Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν… τα μυστικά τους στον Ε. Ιντζέμπελη

Παναγιώτα Πλησή

Η γραφή για μένα ήρθε εντελώς ξαφνικά στη ζωή μου μετά τα τριάντα. Μέχρι τότε δεν υπήρξε καμία οργανωμένη προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο έργο, παρά μόνο μικρά δείγματα, κυρίως ποιημάτων και στίχων. Νομίζω πως η γραφή προέκυψε από την εσωτερική ανάγκη μου να μιλήσω για όλα αυτά που συνέβησαν ή συμβαίνουν στη ζωή μου. Επιπλέον και για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου και μου τραβάνε την προσοχή.
Δεν είμαι εθισμένη στο γράψιμο. Αυτό θα συνέβαινε πιστεύω, εάν οι συνθήκες της ζωής μου, ήταν διαφορετικές. Με τα τωρινά δεδομένα, νομίζω πως μπορώ και χωρίς το γράψιμο για κάποιο διάστημα. Μου αρέσει να γράφω, όταν έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου, αλλά μου αρέσουν και ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως οι κουβέντες και οι βόλτες με τις φίλες μου.

Προς το παρόν ασχολούμαι κυρίως με την παιδική λογοτεχνία. Τα θέματα των περισσότερων βιβλίων μου, είναι τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας, μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Επίσης ασχολούμαι και με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων μαζί με την ψυχολόγο Ελένη Λούβρου με θέμα τον αυτισμό.
Η βασικότερη έμπνευση των βιβλίων μου είναι η ίδια μου η ζωή που μου έχει δώσει την ευκαιρία να ζήσωπολλές καταστάσεις. Από κει και πέρα, έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε μου τραβήξει την προσοχή, όπως μια μεγάλη κυρία που είδα πέρσι κοντά στο Σύνταγμα και έγινε η ηρωίδα ενός βιβλίου που έγραψα πρόσφατα.
Είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να διαβάζει. Είναι το αυτονόητο. Προσωπικά διαβάζω, όσο μου επιτρέπει ο χρόνος.

Θα σας πω για το προτελευταίο βιβλίο μου, γιατί έχει ενδιαφέρον η πορεία του από τη γραφή έως την έκδοση. Το 2010 έγραψα ένα βιβλίο που είχε τίτλο «Γιατί κλαίει κάθε βράδυ η μαμά μου». Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από την ανάγκη που είχα εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο να μιλήσω για τα πράγματα που με δυσκολεύαν εκείνη την εποχή. Ήταν ένα βιβλίο σε μορφή ημερολογίου, που είχε ατέλειες. Το πήγα στην υπεύθυνη του παιδικού βιβλίου στις εκδόσεις που ήδη είχα κάνει κι άλλες δουλειές και πήρα αρνητική απάντηση.

Το βιβλίο έμεινε στο αρχείο και δεν το άγγιξα μέχρι το 2018. Τότε το θύμηθηκα και το έδωσα πάλι σαν πρόταση, στις ίδιες εκδόσεις, με τη γνώση των αδυναμίων που είχε, θέλοντας να πάρω μία πρώτη έγκριση για να κάνω διορθώσεις, μιας και πίστευα πως σαν πρώτο υλικό ήταν μια καλή δουλειά. Πήρα λοιπόν την έγκριση και έκανα τις απαραίτητες διορθώσεις. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 από τις εκδόσεις Κέδρος, με τον τίτλο «Αν η μαμά σου φοράει ένα καπέλο από σύννεφο που βρέχει».
Τα τελευταία χρόνια αφιερώνω αρκετό χρόνο στη γραφή και τα συνακόλουθα της. Δυστυχώς, μπαίνουμε οι περισσότεροι συγγραφείς από εμάς, σε ένα κανάλι με μόνο σκοπό την προώθηση της δουλειάς μας. Ανήκω και εγώ σε αυτούς. Έτσι ο χρόνος συρρικνώνεται και αφιερώνω πλέον περισσότερο χρόνο στο να προμοτάρω τη δουλειά μου, παρά να γράφω. Στο χρόνο που απομένει, μου αρέσει να διαβάζω, και να πηγαίνω εκδρομές.

Η Παναγιώτα Πλησή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δασκάλα σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας.
Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου και με Έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Δύο από τα βιβλία της, έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά.

Κλέφτης ονείρων, εκδ.Κέδρος 2004- Κρατικό Βραβείο Παιδ. Λογοτεχνίας Κύπρου
Η τεμπελοπόλη Πόλη-Πόλη, εκδ. Κέδρος 2006
Δεν είμαι τέρας, σου λέω! εκδ. Κέδρος 2011 –Κρατικό Βραβείο Παιδik;hw Λογοτεχνίας Κύπρου, Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βραχεία Λίστα Διαβάζω
Μα, μπαμπά είναι χάλια!, εκδ. Κέδρος 2014-Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Μικρή Λίστα Αναγώστη
Τι κρατάει η μαμά; εκδ.Ψυχογιός 2016

Αυτισμός-Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών,μαζί με την Ελένη Λούβρου, εκδ. Πατάκη 2017
Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου, εκδ. Ψυχογιός 2017
Αν η μαμά σου φοράει ένα καπέλο από σύννεφο που βρέχει, εκδ.Κέδρος 2019
Αυτισμός-Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για εφήβους, μαζί με την Ελένη Λούβρου, εκδ.Πατάκη 2019
Ο μπαμάς μου, εκδ. Ψυχογιός-κυκλοφορία 5/3/20
Μεταφράσεις έργων της:
Non sono un mostro ti dico!, Ed. Anicia,2016
Autismo-Le regole non scritte del comportamento sociale per bambini e ragazzi da 4 a12 anni, Ed. Anicia, 2020