελη

Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

Πολλοί με ρωτούν για ποιο λόγο γράφω. Δεν ξέρω. Το ερευνά το θέμα αυτό και η επιστήμη αλλά δε μου έχει δώσει ακόμη απάντηση… Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσε κάλλιστα να συμβαίνει προκειμένου να γίνεται η επικοινωνία μου με το σύμπαν σε μια πιο οργανωμένη και καλλιτεχνική μορφή.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχω ασχοληθεί με συγγραφή διηγημάτων, δοκιμιών και λευκωμάτων με αποτέλεσμα οκτώ έργα εκ των οποίων τα πέντε κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή (βιβλία!). Βρίσκομαι διαδικτυακά εκτεθειμένος με internet site (www.stigmesstochrono.gr) από το 2000 και με blog (http://stonchrono.blogspot.gr/) από το 2008. Η τακτική ενημέρωση του blog αποτελεί λογοτεχνική άσκηση και με διατηρεί σε σύνδεση με τους αναγνώστες.

Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, διαπιστώνω ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι που ξυπνούν μέσα μου την ανάγκη να γράψω. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα της γραφής είναι αισιόδοξο ή ανάλαφρο, συναισθήματα όπως μελαγχολία, πόνος ή αγωνία για τα γήινα και τα επέκεινα αποτελούν το σημείο εκκίνησης των λογισμών μου. Δε θυμάμαι το εαυτό μου να έχει νοιώσει την ανάγκη να γράψει ευρισκόμενος σε κέφι ή ευεξία.
Η ποίηση, θεωρώ, ότι είναι η σύλληψη στιγμών μέσα κι έξω από τον χρόνο, τον δικό μας και των άλλων. Κι εγώ που μια ζωή βρίσκομαι σε ένα οργανωμένο χάος και μια καλπάζουσα εικονοπλασία, αξιοποιώ αυτή τη συνθήκη και συγγράφω πλέον και ποίηση. Το τελευταίο έργο μου είναι η “Αγιο-Ποίηση” η πρώτη ποιητική συλλογή που εκδίδω. Περιέχει 59 σύντομες ιστορίες καθημερινής μεταφυσικής τρέλας σε μορφή ποιημάτων.
Η συνάντησή μου με τον εκδότη των τελευταίων δύο έργων μου έγινε τυχαία και δε νομίζω ότι κάποιος από τους δύο μας ήθελε τα βιβλία μου να εκδοθούν για κερδοσκοπικούς λόγους.

Εν κατακλείδι, τουλάχιστον εγώ προσωπικά ήμουν μάλλον τυχερός στην εύρεση εκδότη κι από τη στιγμή που είχα ήδη αποφασίσει να εκθέτω ένα σημαντικό μέρος των εσωτερικών μου λογισμών η καταγραφή τους απέρρευσε μάλλον ανύποπτα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Η συγγραφή σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί βιοποριστική δραστηριότητα για εμένα. Έχω μια τριαντακονταετή πορεία στον ιδιωτικό τομέα στους τομείς του Marketing (αυτό εξάλλου σπούδασα) και της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Στον ελεύθερο χρόνο μου, όταν δεν γράφω είμαι συλλέκτης ροκ CDs και βινυλίων (μάλλον έχω την πιο πλούσια συλλογή -δε φαντάζεστε πόσο μεγάλη είναι- στην Ελλάδα υλικού του αγαπημένου μου Paul McCartney).

Ακόμη, αντλώ μεγάλη δύναμη από την καθημερινή ενασχόληση στον οικογενειακό στίβο, με τη σύζυγό μου Ισιδώρα και τα δύο αγόρια μας, 20 και 18 ετών.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1962. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.
Έκτοτε ακολουθεί μια αδιάκοπη, τεθλασμένη πορεία ως στέλεχος στον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ασχοληθεί με πολλά είδη συγγραφής. Βρίσκεται διαδικτυακά εκτεθειμένος με internet site (www.stigmesstochrono.gr) από το 2000 και με blog (http://stonchrono.blogspot.gr/) από το 2008. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό ποίησης Poetix. Η Αγιο-Ποίηση είναι η πρώτη ποιητική του άσκηση.
Έργα του Κωνσταντίνου Ν. Ιωαννίδη:

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
•Οκτώ Σημάδια Ανάμεσα στο Φως και το Σκοτάδι (1998, Εκδ. AUTOCLUB)
•Στιγμές στον Χρόνο (2000, Εκδ. Λαβύρινθος)
•Τα Νέα της Άλλης Πλευράς (2016, Εκδ. Κοινωνία των (δε)κάτων)
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ (e-δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο)
•Η Μέρα με το Φως-Ο κόσμος Πάνω (2002, www.stigmesstochrono.gr)
•Υπόγειος-Ο κόσμος Κάτω (2003, www.stigmesstochrono.gr)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ
•Δέκα σταθερά βήματα πάνω στην άμμο (2015, Βιβλιοδεσία στη Μονή Γρηγορίου, Άγιον Όρος)

ΜΕΛΕΤΕΣ, ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
•Ένα ΑΣΤΡΟΝ τρεμοσβήνει (2010, Εκδ. Τεθλασμένη)
Η ιστορία του αθηναϊκού κινηματογράφου ΑΣΤΡΟΝ στη Λεωφόρο Κηφισίας