Ομοθυμία Για το ΕΠΙΧ.ΠΑ.

Επιτυχημένη η ενημέρωση-συζήτηση του Επιμελητηρίου Άρτας

Γιάννης Γκολομάζος: να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε γρήγορα

Χρήστος Τσιρογιάννης: δεν πρέπει να καθυστερούμε την ανάπτυξη στην περιοχή

 

Την ομοθυμία όλων των τοπικών παραγόντων καθώς και όσων εμπλέκονται στην υλοποίηση της κατασκευής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ στην Άρτα κατέδειξε η εκδήλωση-ενημέρωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας για τη νέα και οριστική χωροθέτηση στη Καλαμιά του Δήμου Αρταίων.
Με την χαρακτηριστική φράση του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιάννη Γκολομάζου, ότι οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να λήξει οριστικά αυτή η εκκρεμότητα που κρατάει την Άρτα καθηλωμένη απέναντι σε επενδυτικούς νόμους και ευκαιρίες.
Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας εκδήλωση με θέμα : ‘’ Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας : χρονοδιάγραμμα ενεργειών των εταίρων του έργου για την επίσπευση της έναρξής του- ενημέρωση φορέων και τοπικής κοινωνίας.’’

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Άρτας για το συγκεκριμένο έργο.
Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι , ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος, οι βουλευτές του νομού κκ. Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας , εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων της περιοχής και ο κ. Μπαλτάς εκ μέρους της εταιρείας REDEPLAN η οποία εκπόνησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου την νέα μελέτη χωροθέτησης του έργου. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν ανοιχτή και στο κοινό , μιας και πρόθεση του Επιμελητηρίου ήταν η ολόπλευρη ενημέρωση της τοπικής μας κοινωνίας.

Να συμφωνήσουμε όλοι
Αρχικά , το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος , ο οποίος ,αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, επεσήμανε ότι δυστυχώς ο νομός Άρτας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που δεν διαθέτει Επιχειρηματικό Πάρκο. Άρα, για ένα έργο που αποτελεί αίτημα δεκαετιών στην περιοχή οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να προχωρήσουν ταχύτατα στις απαιτούμενες ενέργειες που θα επισπεύσουν την έναρξη της υλοποίησής του.
‘’ Στόχος της σημερινής εκδήλωσης ‘’, ανέφερε χαρακτηριστικά , ‘’ δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες για όσα έγιναν ή δεν έγιναν αλλά να συμφωνήσουμε όλοι για την ανάγκη υλοποίησης του έργου, να αναδείξουμε τα οφέλη που θα έχει για την Άρτα και να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην έναρξή του ‘’
Ο κ. Γκολομάζος στη συνέχεια παρουσίασε με συντομία όλες τις ενέργειες του Επιμελητηρίου από τη στιγμή που ως εταίρος του έργου ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Αρταίων για την πρόθεσή του να επιλεγεί εκ νέου η περιοχή ‘’Λιβάδια’’ Καλαμιάς αντί της τοποθεσίας ‘’Κρεκούκια’’ Αμμοτόπου. (Νοέμβριος 2021).Το Επιμελητήριο Άρτας , αφού έλαβε γνώση της νέας μελέτης του Δήμου (την άνοιξη του 2022 ),η οποία πρόκρινε τη θέση ‘’Λιβάδια’’, προχώρησε άμεσα στην εκπόνηση δικής του μελέτης με την εταιρεία REDEPLAN , από την οποία προέκυψε κατόπιν σύγκρισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών τριών περιοχών ( Κρεκούκια – Ρόκκα – Καλαμιά ) ως καταλληλότερη – και με μεγάλη διαφορά στη βαθμολόγηση -η τοποθεσία ‘’Λιβάδια’’ Καλαμιάς. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αποτέλεσμα της μελέτης, η οποία άλλωστε φέρει την αξιοπιστία του εμπειρότατου μελετητή κ. Μπαλτά, και εν συνεχεία αποφάσισε – και πάλι ομόφωνα- την άμεση διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διεργασίες.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Αρταίων καλώντας τον να προχωρήσει από τη μεριά του σε λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και προς τους εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς , που πρέπει επίσης να λάβουν μια απόφαση που θα αποτυπώνει τη βούληση της τοπικής κοινότητας. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι τόσο ο ίδιος όσο και μέλη του Δ.Σ είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με τους κατοίκους της Καλαμιάς σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, ώστε να γίνουν σε όλους κατανοητά τα πολλαπλά οφέλη του έργου για την περιοχή και να αρθούν οι όποιες αντιδράσεις.
Τέλος , ο κ. Γκολομάζος έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία των παραπάνω ενεργειών το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αφού ο χρόνος πιέζει και πρέπει να προλάβουμε την ένταξη του έργου στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο σημείο αυτό παρενέβη διαδικτυακά ο κ. Μπαλτάς, Διευθύνων σύμβουλος της REDEPLAN ,λέγοντας ότι σε τέτοια μεγάλα έργα είναι αναγκαία η ομοφωνία των περιοχών προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία. Τόνισε πως ανάμεσα στις τρεις προτεινόμενες περιοχές ,βάση χωροταξικής νομοθεσίας και νομοθεσίας περί των πάρκων , η πλέον κατάλληλη περιοχή είναι αναμφίβολα η θέση «Λιβάδια» Καλαμιάς. ’’Σενάρια ανησυχίας’’, συνέχισε ο κ. Μπαλτάς’’, πάντα υπάρχουν. Στο τέλος όμως οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας κατανοούν την αναγκαιότητα και τα οφέλη του έργου. Η γόνιμη συζήτηση συμβάλει στο να υπάρξει μια σωστή προετοιμασία για να προλάβει αυτή η πολύ σοβαρή προσπάθεια το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση.’’

Καθυστερούμε την ανάπτυξη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης o οποίος απαντώντας στην ερώτηση αν χρειάζεται το Επιχειρηματικό πάρκο τόνισε ότι όλες οι περιοχές χρειάζονται ένα επιχειρηματικό πάρκο, κι όσο η Άρτα δεν θα το κατασκευάζει θα χάνει διαρκώς ευκαιρίες ανάπτυξης. Η περιοχή δεν επιλέγεται τυχαία , και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αυτοκινητόδρομος της Ιονίας Οδού άλλαξε τα δεδομένα χρίζοντας ως πιο κατάλληλη τη θέση’’Λιβάδια.’’ Παλιότερα, συνέχισε ο κ.Τσιρογιάννης, υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η θέση αυτή και αναζητηθούν εναλλακτικές όπως η θέση «Κρεκούκια». Με προγραμματική σύμβαση τότε ο Δήμος Αρταίων , το Επιμελητήριο και η Περιφέρεια επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή στον Αμμότοπο, στην πορεία όμως η μελέτη έδειξε κλίσεις του εδάφους ενώ οι πιο κατάλληλες θέσεις ήταν πάνω σε ιδιοκτησίες που δεν γινόταν να απαλλοτριωθούν. Συν αυτού ,οι θέσεις αυτές ήταν μακριά και από τον οδικό κόμβο.

