Οι ψηφοφορίες στις δημαιρεσίες του Δήμου Αρταίων είχαν βάση…

8 σημεία συναίνεσης!

Ο Γιώργος Μπαλάγκας, κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις του

Από την παράταξη του Δημάρχου δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις

Και ο Κώστας Τράμπας εκλέχτηκε πλειοψηφικά πρόεδρος

Μια κίνηση η οποία μπορεί –υπό προϋποθέσεις- να σηματοδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις, ήταν η υπερψήφιση του Κώστα Τράμπα ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, που εκλέχθηκε με ψήφους πολύ παραπάνω από όσους διαθέτει, η παράταξη της Δημοτικής Αρχής.

Κι αυτό, όπως τονίσθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, από τον επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ», κ. Γιώργο Μπαλάγκα, ήλθε ως επιστέγασμα τις επαφές και συνομιλίες που είχε ο κ. Τράμπας, με όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
Μάλιστα λίγο πρίν ξεκινήσουν οι διαδικασίες με τις ψηφοφορίες, ο κ. Γιώργος Μπαλάγκας, ζήτησε και έλαβε το λόγο, για να αναγνώσει ένα κείμενο στο οποίο καταγράφονται όσα διημείφθησαν από τον εκλεγέντα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Κ. Κώστα Τράμπα και του επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ»,

Το κείμενο
Το κείμενο που αναγνώσθηκε από τον Γιώργο Μπαλάγκα, ανέφερε τα εξής:
Στα πλαίσια της επικοινωνίας του με τους επικεφαλής όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, ο προτεινόμενος από το Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στις επικείμενες δημαιρεσίες Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Τράμπας, συναντήθηκε και με το Γιώργο Μπαλάγκα και τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ». Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με το Γιώργο Μπαλάγκα να ζητά από τον υποψήφιο Πρόεδρο να διασφαλίσει ότι:

-Θα εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε όλους και ότι ο ίδιος θα κρατά ίσες αποστάσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη.
-Δεν θα εισηγείται έκτακτα θέματα, παρά μόνο θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας.
-Συζήτηση θεμάτων προ ημερησίας διατάξεως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, θα συζητούνται άμεσα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ή θα έρχονται ως τακτικά θέματα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είθισται να γίνεται.
– Παραχώρηση γραφείων και γραμματειακής υποστήριξης σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις εντός του Δημαρχείου και πριν τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια για την εύρυθμη λειτουργία.

-Παρέμβαση για αμερόληπτη προβολή των Δημοτικών Συμβουλίων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
-Στη διαδικτυακή σελίδα του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα στο arta.gr να υπάρχει πρόσβαση από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις για την προβολή των απόψεών τους και προτάσεών τους.
-Την διαρκή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά τους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου και γενικότερα την οικονομική κατάσταση των Νομικών Προσώπων.

-Ουσιαστική παρέμβαση στο να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων, για την κατάρτιση του τεχνικού πρόγραμματος του Δήμου, και κατά συνέπεια του προϋπολογισμού του Δήμου, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Νόμο. Άρα οι χρηματοδοτήσεις (ΣΑΤΑ κλπ) του Δήμου προς όλες τις κοινότητες να γίνεται με γνώμονα τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των κοινοτήτων.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Τράμπας δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ», προς όφελος όλων των δημοτικών συμβούλων. Θα ενεργεί με γνώμονα πάντα την προστασία του θεσμού του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, διαβεβαίωσε, δε, τον επικεφαλής της πιο πάνω δημοτικής παράταξης ότι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη είναι για τον ίδιο γεγονός αδιαπραγμάτευτο.

Η ψηφοφορία
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο προτεινόμενος από τον Δήμαρχο Αρταίων για την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Τράμπας, έλαβε 22 ψήφους, όσους ακριβώς χρειάζονταν για να εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία.
Εικάζεται πως υπερψηφίσθηκε από τους 12 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη, από του 6 δημοτικούς συμβούλους του Ιωάννη Παπαλέξη και από 5 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Γιώργου Μπαλάγκα, παρότι το σύνολο των ψήφων των τριών παρατάξεων είναι 23 (12+6+5).
Η απώλεια της μία ψήφου, από τη μεν πλειοψηφία αποδίδεται στις παρατάξεις της μειοψηφίας, από δε την μειοψηφία, σε όλους όσους ψήφισαν, αφού η ψηφοφορία είναι μυστική.

Η υπερψήφιση όμως από τις 3 αυτές παρατάξεις, ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών του κ. Τράμπα με τις παρατάξεις της μειοψηφίας και την σύγκλιση σε 8 σημεία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Μπαλάγκας.
Να σημειωθεί δε πως αυτά τα 8 σημεία, τα οποία ανέγνωσε δημοσίως ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Μπαλάγκας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις, ούτε από τον Δήμαρχο, ούτε από κάποιον άλλο, τουλάχιστον πρίν την ψηφοφορία, κάτι το οποίο εκλήφθηκε και ως ευρύτερη συμφωνία της Δημοτικής Αρχής, σε προτάσεις «αρχών», που θα αποτελέσουν βήμα συνεννόησης και συναίνεσης, στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου Αρταίων γενικότερα.

Τώρα εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι δημιουργικές και οι αποφάσεις θα έχουν το χρώμα της συναίνεσης, αυτό θα αποδειχτεί στην πράξη.