Ολγα Γεροβασίλη : Η συζήτηση για την ενότητα του προοδευτικού χώρου αφορά κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Ας μη γελιόμαστε, αυτή η συζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο τα δύο μεγάλα κόμματα αυτού του χώρου, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Και σίγουρα δεν αφορά πολιτικές δυνάμεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αντιμετωπίζουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, με όρους εθνικολαϊκισμού» τόνισε σε συνέντευξη της η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Libre.gr και τον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.

Στο ερώτημα «Ποια κόμματα θα μπορούσαν να συζητήσουν και να λάβουν μέρος σε μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά, πρέπει να λάβουν μέρος;» η κ. Γεροβασίλη είπε: «Θα ήταν πιο χρήσιμο να μιλήσουμε πρώτα για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και με ποιες πολιτικές. Ποια κοινωνική συμμαχία θέλουμε να συγκροτήσουμε που θα γίνει και πολιτική πλειοψηφία. Να μιλήσουμε για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας προοδευτικής πολιτικής σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ. Η ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική που μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και στραγγίζει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με την αισχροκέρδεια και την άδικη φορολογία, προς όφελος λίγων και ισχυρών. Μια πολιτική που απαξιώνει τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μια πολιτική που δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να στεγάσουν το μέλλον τους στην πανάκριβη αγορά ακινήτων. Μια πολιτική που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες. Καμιά συζήτηση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν γίνει ερήμην των κοινωνικών τάξεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και χωρίς μια μίνιμουμ πολιτική βάση. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορούμε μόνο να θεωρητικολογούμε. Ας μη γελιόμαστε, αυτή η συζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο τα δύο μεγάλα κόμματα αυτού του χώρου, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Και σίγουρα δεν αφορά πολιτικές δυνάμεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αντιμετωπίζουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, με όρους εθνικολαϊκισμού.

Στην ερώτηση «Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει ως ηγέτης της Κεντροαριστεράς; Σας ρωτώ καθώς είστε στενή συνομιλήτριά του και πιθανόν γνωρίζετε τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού» η απάντηση της κ. Γεροβασίλη ήταν: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για 15 χρόνια. Ό, τι έχει να πει, το λέει ο ίδιος. Ούτε εγώ ούτε κανείς έχει το δικαίωμα να μιλάει εξ’ ονόματός του. Άρα από εμένα μην περιμένετε απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Όλες και όλοι που ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του πριν λίγες ημέρες στη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου που σύστησε, ακούσαμε έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο, που αγωνιά για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Στέκομαι σε ένα κομμάτι μόνο απ’ όσα είπε το οποίο και θεωρώ κρίσιμο για τη συζήτηση που διεξάγεται: “Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο μαζί, στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις”».

Τέλος ερωτηθείσα « Καθώς πέρασαν λίγοι μήνες από εκείνο το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που θέσατε υποψηφιότητα για αρχηγός του, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί πήρατε πίσω την απόφασή σας; Γιατί τελευταία στιγμή κάνατε πίσω;» η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Μάλλον είναι αρκετός ο καιρός που έχει περάσει από το Συνέδριο και δεν τα θυμάστε καλά, κύριε Διαμαντόπουλε. Σας θυμίζω λοιπόν ότι ουδέποτε έκανα εγώ πίσω. Αυτό που συνέβη είναι ότι το σώμα του Συνεδρίου ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση κάποιων συντρόφων που έλεγε να μην προχωρήσουμε σε εκλογή Προέδρου. Σας θυμίζω, επίσης, ότι στη συνέχεια είχα κάνει μία δήλωση όπου έλεγα ότι η απόφαση του Συνεδρίου είναι σεβαστή και ότι όλοι οφείλουμε να δώσουμε με ενότητα και δύναμη την μάχη των Ευρωεκλογών. Σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι ότι ήμουν συνεπής σε αυτή μου τη δέσμευση στηρίζοντας τη δύσκολη μάχη του κόμματος με την παρουσία μου στη Βουλή, με τις παρεμβάσεις μου στο δημόσιο διάλογο και με την καθημερινή δράση μου μέσα στην κοινωνία. Είμαι πολύ περήφανη και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου, που στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Άρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά, σχεδόν 23%, 8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την πανελλαδική του επίδοση».