Η θέση του Επιχειρηματικού Πάρκου πρέπει να είναι δελεαστική και για τις επιχειρήσεις ώστε να πειστούν να μεταφερθούν. Η μελέτη που ανατέθηκε στη συνέχεια έδειξε ως κατάλληλη για άλλη μια φορά την περιοχή στην Καλαμιά, που άλλωστε ήταν ήδη μια επιχειρηματική περιοχή , επιχειρήσεις ήδη λειτουργούσαν. ‘’Εμείς οι ίδιοι καθυστερούμε την ανάπτυξη στην περιοχή και θα κριθούμε από τα παιδιά μας που φεύγουν από την περιοχή, αναζητώντας θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να βρουν εδώ’’, τόνισε με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Άρα καλό είναι για την περιοχή να δημιουργηθούν οι υποδομές αυτές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο κ.Τσιρογιάννης τόνισε πως επειδή και ο ίδιος κατάγεται από αυτή την περιοχή, ήθελε να είναι σίγουρος κατά πόσο είναι καλό όλο αυτό για τον τόπο του. Διαπίστωσε πως κανένα επιχείρημα όσων διαφωνούσαν δεν ισχύει καθώς η αξία της γης θα ανέβει και όσον αφορά στους φόβους για ρύπανση ,δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθούν όλες οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται και οι υποδομές για να μην συμβεί αυτό. Άλλωστε θα συσταθεί μια Α.Ε η οποία ως φορέας ανεξάρτητος θα φροντίζει να λειτουργούν όλα στο σωστό θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα πουληθεί, δεν θα εκποιηθεί γη , καθώς ο Δήμος θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε με εισφορά σε γη, συμμετέχοντας και διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. ‘’Σίγουρα θα πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη δημιουργία του Επιχειρηματικού πάρκου’’, συνέχισε ο κ. Τσιρογιάννης,’’ όμως τελικά πιστεύω ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις, αν τους εξηγήσουμε ότι θα υπάρξουν κι αντισταθμιστικά οφέλη για το χωριό τους, όπως να απασχολείται προσωπικό από την περιοχή ή να γίνουν κάποια έργα από χρήματα από τα δημοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Οι βουλευτές
-Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιος,
ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση διαδικτυακά. Αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου για την περιοχή, επισημαίνοντας όμως ότι το θέμα έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια τον τόπο μας και ότι έφτασε πια η ώρα να προχωρήσει ουσιαστικά. Συμφώνησε με τους προηγούμενους ομιλητές ότι έχει καθυστερήσει το έργο και θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την υλοποίησή του. Δήλωσε την υποστήριξή του προς τους εμπλεκόμενους φορείς για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, κρίνοντας όμως απαραίτητη και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας μετά από εποικοδομητικό διάλογο.
-Τη στήριξή της σε όλη αυτή την προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής έστειλε με μήνυμά της η Βουλευτής κ.Γεροβασίλη, η οποία δεν μπόρεσε για τεχνικούς λόγους να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
-Τον λόγο ακολούθως πήρε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας αναφέροντας πως η αναγκαιότητα και οι θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική ανάπτυξη, στην ανεργία και στην αξιοποίηση των παραγωγικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας είναι αυτονόητα και δεδομένα. ’’Η σημερινή συζήτηση‘’, είπε ο κ. Γκόκας,’’ γίνεται για να αποφευχθούν λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να
προχωρήσει το έργο.’’Πριν έξι χρόνια έγινε προσπάθεια και από το ίδιο να δοθεί η θετική διάσταση της επένδυσης ώστε να πεισθεί η τοπική κοινωνία για τα οφέλη. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θεωρούσε κατάλληλη την περιοχή «Κρεκούκια» όσο τις άλλες δύο, για όλους τους λόγους που έδειξε η μελέτη. Υπάρχουν ζητήματα τόνισε ο κ. Γκόκας και το σημαντικότερο είναι η διαθεσιμότητα του χώρου στην περιοχή «Λιβάδια», την επιλογή της οποίας στηρίζει και ο ίδιος ως πιο κατάλληλη. Συμφωνεί επίσης πως πρέπει να επισπευσθεί ο προγραμματισμός των ενεργειών για να προλάβουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρότασή του μάλιστα είναι και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου κοντά, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου, για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν και η ενεργειακή αυτονομία.

