Ορίζοντες Ηπείρου: Πρόταση – «ανάσα» για το επισιτιστικό πρόβλημα στην Ήπειρο
Μια άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για την πρωτογενή παραγωγή στην περιφέρεια Ηπείρου η οποία αν εφαρμοστεί μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στο επισιτιστικό πρόβλημα που αγγίζει και τη χώρα μας παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
Με δεδομένο ότι εκτός της ακρίβειας εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι η επάρκεια των προϊόντων, στελέχη της παράταξης δούλεψαν εντατικά το προηγούμενο διάστημα ώστε να καταλήξουν σε μια πρόταση τριών αξόνων για τη στήριξη της παραγωγής.
Όπως ανέλυσε ο κ. Ριζόπουλος με ΦΕΚ το οποίο δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου του 2022 δίνεται πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης εκτάσεων σε αγρανάπαυση, κάτι που οι «Ορίζοντες Ηπείρου» πάλεψαν και πίεσαν πολιτικά να συμβεί εδώ και καιρό.
Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα συγκρότησης της πιο κάτω πρότασης, όπως την παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος δομημένη σε τρεις άξονες:
Άξονας 1- στήριξη πτηνοτροφίας
Σύμφωνα με την καταγραφή των συνολικών εκτάσεων καλλιεργειών και αγρανάπαυσης στην Ήπειρο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μέγεθος του ανέρχεται σε 184.051 στρέμματα. Αν σε αυτά προστεθούν και ακόμα 24.265 στρέμματα που αφορούν λοιπές καλλιέργειες με υποτυπώδη απόδοση και αντικατασταθούν με σιτηρά και καλαμπόκι προκύπτουν ωφέλιμα στρέμματα που μπορούν να μετατραπούν και φτάνουμε σε ένα σύνολο 208.216 στρεμμάτων προς αξιοποίηση.
Με βάση τις συζητήσεις τόσο με ανθρώπους της παραγωγής όσο και με εκπροσώπους των τοπικών βιομηχανιών πτηνοτροφίας η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών εφόσον γίνει σε ποσοστό 73% σε καλλιέργειες σιτηρών – καλαμποκιού θα αποδώσουν 343.000 τόνους .
Με αυτόν τρόπο θα καλυφτεί το 60,7% των αναγκών των βιομηχανιών στα βασικά αυτά είδη.
Όπως εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος, οι βιομηχανίες πτηνοτροφίας συμφωνούν σε ένα σχέδιο συμβολαιακών σχέσεων με τους παραγωγούς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αξιοποίηση της γης, δίνοντας έτσι διέξοδο στους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία την ίδια ώρα που η αύξηση της παραγωγής θα μειώσει τις εισαγωγές κι άρα θα ρίξει το κόστος.
Άξονας 2- στήριξη κτηνοτροφίας
Πέραν του κλάδου της πτηνοτροφίας, ανάγκη στήριξης έχουν και οι κτηνοτρόφοι. Η πρόταση απαντά και σε αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το κόστος συντήρησης ενός ζώου καθώς και το πλήθος των επαγγελματιών εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο, προκύπτει μια ανάγκη επιδότησής τους με περίπου 13.472.550 ευρώ για το 2021.
Η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» κατηγοριοποιεί όπως ακριβώς κάνει και η Στατιστική Αρχή, τόσο το είδος των ζώων (πρόβατα, γιδοπρόβατα, χοιροειδή και βοοειδή), όσο και το μέγεθος των κοπαδιών προκειμένου να προκύψει το ποσό της ενίσχυσης.
Άξονας 3- εξασφάλιση πόρων
Για να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου από την Περιφέρεια, θα πρέπει να εξασφαλιστούν αυτά τα 13,5 εκ. ευρώ που απαιτούνται.
Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο μπορούν να βρεθούν κατά 4 εκατομμύρια από τα ταμειακά διαθέσιμα καθότι ενώ η Περιφέρεια παρουσιάζει ταμειακά διαθέσιμα 55 εκατομμύρια, ουσιαστικά τα 51 είναι ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις .
«Θυμίζω ότι όταν βγήκαμε από το πρώτο κύμα κορωνοϊού προτείναμε στην περιφερειακή αρχή να ανοίξει έναν ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Αν μας είχε ακούσει σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
Με βάση όμως την οικονομική εικόνα της Περιφέρειας σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα μας δεν είναι 55 εκ. ευρώ όπως μας παρουσιάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά μόλις 4, αφού το 2021 έκλεισε με 51 εκ. ευρώ ζημιά, χρήματα δηλαδή που οφείλει η περιφέρεια κι άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού, αφού είναι ουσιαστικά δεσμευμένα.
Έχοντας λοιπόν τα 4 εκ. ευρώ ως αφετηρία μπορούμε επιπλέον να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού, απελευθερώνοντας πόρους από άλλες δράσεις για να συμπληρώσουμε το απαιτούμενο ποσό » , εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος.