ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΑΡΤΑΣ

Τα καθρεφτάκια για «ιθαγενείς» δεν περνάνε πια!

Ανακοίνωση σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς της Άρτας εξέδωσε η ΟΑΣΝΑ, στην οποία αναφέρει πως οι αποζημιώσεις αυτές είναι ψίχουλα μπροστά στη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες και παραγωγοί της Άρτας.
«Μπορεί να μας πει η κυβέρνηση και ο κ. Υφυπουργός με ποιο τρόπο ένας ελαιοπαραγωγός μπορεί να καλύψει την ζημιά που έπαθε με τα λιγότερα από 500€ που πήρε όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται τουλάχιστον σε 300€/στρέμμα; Η δε «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες λες και οι άλλοι παραγωγοί που αναγκάζονται να δουλέψουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με το πενιχρό αγροτικό εισόδημα δεν έπαθαν ζημιά. Αντίστοιχα τώρα μας μιλάει για αποζημίωση 70€/στρέμμα στους μανταρινοπαραγωγούς όταν είναι γνωστό ότι η ζημιά ξεπερνά τα 250€ ανά στρέμμα. Μόνο ως καθρεφτάκια για «ιθαγενείς» μπορούν να εκληφθούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης…», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΟΑΣΝΑ.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: « Η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης για τους ελαιοπαραγωγούς της Άρτας εξαντλήθηκε σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στύλιο στο 1 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε σε περισσότερους από 2.100 παραγωγούς δηλ. λιγότερα από 500€ σε κάθε παραγωγό. Αντίστοιχη ήταν η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης και στους άλλους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας. Αλήθεια όμως μπορεί να μας πει η κυβέρνηση και ο κ. Υφυπουργός με ποιο τρόπο ένας ελαιοπαραγωγός μπορεί να καλύψει την ζημιά που έπαθε με τα λιγότερα από 500€ που πήρε όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται τουλάχιστον σε 300€/στρέμμα;
Η δε «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες λες και οι άλλοι παραγωγοί που αναγκάζονται να δουλέψουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με το πενιχρό αγροτικό εισόδημα δεν έπαθαν ζημιά.
Αντίστοιχα τώρα μας μιλάει για αποζημίωση 70€/στρέμμα στους μανταρινοπαραγωγούς όταν είναι γνωστό ότι η ζημιά ξεπερνά τα 250€ ανά στρέμμα.

Μόνο ως καθρεφτάκια για «ιθαγενείς» μπορούν να εκληφθούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση δίνει 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες του εισοδήματός μας, βρίσκει και δίνει 32 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Που σημαίνει ότι η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή είναι μόλις το 1,09% του ποσού για τους επιχειρηματικούς ομίλους. (…)
Απαιτούμε:
• Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών (μανταρίνια, πορτοκάλια) από την διαπιστωμένη απώλεια εισοδήματος του 2020 με αποζημίωση τουλάχιστον 250€/στρέμμα.
• Να δρομολογηθεί αποζημίωση για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις μεταβολές του καιρού (πχ εσπεριδοειδή, ελιές).
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.λπ.) και να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση».