Ομιλία στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής*

Γιώργος Τάτσης, αντιπρόσωπος Άρτας

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Πραγματοποιούμε σήμερα το 2ο Συνέδριό μας με στόχο τη διόρθωση των λαθών συγκρότησης του πολιτικού μας φορέα και την ομογενοποίησή του. Στην πορεία προς το Συνέδριο είδαν το φως της δημοσιότητας προτάσεις επιστροφής στην ονομασία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Επειδή θεωρώ ανεπίτρεπτο να αγνοήσουμε τους εκτός ΠΑΣΟΚ φίλους μας που παρέμειναν στο ΚΙΝ. ΑΛ. μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις, πρέπει να βρεθεί τρόπος συγκερασμού των δύο ονομάτων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Το 2ο Συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο και για το Κίνημά μας και για την Ελλάδα, αφού έχουμε μπροστά μας απανωτές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες θα κριθεί η δική μας, αλλά και της χώρας η πορεία.

Ένα θέμα που παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ μας και μας ταλανίζει είναι το θέμα των μετεκλογικών ή και προεκλογικών συνεργασιών, που συναρτάται άμεσα με τη θέση μας στο φάσμα του πολιτικού χάρτη. Έτσι, πέφτουμε στην παγίδα των εκ δεξιών και εξ αριστερών αντιπάλων να ετεροπροσδιοριζόμαστε και να εξαντλούμαστε στην αντιπαράθεση επιλογής αριστερής ή δεξιάς συνεργασίας και ενός ανόητου ανταγωνισμού για το ποιος είναι περισσότερο αριστερός ή περισσότερο αντιδεξιός!!!
Πρέπει να βάλουμε τέρμα σ΄ αυτή την άγονη συζήτηση. Όλοι μας αντιμαχόμαστε τη δεξιά αντίληψη, ανεξάρτητα από το πρόσωπο ή το προσωπείο που εμφανίζει. Όσο για τις μετεκλογικές συνεργασίες, την κατεύθυνση θα τη δώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι έλληνες πολίτες κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιβιώνει με τη στήριξη των προθύμων καρεκλοθήρων και των ψεκασμένων υπολειμμάτων. Διαμορφώνεται έτσι, όλο και πιο καθαρά ένα γενικευμένο κοινωνικό ρεύμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να εκφράσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας και να αποτρέψει την αξιοποίησή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Η κοινωνία, με πυρήνα και μπροστάρη τούς πατριώτες τής Κεντροαριστεράς με την ιστορική τους διαδρομή και την εθνική τους προσφορά, δεν ξεχνά τις απατηλές υποσχέσεις τού Τσίπρα και δεν θα επιτρέψει τη λεηλασία του χώρου μας. Περιμένει από να ανταποκριθούμε στο γενικό αίτημα που διαπερνά την ελλ. κοινωνία: Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ καιροσκόποι και επίδοξοι λαθρεπιβάτες της Κεντροαριστεράς.

Οι οποίοι, αφού απέτυχαν να μας «τελειώσουν», σύμφωνα με το εμφυλιοπολεμικό «ή εμείς ή αυτοί», προσπαθούν να μας πνίξουν στην αγκαλιά τους. Φιλώντας το χέρι που δεν μπόρεσαν να δαγκώσουν… ζητάνε τώρα τη συνεργασία μας τάχα μου για να αντιμετωπίσουμε μαζί την άνοδο της ακροδεξιάς και του επερχόμενου νεοφιλελευθερισμού. Δεκάρα δεν δίνουν για την άνοδο της ακροδεξιάς. Απεναντίας! Αφού απέτυχαν να κάψουν μαζί το μπορ…….. τη Βουλή στις συναθροίσεις των αγανακτισμένων, συνεργάστηκαν αρμονικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνουν να σέρνεται για 4 χρόνια η δίκη της Χ.Α. με ανομολόγητες προσδοκίες …. Καμιά συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχουμε να πούμε με τους απατεώνες, τους ψεύτες, τους ιδεοληπτικούς, τους συκοφάντες, που εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη εις βάρος των αντιπάλων τους και το διχαστικό λόγο για την πολιτική τους επιβίωση;

Τίποτα δεν έχουμε να πούμε ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές! Κι αν τα παραπάνω θεωρούνται από κάποιους χαρίσματα με γεια τους με χαρά τους! Πάντως, εμείς, που για χρόνια υπερασπιστήκαμε με σθένος τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της Δημ. Παράταξης ενάντια στις λυσσαλέες και υβριστικές επιθέσεις των «χαρισματικών», δεν..…θα πάρουμε. Εμείς δεν ξεχνούμε πώς μας διέσυραν, πόσο μας λοιδώρησαν, μας συκοφάντησαν με προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς με στόχο «να μη μπορούμε να βγούμε απ΄ τα σπίτια μας», στην αρχή για να πάρουν την εξουσία και στη συνέχεια για να τη διατηρήσουν με αστήρικτες στοχοποιήσεις στελεχών μας, διαλαλώντας ότι δεν είμαστε ίδιοι! Και βέβαια δεν είμαστε ίδιοι!!! Ποια σχέση έχουμε εμείς με τους κήρυκες του διχασμού, με ξεσκολισμένους στην προπαγάνδα, με καθεστωτικούς τυχοδιώκτες με μόνη ιδεολογία την εξουσία; Καμία! Προσπάθησαν να μας μοιάσουν, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να κρατήσουν όλα τα αρνητικά μας!!!

