Ομιλία σε Ημερίδα με θέμα «Νέες Προκλήσεις των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»

ΥφΑΑΤ Γ. Στύλιος: «περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ προβλέπονται για υποδομές εγγείων βελτιώσεων»

Στο μέλλον των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και τον ρόλο τους στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ελληνικού πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος στη Θεσσαλονίκη, όπου μετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Νέες Προκλήσεις των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων» προσκεκλημένος του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πεδιάδων Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των ΟΕΒ στην ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων. Στην ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου λειτουργίας των ΟΕΒ που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω μιας ολοκληρωμένης θεσμικής παρέμβασης, αλλά και στην συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των απαρχαιωμένων και απαξιωμένων αρδευτικών υποδομών της χώρας.
Προσπάθεια που στηρίζεται στους πόρους ύψους 19,3 δισ. ευρώ της Νέας ΚΑΠ. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός έκανε λόγο για «περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ (2023-2027) για υποδομές εγγείων βελτιώσεων».

Παράλληλα, σημείωσε πως με χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, υλοποιείται το Ύδωρ 2.0, το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης σε εγγειοβελτιωτικά έργα από την δεκαετία του 1960.
Τέλος ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως σκοπός της σχεδιαζόμενης θεσμικής παρέμβασης είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ΟΕΒ. Καθώς και να διασφαλιστεί πως αυτή θα έχει μόνο ένα σκοπό: «την εξυπηρέτηση των παραγωγών». Τόνισε μάλιστα πως οι θεσμικές παρεμβάσεις που προωθούνται, θα μετασχηματίσουν τους ΟΕΒ σε «όχημα» για την αναβάθμιση της ελληνικής παραγωγής και την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην δημιουργία ενός «πράσινου, βιώσιμου, ανθεκτικού, καινοτόμου και ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα, που οι ανάγκες της κοινωνίας και οι παραγωγοί μας απαιτούν».