ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ

Η οργή και αγανάκτηση να γίνουν αγώνας και διεκδίκηση

Αισθήματα οργής και αγανάκτησης έχει δημιουργήσει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το αυξημένο κόστος παραγωγής, από τις χαμηλές και ανοιχτές τιμές που δίνουν οι μεγαλοέμποροι και οι μεταποιητικές βιομηχανίες, τονίζεται σε ανακοίνωση από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, όπου αναφέρονται τα εξής: «Ιδιαίτερα οι παραγωγοί ακτινιδίων και από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υφυπουργό Γεωργίας και βουλευτή Αρτας Γ Στύλιο κατά την διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης που έγινε στην βουλή με βάση την επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. που ζητούσε: α) μέτρα απορρόφησης της παραγωγής σε τιμές πάνω από το κόστος, για να εξασφαλίσει την επιβίωση ο παραγωγός ακτινιδίου ή να βρεθούν τρόποι για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. β) μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν 0,7λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων. γ) να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος των παραγωγών και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. δ) Να γίνουν οι εξαγωγές και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθήκευση της παραγωγής.

Ο Υφυπουργός Γεωργίας και βουλευτής Αρτας Γ Στύλιος όχι μόνο δεν απάντησε στις παραπάνω συγκεκριμένες προτάσεις αλλά προσπάθησε να δημιουργήσει την μαγική εικόνα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και δείχνει ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό μας μίλησε για τα πολλά εκατομμύρια που δόθηκαν στους αγρότες και θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Κονδύλια που δόθηκαν κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν πανελλαδικά από τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) αλλά και στην ΑΡΤΑ που αντιμετωπίστηκαν με την γνωστή καταστολή από την κυβέρνηση. Κονδύλια που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των αυξήσεων στα λιπάσματα, στο πετρέλαιο, στο ρεύμα κλπ. Κονδύλια που δεν καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί του αγροτικό εισόδημα. Κονδύλια που μας θυμίζουν τις επιδοτήσεις για το θάψιμο των εσπεριδοειδών και την καταστροφή τους. Κονδύλια που οδήγησαν τους κτηνοτρόφους στο σημείο να σφάζουν τα κοπάδια τους.
Ο Υφυπουργός Γεωργίας και βουλευτής Αρτας Γ Στύλιος κουβέντα δεν είπε για τις χαμηλές τιμές, για τις ανοιχτές τιμές, για το μεγάλο κόστος παραγωγής. Επομένως από τις νέες αγορές σε Αργεντινή, Βραζιλία και Κορέα που επικαλέστηκε τελικά οι μόνοι κερδισμένοι θάναι οι μεγαλέμποροι-εξαγωγείς αφού δεν παίρνεται ταυτόχρονα κανένα μέτρο προστασίας του αγροτικού εισοδήματος.

Επίσης αναφέρθηκε στην ελεύθερη αγορά που καθορίζει τις τιμές και γι΄αυτό δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε να ορίσει κατώτερες τιμές. Την ίδια ώρα όμως για τους τραπεζίτες , τους κλινικάρχες τους βιομήχανους και εφοπλιστές μια χαρά η κυβέρνηση τους εξασφαλίζει εγγυημένα κέρδη. Τους φουσκώνει με δισεκατομμύρια ενώ στρώνει το χαλί για το ξεσπίτωμα χιλιάδων αγροτικών και φτωχών λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα χρέη τους συνεχώς να αυξάνονται.
Τελικά η όλη συζήτηση μας θύμισε την γνωστή παροιμία «εδώ βαρούν τα όργανα και αλλού χορεύει η νύφη».
Με βάση τα παραπάνω οι ακτινιδοπαραγωγοί δεν έχουν να περιμένουν κανένα όφελος ούτε στο όνομα της εξωστρέφειας, ούτε στο όνομα συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών. Κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματός τους δεν έχουν να περιμένουν ούτε οι ακτινιδοπαραγωγοί αλλά ούτε οι κτηνοτρόφοι, οι εσπεριδοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί και όσοι έχουν παραμείνει ακόμη στην αγροτική παραγωγή, απ όλους αυτούς που στηρίζουν τα κέρδη των μεγαλοεμπόρων-εξαγωγέων, των μεταποιητικών βιομηχάνων, των τραπεζιτών και έχουν ως φάρο την ΚΑΠ της ΕΕ.
Οι παραγωγοί του Νομού μας έχουμε όλες τις δυνατότητες, την εμπειρία την τεχνογνωσία, την πλούσια γη και νερά και μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων. Μπορούμε να δώσουμε ζωή στα ρημαγμένα χωριά μας, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό αγροτικό κτηνοτροφικό εισόδημα και δημιουργώντας ζωντάνια στο τόπο μας και προοπτική για τα παιδιά μας. Δυνατότητες που μας στερεί η ανάπτυξη της παραγωγής με βάση τα κέρδη των λίγων.

Να γιατί η οργή και αγανάκτηση πρέπει να γίνουν οργάνωση και αγώνας μέσα από Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, δυναμώνοντας την Ομοσπονδία, το πανελλαδικά οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκπροσωπεί η ΠΕΜ.
Καλούμε τους ακτινιδοπαραγωγούς και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να έχουν ζεστές τις μηχανές των τρακτέρ για να διεκδικήσουν ανάσες επιβίωσης.
Υ.Γ. Στην επόμενη τοποθέτησή του για τους παραγωγούς δεν θα παραξενευτούμε αν μας πει πως θα τρώμε και με χρυσά κουτάλια όπως θα τρώγαμε και με την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ τώρα ΕΕ.