ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες θα επικρατούν στη χώρα συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 38-40οC υπό σκιά.

Όλοι γνωρίζουν –τονίζεται σε ανακοίνωση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-
ότι τα τελευταία χρόνια τα κύματα καύσωνα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά επανέρχονται σχεδόν με περιοδικό τρόπο ιδιαίτερα κατά τον μήνα Ιούλιο (…) Η τελευταία εγκύκλιος για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα του υπουργείου Εργασίας (11/6/2024), είναι ανεπαρκής και προσωρινή. Δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι. Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν «πιαστούν» οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38ΟC και 40οC).
Επειδή η κατάσταση στους χώρους δουλειά δεν χωράει «ναι μεν αλλά», αλλά απαιτεί ουσιαστικά και με σαφήνεια μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης.

Απαιτούμε:
● Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38ΟC με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.
● Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
● Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.
● Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42ο C, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού.
● Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους, σε ύψος, και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας, κ.λ.π), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
Καλούμε τα συνδικάτα μας, αυτές τις μέρες να βρεθούν στους χώρους δουλειάς για να επιβάλλουν μαζί με τους εργαζομένους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας.