ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ Κάλεσμα σε Πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων

Στις 21 Γενάρη στη αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο εκθεσιακό κέντρο ΑΡΤΑΣ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) με ανακοίνωσή της, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα στους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς επίσης και στους αγροτικούς, κτηνοτροφικούς, μελισσοκομικούς συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα, στις Ομοσπονδίες Αγροτικών συλλόγων.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν η οργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων στο 2ο δεκαπενθήμερο του Γενάρη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της μαζικής πανελλαδικής σύσκεψης που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στις 15/12/2024 στη Νίκαια της Λάρισας όπου συμμετείχαν αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι σχεδόν απ΄όλη την Ελλάδα.

 

Στην ανακοίνωση της ΟΑΣΝΑ αναφέρονται τα εξής:
«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η σύσκεψη οργανώνεται σε μια περίοδο που είμαστε πλημμυρισμένοι με αισθήματα αγανάκτησης, δυσαρέσκειας, οργής αφού όχι μόνο παραμένει αλλά και οξύνεται το βασικό πρόβλημά μας που είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τις οποίες διαμορφώνουν οι μεγαλοέμποροι, οι μεταποιητικές βιομηχανίες κρέατος και γάλατος μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής. Σε μία περίοδο που έχουν προστεθεί και οι συνέπειες από τους πολέμους οι οποίοι έχουν συμβάλει και αυτοί τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και με το χάσιμο αγορών π.χ. Ρωσία.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνδιαμορφώνοντας και εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, κάνοντας πλάτες στους εμπόρους και στις βιομηχανίες ώστε να κερδοσκοπούν σε βάρος μας αλλά και σε βάρος των καταναλωτών, μας έχει φέρει κοντά στην εξαθλίωση.(…) Με αυτόν τον τρόπο αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοέμποροι και βιομήχανοι, ενώ οι “ελληνοποιήσεις” είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση.

Αυτή η πολιτική των αθρόων εισαγωγών μαζί με τη διάλυση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και της εναπόθεσης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την περιφερειακή αρχή, των μέτρων πρόληψης στην “ατομική ευθύνη” του κάθε κτηνοτρόφου, έχει ως αποτέλεσμα και την έξαρση των ζωονόσων (ευλογιά, πανώλη).

Μπορεί η Ήπειρος να ‘ναι ακόμη καθαρή όμως υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός στους αιγοπροβατοτρόφους αφού τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι ικανά να ελέγξουν την εξάπλωση της ευλογιάς.
Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τη σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης, που θα εκφραστεί και με μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

 

 

Παράλληλα οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα καθώς επίσης και η εμφάνιση το εντόμου “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης” μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες με ευθύνη των όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, έχουν φέρει τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η δε κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα για την κάλυψη των αρδευτικών έργων π.χ. στην πεδινή περιοχή Κομποτίου της Άρτας, προχωρά τον σχεδιασμό για ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών, δηλαδή ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα κάνουν ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα το νερό και τη διαχείρισή του, τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.

Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε δυσχερή θέση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι που ευθύνεται για την ερήμωση των χωριών μας. Που τα παιδιά μας αποφεύγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι παρ΄ όλο τα προγράμματα νέων αγροτών που υλοποιούνται εδώ και χρόνια η πλειοψηφία των αγροτών είναι μεγάλης ηλικίας. Επιπλέον και οι συνθήκες διαβίωσης στα χωριά έχουν χειροτερεύσει. Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας. Το νοσοκομείο της Άρτας έχει μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια.
Αντίθετα μαζικοποιούμε τους αγροτικούς συλλόγους, φτιάχνουμε νέους όπου δεν υπάρχουν και δυναμώνουμε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι διεκδικήσεις μας:
1) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

2) Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς και οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» στις αποζημιώσεις. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.

3) Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη». Στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται τα επικουρικά μέτρα που προβλέπονται.

4) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

5) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

6) Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς, του ακτινιδίου και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαπαγετική προστασία, κ.α, σύμφωνα με τις επιστημονικές – τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

7) Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

8) Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου της Άρτας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Να υπάρχουν αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας με τον απαραίτητο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Δημόσια δωρεάν υγεία.