Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ Άρτας

Στο Οικοτροφείο «Αίολος» για την ημέρα Αγάπης

Στο Οικοτροφείο «Αίολος» βρέθηκε Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ Άρτας και σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: Την Ημέρα Αγάπης γιορτάσαμε σήμερα στο Οικοτροφείο Αίολος της ΕΨΕΠ. Ακούστηκαν υπέροχες μελωδίες τόσο από τους Εθελοντές μας όσο και από Εθελοντές μουσικούς του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Ηπείρου.
Αυτή άλλωστε είναι και η βάση της αγάπης να βλέπεις τους ανθρώπους γύρω σου χαρούμενους να νικούν τα όποια εμπόδια της ζωής τους».

Ξενάγηση στον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας

Στο πλαίσιο της νέας δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας με τίτλο «Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας» θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 17:00.
Το κοινό θα ξεναγήσει στον χώρο ο αρχαιολόγος της Υπηρεσίας κ. Βασίλης Καπόπουλος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μ/Φ Σύλλογος «Σκουφάς»

Συστάθηκε η επιτροπή απονομής των Αγραφιώτειων βραβείων

Εκ μέρους του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «ΣΚΟΥΦΑΣ», ανακοινώνεται ότι συστάθηκε η επιτροπή απονομής των Αγραφιώτειων βραβείων για το 2019.
Τα Αγραφιώτεια Βραβεία χορηγούνται στους πρωτεύσαντες αποφοίτους των Λυκείων της πόλης μας, σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες για το ήθος και την προσφορά τους, καθώς και σε άτομα που με το παράδειγμά τους και με τη συνεργασία τους συνέβαλαν στη βελτίωση και ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
Η επίδοση των Αγραφιώτειων βραβείων στους βραβευθέντες θα λάβει χώρα στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου, κατά την ετήσια πανηγυρική εκδήλωση της 25ης Μαρτίου.

Ημερίδα για τη «μουσειακή εκπαίδευση»

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου και το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α. πρώην Κ.Π.Ε.) Κόνιτσας συνδιοργανώνουν το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2019, (9:30 π.μ. – 2 μ.μ.) ημερίδα με θέμα: «Μουσειακή Εκπαίδευση και Αειφόρος Ανάπτυξη – Ο ρόλος του νέου σχολείου»
Η ημερίδα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, θα είναι ανοιχτή για το κοινό με δωρεάν συμμετοχή και θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου – Ναπολέοντος Ζέρβα 28-30 (Στοά Σάρκα). Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
-9:30 – 10:00: Προσέλευση συμμετεχόντων
-10:00- 10:45: Πλακίτση Αικατερίνη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Π.Τ. Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Μουσειακή Εκπαίδευση στο Σχολείο»
-10:45- 11:30: Πολυξένη Μάντζου, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: «ΙΟΑ (Interactive Open Air) Museum – Διαδραστικό Ανοιχτό Μουσείο»
-11:30- 12:00: Θωμάς Λώλης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου: «Εκπαίδευση για την Αειφορία και πολιτιστική κληρονομιά – H συμβολή των νέων δομών εκπαίδευσης»
-12:00- 14:00: Συζήτηση
Περιήγηση και επίσκεψη σε Μουσεία της Πόλης των Ιωαννίνων
(Βέργος Κώστας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Ιωαννίνων)

Συνάντηση Υφυπ. Αγρ. Ανάπτυξης με εκπροσώπους Κτηνοτροφίας
-Ομόφωνη συμφωνία για την προώθηση δημιουργίας διεπαγγελματικής φέτας

Ομόφωνη συμφωνία για την προώθηση δημιουργίας διεπαγγελματικής φέτας υπήρξε κατά την συνάντηση που είχε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων.

Στη συζήτηση οι κτηνοτρόφοι έθεσαν επίσης μια σειρά από αιτήματα όπως:
-Η εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της φέτας,
-ο διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό,
-η μείωση του κόστους παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος πετρελαίου,
-τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και
-η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε όσα μέχρι τώρα έχει ήδη λύσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι η προσπάθεια επίλυσης και των υπόλοιπων προβλημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επισκευές στο νεώτερο Ναό Αγίου Νικολάου Ριζοβουνίου

Την έγκριση επισκευής και μερικής ανακατασκευής στέγης και των χαγιατών του νεότερου ναού του Αγίου Νικολάου Ριζοβουνίου έδωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη.
Ο νεώτερος όπως και ο παλαιότερος Ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκονται στο μέσον του οικισμού του Ριζοβουνίου Πρέβεζας έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία που χρήζουν ειδικής προστασίας.

Με αίτησή τους η Ιερά Μητρόπολη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου ζήτησαν την αντικατάσταση των κεραμιδιών, της στέγης και των χαγιατών του Ναού, ο οποίος αποτελεί μια σχετικά μεγάλη εκκλησία της τρίκλιτης θολωτής βασιλικής με νάρθηκα-γυναικωνίτη. Χρονολογείται από το 1870, ενώ διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες. Αποτελεί δε σημείο συνάντησης των απανταχού Ριζοβουνιωτών και τόπο πραγματοποίησης εκδηλώσεων. Στις παρατηρήσεις της Αρχαιολογίας τονίζεται δε, να εξεταστεί η δυνατότητα συντήρησης και στεγανοποίησης των εξωρραχίων των τρουλίσκων που θα αποκαλυφθούν κατά την εκτέλεση των εργασιών.