Οι Συγγραφείς Αποκαλύπτουν… Τα Μυστικά Τους Στον Ε. Ιντζέμπελη

Σιατίτσας Γιάννης
Το βιβλίο μου εμπνέεται από την ίδια τη ζωή

Το βιβλιο μου «Εμφύλιοι Έρωτες» που εκδόθηκε από τον Καστανιώτη, εκτέθηκε στις βιτρίνες ή τα ράφια των βιβλιοπωλείων έπαψε να είναι ο συγγραφέας, είναι πια ο αναγνώστης δυνητικός στην αρχή, υποψήφιος αν το αγοράσει, δόκιμος όταν αρχίσει να το διαβάζει, πραγματικός αν αντέξει να το διαβάσει μέχρι τέλους και, εντέλει, οπαδικός αν το ξαναδιαβάσει. Αισιοδοξώ ότι τούτο το βιβλίο θα αποκτήσει πολλούς δυνητικούς και, ελπίζω, υποψήφιους αναγνώστες χάρη στο εξώφυλλο και το κείμενο του οπισθόφυλλου.

Μου αρέσουν οι παρέες μα κάθε που βρίσκομαι με παρέα όλο και κάποιος θα μου εκθέσει το ιατρικό του πρόβλημα ενώπιον όλων, οπότε προετοιμάζομαι να σιωπήσω ως γιατρός, αφού ποτέ δεν κατάφερα να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις μιας και ανάλογα με την έκταση και την σύνθεση της παρέας τον λόγο έπαιρναν δυο, τρεις, πέντε μη γιατροί, ανάλογα με την σύνθεση και την έκταση της παρέας, που εξέφραζαν πάντοτε βαρύνουσες γνώμες επί του θέματος, εκθέτοντας εμπειρία προσωπική, συγγενούς, φίλου ή γνωστού με ταυτόσημα συμπτώματα και σημεία και οι οποίοι αφού έκαναν την άλφα ή βήτα εξέταση, απαλλάχθηκαν από την πάθησή τους με την χρήση του τάδε φαρμάκου, ματζουνιού, αφεψήματος, βελονισμού, εγχειρίσεως, εξαγνισμού η ακόμα και με την χάρη των αγιανάργυρων ή της αγιαναστασίας στους οποίους χωριστά ή συνδυασμένα οι παθόντες έταξαν και εξεπλήρωσαν βεβαίως το τάμα.

Αυτή η δυναστική σιωπή με περιόρισε στην ακροαματική παρατήρηση των συνδαιτημόνων και γέννησε την ανάγκη μονολόγου που, αφού δεν είχε άλλο ακροατήριο, κατευθύνθηκε στο χαρτί όπου διανθισμένος με φανταστικά και μυθολογικά στοιχεία αποτέλεσε τον αρχικό καμβά του μυθιστορήματος – μια ωραία λέξη πληρούσα όλους τους όρους και τις συνθήκες που απαιτεί η συγγραφή ενός κειμένου που δεν θα έχει να λογοδοτήσει για την ανάγκη ενασχόλησης με το θέμα, τις τεχνικές πραγμάτωσής του, την μεθοδολογία δόμησής του, τα αποτελέσματα και τις εικοτολογικές παρεκτάσεις του – επί του οποίου καμβά, ως είθισται, προσπάθησα να κεντήσω με μετάξι και χρυσό την πλοκή και τους χαρακτήρες ή το αντίστροφο, χωρίς καμιά έγνοια για τις ακριβείς αναλογίες ή σχέσεις μύθου και ιστορίας.
Το «Εμφύλιοι έρωτες» περιέχει ιστορίες και χαρακτήρες κάποιου χωριού, όχι πολύ κοντινού σε πόλη, ούτε και πολύ δυσπρόσιτου. Το φανταστικό Μεσημέρι μπορεί κάλλιστα να είναι τα Πράμαντα, η Μπαλτουμά, τα Καλάβρυτα ή η Ζαγορά, οπότε η χώρα θα είναι, αντίστοιχα, η Άρτα, τα Γιάννενα, η Πάτρα ή ο Βόλος. Έχει γραφεί με πάσα χρονική και οικονομική άνεση, και η μοναδική δυσκολία ανέκυψε με την προσπάθεια επιμερισμού διαφόρων χαρακτηριστικών σε διαφορετικά πρόσωπα του μύθου, ώστε να μην είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Ούτε η έκδοσή του αποτέλεσε πρόβλημα. Έστειλα το κείμενο στον εκδότη και αποτόλμησαν την έκδοση.
Είμαι συνταξιούχος και προσπαθώ να ανακαλύπτω και να αξιοποιώ τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η ιδιότητα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάνης Σιατίτσας γεννήθηκε το 1943 στην Λεπενού Βάλτου, σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και ασχολήθηκε με την έρευνα του Νευρικού Συστήματος στο College de France στη Γαλλία και στο Montreal Neurological Institute στον Καναδά. Δίδαξε στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Πάτρας, Κρήτης και Yeditepe Κωνσταντινούπολης.