Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν… τα μυστικά τους στον Ε. Ιντζέμπελη

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Ήμουν αναγνώστης πολύ προτού γίνω συγγραφέας όπως

θέλω να πιστεύω πως είναι και κάθε συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω στο ερώτημα «γιατί γράφω;». Μοιάζει σαν να προσπαθώ να λύσω μια εσωτερική εξίσωση του εαυτού μου με αμέτρητες άγνωστες παραμέτρους. Θα μπορούσα ενδεχομένως να δώσω τη γνωστή απάντηση ότι γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Και όμως για πολλά χρόνια μπορούσα να κάνω αλλιώς και έγραφα σπάνια. Ίσως γιατί υπήρχε μεν η εσωτερική επιθυμία για γράψιμο αλλά παράλληλα ένιωθα πως δεν είχα τίποτα ουσιαστικό να πω ή πως δεν ήμουν έτοιμος να το πω.

Έχω δοκιμαστεί σε διάφορα είδη γραφής κάτι που θεωρώ ότι έχει εξελίξει πολύ τη γραφή μου. Το πρώτο μου βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ο κόσμος με καλωσορίζει» (εκδόσεις Κέδρος, 2016) και κεντρικό άξονα το παράδοξο που καραδοκεί για να εισβάλει στις ζωές μας. Γράφω και ποίηση αλλά δεν έχω εκδώσει ποιήματα μου και ούτε σκοπεύω να το κάνω στο προσεχές μέλλον γιατί παρά τη φαινομενική ίσως απλότητα της θεωρώ την ποίηση το πιο δύσκολο είδος γραφής.

Όσο για το από πού αντλώ την έμπνευση μου, θα μπορούσα να δώσω την απάντηση ότι κάποιος που επιθυμεί να γράψει μπορεί να εμπνευστεί από τα πάντα αλλά μου μοιάζει λίγο κλισέ. Οπότε προτιμώ να συμφωνήσω με τους αρχαίους Έλληνες πως η έμπνευση είναι μια μούσα που σε επισκέπτεται όταν αυτή το επιθυμεί. Πρέπει όμως να σε βρει διαθέσιμο γιατί διαφορετικά θα σε αφήσει στην ησυχία σου και θα πάει να ενοχλήσει κάποιον άλλο.
Το τελευταίο μου έργο είναι το μυθιστόρημα «Μακριά από τον κόσμο» (εκδόσεις Κέδρος, 2019). Είναι μια ιστορία μυστηρίου και ταυτόχρονα ένα ταξίδι εσωτερικής αλλαγής. Ο κεντρικός ήρωας, ο Λουκάς, χάνει μέσα σε λίγες μέρες τόσο τη δουλειά του –καθώς διακόπτεται η τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε- όσο και τη γυναίκα του που τον εγκαταλείπει. Αποφασίζει να εγκατασταθεί σε ένα ορεινό χωριό της Αίγινας για να γράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα που πάντα ονειρευόταν. Σύντομα, ωστόσο, θα διαπιστώσει πως στο ορεινό χωριό έχει τη βάση της μια παράξενη οργάνωση, ο θίασος, με επικεφαλής έναν αμφιλεγόμενο καθηγητή φιλοσοφίας.

Ο καθηγητής έχει τη φιλοδοξία να φτιάξει τον «νέο άνθρωπο», έναν νέου τύπου άνθρωπο δηλαδή ο οποίος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Στο χωριό ο Λουκάς συναντά και μια παλιά του γνωστή ηθοποιό, την Αιμιλία που είναι μέλος του θιάσου. Το φλερτ του Λουκά με την Αιμιλία αλλά και η περιέργεια του για τον θίασο τον οδηγούν εντέλει να μπλεχτεί στα δίχτυα της οργάνωσης.
Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα στο γράψιμο του βιβλίου ήταν το πώς να δέσουν αρμονικά τα διαφορετικά επίπεδα του βιβλίου και πιο συγκεκριμένα η ιστορία μυστηρίου με το εσωτερικό ταξίδι αλλαγής του Λουκά. Στην έκδοση του βιβλίου δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που είχαμε ήδη αναπτύξει από την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου.

Όσο για τις δραστηριότητες μου πέρα από την γραφή θα ήθελα να αναφέρω πρώτη την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Ήμουν αναγνώστης πολύ προτού γίνω συγγραφέας όπως θέλω να πιστεύω πως είναι και κάθε συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του. Το πιο ασυνήθιστο ίσως στην περίπτωση μου είναι πως τα τελευταία χρόνια που γράφω πιο συστηματικά έγινα και πιο συστηματικός αναγνώστης. Αντί λοιπόν να με οδηγήσει μόνο η ανάγνωση στη συγγραφή -όπως πιστεύω ότι είναι και το πιο σύνηθες- με οδήγησε και η συγγραφή με μεγαλύτερη ορμή πίσω στην ανάγνωση.

Παρακολουθώ φυσικά και τις άλλες τέχνες με πρώτο τον κινηματογράφο που παραμένει διαχρονικά η μεγάλη μου αγάπη μαζί με την λογοτεχνία και που πιστεύω ότι έχει επηρεάσει και τον τρόπο γραφής μου. Ελπίζω πως οι σινεφίλ αναγνώστες μου θα διακρίνουν στα βιβλία μου επιρροές όχι μόνο από άλλους συγγραφείς αλλά και από τη φιλμογραφία μεγάλων σκηνοθετών όπως ο Στάνλεϊ Κούμπρικ, ο Λουίς Μπουνιουέλ και ο Ντέιβιντ Λιντς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κώστας Μαυρακάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και συνέχισε με μεταπτυχιακά στις Πολιτισμικές Σπουδές και στην Συμβουλευτική. Το 2016 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Ο κόσμος με καλωσορίζει (εκδόσεις Κέδρος) που συμπεριλήφθηκε από την Book Press στα 100 βιβλία της χρονιάς. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του και πρώτο του μυθιστόρημα, το Μακριά από τον κόσμο (εκδόσεις Κέδρος).