Εμείς έχουμε γαλουχηθεί με άλλες αρχές και αξίες. Με τις αρχές και τις αξίες εκείνης της εξιδανικευμένης αριστεράς με στάση ζωής το ηθικό πλεονέκτημα και όχι το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» της σημερινής fake αριστεράς.
Και τώρα, την ώρα του απολογισμού, τι έχουν να παρουσιάσουν ως επιτεύγματα; ασύστολα ψέματα, τον εξευτελισμός μας μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών, το 3ο αχρείαστο και χειρότερο Μνημόνιο με κόστος 100-200 δις, ένα διχαστικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου ανέτρεψε σε μια νύχτα ο «χαρισματικός», την εξάχνωση της αξίας των Τραπεζών, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, τα υπερπλεονάσματα που λειτουργούν σαν βρόχος στην ανάπτυξη της οικονομίας, την κυνική προστασία προς Ρουβίκωνες και Κουφοντίνες και σαν κερασάκι στην τούρτα 100+25 χαμένες ζωές στην Αττική!!! Είναι η μόνη Κυβέρνηση που κουβαλάει στην πλάτη της και καμένους και πνιγμένους!!!!!

Από την άλλη ξεζουμίζουν στοχευμένα και ανελέητα τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για να τροφοδοτούν τον κομματικό στρατό με διορισμούς και επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα ξεφουρνίζουν μπαρούφες για «ολιγαρκή αφθονία»!!!!!
Οι συνεχείς πραξικοπηματικές ενέργειες εναντίον των θεσμών, ο εκχυδαϊσμός τού πολιτικού λόγου ακόμη και εντός του κοινοβουλίου, η προσπάθεια σπίλωσης κάθε αντίθετης άποψης και ο έλεγχος του τύπου, οι καθημερινές μεταμφιέσεις ανάλογα με την περίσταση, ο πολιτικός αμοραλισμός, το απύθμενο εξουσιαστικό θράσος, η ανάδειξη της προπαγάνδας και του τακτικισμού σε επιστήμη, είναι μόνο μερικές από τις παρακαταθήκες της πρώτη φορά Αριστεράς. Αλλά τι θα μπορούσαμε να προσδοκούμε από ανθρώπους που μπερδεύουν το υδρογόνο με το ήλιο και τους υδατάνθρακες με τους υδρογονάνθρακες;
Τώρα που νιώθουν στριμωγμένοι άρχισαν την εκτόξευση «απευθύνσεων πλατιού καλέσματος» και προσκαλούν τους χθεσινούς «γερμανοτσολιάδες», «μερκελιστές», «δοσιλόγους» σε ….…. προοδευτική συνεργασία.

Εμφανίζονται ως δημοκράτες, προοδευτικοί και αριστεροί αυτοί που συμμάχησαν με τη Χ. Α. στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, που κυβέρνησαν αγκαλιά με την ψεκασμένη ακροδεξιά και συγκυβερνούν ακόμα με τα ψεκασμένα ορφανά του καμένου αρχηγού και τη δεξιά παράγκα, η οποία, αφού χρεοκόπησε τη χώρα με το τεράστιο έλλειμμα το 2009, ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά τής εξόντωσης των στελεχών τής δημοκρατικής παράταξης.
Ψάχνουν για σωσίβιο στον επικείμενο καταποντισμό τους και νομίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους.
Αλλά οι «γέφυρες» έπεσαν πριν καν στηθούν. Και πώς, άλλωστε, να ευδοκιμήσουν οι γέφυρες, όταν θεμελιώνονται από μηχανικό που αγνοεί το εύρος των 360ο; Ώδινεν όρος και έτεκεν….. ΣΥΝ.ΠΡΟ.ΣΥΜ!!!

Εμπρός, λοιπόν, για την τρίτη θέση του ΚΙΝΑΛ, του αυθεντικού πόλου της Κεντροαριστεράς και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές! Με μπροστάρη την εμπνευσμένη ηγεσία της Προέδρου μας Φώφης Γενηματά και με το «Σχέδιο Ελλάδα» να πετύχουμε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με διψήφιο ποσοστό και την Τρίτη εντολή να γίνουμε οι ρυθμιστές και ο καταλύτης των μετεκλογικών διαδικασιών. Να διασφαλίσουμε τη μετεκλογική σταθερότητα με τρεις κορυφαίες πολιτικές επιδιώξεις :
-αλλαγή εκλογικού Νόμου που θα δίνει κυβέρνηση στη χώρα
-συνταγματική αναθεώρηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Κράτους &
-εκλογή Κεντροαριστερού Προέδρου Δημοκρατίας.
Και πάνω απ’ όλα να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες της λαϊκής βάσης.
*Η ομιλία δεν εκφωνήθηκε λόγω πληθώρας ομιλητών.