Ομιλία Γ. Στύλιου για τον Τουρισμό στη Βουλή

«Προωθούμε σύγχρονες εκδοχές τουρισμού που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας»

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τουρισμού και προωθεί τον θεματικό τουρισμό στη Χώρα μας, μίλησε ο Γιώργος Στύλιος στη Βουλή.
Αναφερόμενος στις ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και στο γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά, υπογράμμισε πως έχουμε ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του τομέα.

Σημείωσε, όμως, πως για να το πέτυχουμε χρειάζεται: «να επενδύσουμε στην ποιότητα, σε καλύτερες υπηρεσίες και πιο σύγχρονα πακέτα διακοπών, τα οποία καλύπτουν τα θέλω και των πιο απαιτητικών επισκεπτών». Κάτι που το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού επιδιώκει με ρυθμίσεις που προωθούν, μεταξύ άλλων: τον θρησκευτικό, αλιευτικό, ορεινός και ορειβατικό τουρισμό καθώς και τον οινοτουρισμό και αγροτουρισμό.
Βιώσιμες και σύγχρονες εκδοχές τουρισμού, που σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, «χαρακτηρίζονται από τον σεβασμό στην τοπική φυσιογνωμία, την αναζήτηση του φυσικού κάλλους και αγάπη για την παράδοση και την ιστορία. Μορφές που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας -τη δύναμη της «πολυπολικής Ελλάδας!».

Επιπλέον, εστίασε στη σύνδεση του τουρισμού με την «αγροδιατροφή» και τη «γαστρονομία». Ένα μεγάλο στοίχημα, όπως το χαρακτήρισε, για τον πρωτογενή μας τομέα και ένα εργαλείο «marketing» που μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες στην Πατρίδα μας. Ενώ προχώρησε και στην πρόταση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για την οργάνωση σε clusters των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα. Με στόχο να προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, τους θρύλους, την παράδοση και τον πολιτισμό κάθε τόπου. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το Ιόνιο. Μια περιοχή που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο λόγω των παραλιών της.

Προσφέροντας ένα πακέτο με επισκέψεις σε αρχαιολογικά μνημεία, όπως η Νικόπολη στην Πρέβεζα ή η αρχαία Αμβρακία στην Άρτα μία πόλη -ανοιχτό μουσείο- με βυζαντινές εκκλησίες και νεότερα μνημεία, μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση για επιπλέον εμπειρίες και ταυτόχρονα να στηρίξουμε περιοχές με μικρή επισκεψιμότητα, αλλά μεγάλες δυνατότητες και καλές προοπτικές, όπως η Άρτα.

Τέλος, ο Βουλευτής Άρτας, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση σοβαρή προσπάθεια με το σημερινό νομοσχέδιο, κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Αυτή, όμως, οφείλει να συνεχιστεί και μετά τη νομοθέτηση. Προσθέτοντας πως: «Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται από το Κράτος. Απαιτεί την κινητοποίηση των πιο δημιουργικών και δραστήριων δυνάμεών της κοινωνίας! Αυτές οφείλουμε να ενισχύσουμε. Με στόχο να δημιουργήσουμε έναν πραγματικά εξωστρεφή, βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουριστικό κλάδο».