Οι παρατάξεις
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση » κα Ταπραντζή-Κοίλια Τζένη η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός πως η απόφαση του Δημάρχου για αλλαγή τοποθεσίας παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2021 ενώ η σχετική μελέτη που δικαιολογούσε την νέα θέση ήρθε στα χέρια τους περίπου τον Μάρτιο του 2022.Το Τοπικό συμβούλιο σε όλο αυτό το διάστημα, πιστεύει η ίδια ,ότι θα έπρεπε να έχει ήδη συνεδριάσει και να έχει βγάλει απόφαση για το θέμα. Απευθυνόμενη στον κ. Γκολομάζο είπε πως πρέπει να τραβήξει μπροστά, με προγραμματισμό και πρότεινε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμιάς για το θέμα. Κλείνοντας τόνισε ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πολλά χρόνια πριν.
Ακολούθησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΄΄ Γέφυρα στο Μέλλον ‘’ κ. Ιωάννης Παπαλέξης , ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να πειστεί ο κόσμος για τη σπουδαιότητα του έργου . ‘’ Όσες μελέτες και να γίνουν, η πιο κατάλληλη περιοχή είναι τα ‘’ Λιβάδια ‘’, δήλωσε με έμφαση και υπενθύμισε ότι και στη διάρκεια της δικής του θητείας στον Δήμο είχε προωθήσει σε συνεργασία με την τότε διοίκηση του Επιμελητηρίου τη δημιουργία του Πάρκου στην Καλαμιά , αλλά οι σφοδρότατες αντιδράσεις των κατοίκων τον υποχρέωσαν να κάνει πίσω.

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Βασίλειος Ψαθάς στην ομιλία του ανέφερε ότι η αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα του Επιχειρηματικού Πάρκου είναι αυτονόητα. Επισήμανε ότι το 2007 ανατέθηκε σε επιστημονικό κλιμάκιο της ΕΤΒΑ, στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος , να εκτιμήσει τις υποψήφιες για την δημιουργία του Πάρκου περιοχές. Η πρώτη που απορρίφθηκε τότε ήταν η περιοχή στον Αμμότοπο που , παρόλο που ήταν κοντά στην Ιονία , αποτελούνταν από κομμάτια που ανήκαν ή σε ιδιώτες ή στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατάλληλη σε τετραγωνικά έκταση. Επίσης υπήρχε και το θέμα της κλίσης του εδάφους. Παρόλα αυτά, κατέληξε ο κ. Ψαθάς, μετά από 15 χρόνια συζητάμε το ίδιο θέμα.

Εκπρόσωποι φορέων
Σύντομες τοποθετήσεις με θετικό πρόσημο για την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του έργου έγιναν από τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ευάγγελο Χρηστάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τα πλεονεκτήματα της νέας θέσης στα Λιβάδια Καλαμιάς δεδομένου ότι κι ο ίδιος λειτουργεί πλησίον της την επιχείρησή του και ακολούθως από την Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κα. Ελευθερία Φακίτσα , η οποία εξέφρασε την ευχή να μην εξελιχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο σε νέο ‘’ γεφύρι της Άρτας ‘’ αλλά να προχωρήσει άμεσα , για να πάρουν σειρά κι άλλα σημαντικά έργα, ένα εκ των οποίων είναι για τους δικηγόρους της περιοχής το Δικαστικό Μέγαρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Αντιπροέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς , κας Παπαρούνη η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι , αν οι κάτοικοι της Καλαμιάς ενημερωθούν σωστά, οι αντιδράσεις του παρελθόντος θα ξεπεραστούν και όλοι θα πειστούν για τη σημασία του Πάρκου , όχι μόνο για τον νομό αλλά και για το ίδιο το χωριό. Κυρίως , τόνισε , πρέπει να λυθεί η σύγχυση που υπάρχει στον κόσμο με τους όρους Βιομηχανικό Πάρκο και Επιχειρηματικό Πάρκο και να εξηγηθεί στους κατοίκους ότι δεν πρόκειται να έρθουν στην περιοχή βιομηχανίες αλλά επιχειρήσεις ήπιας δραστηριότητας και ελάχιστης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Τέλος , απευθυνόμενη στην κυρία Ταπραντζή , είπε πως για να συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο πρέπει να παραβρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς και να προσκληθεί η τοπική κοινωνία.
Υπήρξε ωστόσο και μια διαφοροποίηση , κι αυτή προήλθε από τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γεώργιο Μπουκουβάλα , ο οποίος με πολιτική εντιμότητα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στη δημοτική ενότητα Ξηροβουνίου, όπου και ανήκουν τα Κρεκούκια, να μεταπείσει τους συντοπίτες του για την αλλαγή της θέσης.