ΟΛΟΤΑΧΩΣ για δεύτερες εκλογές

Ξανά στις κάλπες στις 25 Ιουνίου

Παρέδωσαν τη διερευνητική εντολή Μητσοτάκης-Τσίπρας

Ενώ ακόμη τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν να ανιχνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής της 21ης Μαίου, ήδη οδεύουμε για δεύτερες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε βρεθεί τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης και γι’ αυτό ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει την εντολή το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι χθεσινές εκλογές αποτελούν βήμα ωριμότητας», στάθηκε στην αύξηση συμμετοχής στη διαδικασία, στο γεγονός ότι ψήφισαν για πρώτη φορά οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και στην «έκδοση των αποτελεσμάτων σε χρόνο ρεκόρ», όπως είπε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου».
Την Τρίτη 23 Μαΐου επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει εκείνος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή. Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο, έπρεπε να ανταποκριθεί όπως είπε στον θεσμικό του ρόλο. και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ: «Όπως γνωρίζετε δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτει σχηματισμός κυβέρνησης μία σημαντική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα χάθηκε πριν τις εκλογές.
Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Από εκεί και πέρα δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνεται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μία παντοδυναμία και μάλιστα μίας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη 4ετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργού αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.

Σε ό,τι αφορά τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε. Οι πληγές για το ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Θα σταθούμε στα πόδια μας. Οπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι και την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους τους οποίους πληγώσαμε. Τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μία υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι με στόχο, επαναλαμβάνω τη μεγάλη εικόνα να μην έχουμε μία παντοδύναμη ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

«Πόλεμος» στην Κεντροαριστερά
Η οδυνηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και η σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, «άναψε τα αίματα» με τα δύο κόμματα να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα.
Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ όπου επιχειρήθηκε να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για τα αίτια της ήττας αλλά και να χαραχθεί μία νέα στρατηγική ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ.
«Στις εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής», τόνισε αποδίδοντας αυτή την αποτυχία στο γεγονός πως «οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο, είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», τόνισε, προσθέτοντας ότι «στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.
Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Σκληρή απάντηση 
Την ώρα που οι πανηγυρισμοί δεν έχουν κοπάσει στη Χαριλάου Τρικούπη για το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, αυτό που διατυπώνεται ως στόχος, είναι να καταφέρει το κόμμα να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θεωρούν μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί ψηφοφόροι που μπορούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ και ο βασικός στόχος το επόμενο διάστημα θα είναι να αναδειχθούν οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως, επέστρεψε τα «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
«Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη στις αιχμές Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι «προοδευτικές δυνάμεις πανηγύριζαν περισσότερο για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τους Νεοδημοκράτες».
Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, «η Νέα Δημοκρατία, ενώ αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε το περιτύλιγμα του παρακράτους των υποκλοπών και της εκτεταμένης διαφθοράς, αντί να καταρρεύσει, ενίσχυσε τα ποσοστά της, χάρις στον χρυσό χορηγό της».
Τα «πυρά» όμως στράφηκαν και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα, όπως ήταν οι ‘Πρέσπες του Αιγαίου’ και ‘η θάλασσα δίχως σύνορα’, για τα ‘τοπικά νομίσματα’ και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ανασύνταξη των δυνάμεων
Σε ανασύνταξη των δυνάμεων καλεί ο Γιάνης Βαρουφάκης τα μέλη και τους φίλους του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Με στόχο στη δεύτερη κάλπη να είναι όλα αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Με αυτοκριτική διάθεση -“ναι, ήταν μια βαριά ήττα για το ΜέΡΑ25, αλλά ακόμα βαρύτερη συνολικά για την Αριστερά, για τα κινήματα, για τις ίδιες τις αρχές του Ανθρωπισμού” – ο επικεφαλής του πολιτικού φορέα επισημαίνει στη συνέχεια: “Όμως, το χρονόμετρο μηδενίστηκε και ο αγώνας ξαναρχίζει δίνοντάς μας την ευκαιρία να τον ξαναδώσουμε με σημαντικά διαφορετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Είναι στο χέρι μας».
Ενώ συνεχίζει ανακοινώνοντας ότι “από σήμερα το πρωί, ξεκινήσαμε την ανασύνταξη των δυνάμεών μας τόσο εκλογικά όσο και οργανωτικά με στόχο την προσέλκυση χιλιάδων ψηφοφόρων που αναγνωρίζουν την αξία της φωνής μας στη Βουλή, αλλά που δεν μας ψήφισαν χθες”. Ταυτοχρόνως ανακοινώνει τη σύγκληση, αύριο βράδυ, των κομματικών οργάνων, που θα κληθούν να εγκρίνουν “την τελική συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς και την οργάνωση της προεκλογικής μας εκστρατείας”.
Συγχρόνως δε, απευθύνει “ένα μεγάλο, αγωνιστικό ευχαριστώ σε όλες κι όλους που δουλέψατε τόσο σκληρά μεταλαμπαδεύοντας την ελπίδα στους πολίτες τους οποίους πλησιάσατε.
Μπορεί να μας ψήφισαν πολύ λιγότεροι απ’ όσο περιμέναμε. Όμως είναι πάρα πολλοί εκείνοι που μετάνιωσαν που δεν μας ψήφισαν και είναι έτοιμοι να το κάνουν την επόμενη φορά, σε λίγες εβδομάδες, όταν θα ξαναστηθούν οι κάλπες. Είναι στο χέρι σας, στο χέρι μας, να τους πείσουμε να το κάνουν. Με τη δέσμευση ότι, όσο αναπνέουμε, κάτω δεν το βάζουμε, και ότι στις επικείμενες κάλπες όλα μπορούν να είναι αλλιώς”, καταλήγει ο Γ. Βαρουφάκης.