Οργή Λαού φέρνει ανατροπές

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είπε «ΟΧΙ» στα σχέδια της Αρχαιολογίας

Με πλήθος κόσμου η συνεδρίαση για το Θέατρο Κάστρου

Όλοι ζητούν να συνεχισθεί η λειτουργία όπως μέχρι σήμερα

Το μπαράζ αντιδράσεων από φορείς της τοπικής κοινωνίας και οι οργισμένες τοποθετήσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την απόφαση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων που αποφάσισε την κατάργηση του υπαίθριου θεάτρου στο κάστρο της Άρτας με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τους όρους ασφαλείας, έφερε αποτέλεσμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε ομόφωνα να πει ΟΧΙ στα σχέδια της Αρχαιολογίας και να συντονισθεί με την κοινωνία και τους συλλογικούς της φορείς, ώστε το θέατρο κάστρου να συνεχίσει να λειτουργεί.

Οι ανακοινώσεις από βουλευτές, δημοτικές παρατάξεις και τοπικούς φορείς, για το μοναδικό θερινό θέατρο της Άρτας και που για τριάντα και πλέον χρόνια φιλοξενεί εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, θεατρικές εκδηλώσεις και παρουσίαση του έργου τοπικών καλλιτεχνικών ομάδων, έδωσαν ώθηση ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας να ενωθούν και να σηκώσουν ανάστημα στις αυθαιρεσίες της Αρχαιολογίας που μόνο βλαπτικές επιπτώσεις θα επιφέρει αν εφαρμοστεί η απόφασή της.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν μέλη των ΔΣ πολιτιστικών φορέων, και ενεργοί πολίτες που τόνισαν την κάθετη αντίθεσή τους στα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ενώ κατατέθηκαν και ψηφίσματα διαμαρτυρίας από την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας “Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή” και την επικεφαλής Λίτσα Κιτσαντά, την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας “Δημοτική Αναγέννηση” και την επικεφαλής Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων.

Το θέμα της κατάργησης λειτουργίας του Θεάτρου Κάστρου συζητήθηκε ως έκτακτο στη συνεδρίαση του Δ.Σ Αρταίων, ενώ το λόγο ζήτησαν και πήραν μεταξύ άλλων , η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Μακρυγιάννης” Μιμίκα Αξιώτη, η Πρόεδρος των “Πολιτών Παρέμβαση” Βαγγελιώ Μπρισένιου, η Εκπρόσωπος του Μ/Φ Συλλόγου ‘Σκουφάς” Μαρία Κολιού, αλλά και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου Ράνια Γκίζα.
Η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Δημοτική Αναγέννηση Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, εξέφρασε την διαφωνία της στις πρακτικές της Αρχαιολογίας, δηλώνοντας« ρητά, ανεπιφύλακτα και απερίφραστα την αντίθεσή μας, σε οποιαδήποτε απόφαση αναστολής λειτουργίας και τελικά «καταστροφής» του θεάτρου του Κάστρου, που για δεκαετίες αποτέλεσε το σημείο πολιτιστικής αναφοράς του τόπου».

Πρότεινε δε να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ Αρταίων όπου θα συζητηθεί το θέμα και με την συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου.
Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον” και πρώην Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης τοποθετήθηκε αρνητικά στην απόφαση της Αρχαιολογίας και υπενθύμισε το “Όχι” που είχε πει επί Δημαρχίας του σε ανάλογη κίνηση για να κλείσει το θέατρο Κάστρου.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις και οι επικεφαλής τους ενώ τον λόγο πήραν και δημοτικοί σύμβουλοι.
Τέλος, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης όταν πήρε το λόγο, τοποθετήθηκε και εκείνος κατά της απόφασης να κλείσει το θέατρο κάστρου υπογραμμίζοντας πως ούτε ο ίδιος δεν είχε γνώση της απόφασης καθώς δεν ενημερώθηκε και πως η ευθύνη βρίσκεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Υπουργείο Πολιτισμού όπου εκεί υποβλήθηκε η πρόταση για το INTERREG.

Τελικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων βγήκε ομόφωνη υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του θεάτρου, βάζοντας φραγμό στα σχέδια της κ. Βαρβάρας Παπαδοπούλου, ενώ δόθηκε πράσινο φώς στη Δημοτική Αρχή να καταθέσει όλα τα σχέδια για τις αναγκαίες εργασίες που θα καταστήσουν ασφαλές το θέτατρο, ενώ παράλληλα να κατατεθεί πρότασης διεκδίκησης προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη Προϊσταμένης ώστε παραχωρηθούν τα γήπεδα τένις εντός του κάστρου για να δημιουργηθεί εκεί ένας νέος χώρος εκδηλώσεων.

“Δημοτική Αναγέννηση”
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας “Δημοτική Αναγέννηση” εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: «Κι ενώ η γενικότερη υπόθεση του “κάστρου” έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, και ο τόπος μας, κέντρο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποψιλώνεται διαρκώς από δραστηριότητες ανάδειξης των μνημείων συμβολισμού του, ήρθε και αυτό…
χωρίς καμιά ενημέρωση και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση ανακοινώθηκε, σε δημόσια μάλιστα πολιτιστική εκδήλωση, το κλείσιμο του “κάστρου” και από την τελευταία δραστηριότητα που του είχε απομείνει, δηλαδή τις εκδηλώσεις στο χώρο του θεάτρου του. Εργαλείο έκφρασης αυτής της απαράδεκτης δήλωσης η αρχαιολογία με την φυσική και λεκτική επιβεβαίωση του Δημάρχου.

Η άμεση κινητοποίηση όλων μας, απέτρεψε στην πράξη την εφαρμογή αυτής της άδικης για τον τόπο μας και αντιδημοκρατικής μεθόδευσης.
Η «Δημοτική Αναγέννηση», ως υπεύθυνη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με αυτοδιοικητικά κριτήρια και με ανησυχία για την πορεία της Άρτας, δηλώνουμε ρητά, ανεπιφύλακτα και απερίφραστα την αντίθεσή μας, σε οποιαδήποτε απόφαση αναστολής λειτουργίας και τελικά «καταστροφής» του θεάτρου του Κάστρου, που για δεκαετίες αποτέλεσε το σημείο πολιτιστικής αναφοράς του τόπου.
Καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας, τους βουλευτές, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, τα τοπικά επαγγελματικά σωματεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους Πολιτιστικούς συλλόγους, να συμπορευτούμε, και επαγρυπνώντας, να σηκώνουμε ανάχωμα σε όποια προσπάθεια θίγει την πολιτιστική αξιοπρέπεια του τόπου μας.

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, εμείς σαν αξιωματική αντιπολίτευση, θα δρούμε πάντα με την ίδια ταχύτητα και αμεσότητα, όπως τώρα και στο μέλλον, εκφράζοντας και παλεύοντας για το κοινό αίσθημα των συνδημοτών μας. Ο τόπος μας χρειάζεται έναν Δήμο, που ο Δήμαρχος θα είναι εκφραστής του, κυματοθραύστης σε ό,τι το επιβουλεύεται και όχι γραφειοκράτης εντολοδόχος των άλλων δημόσιων υπηρεσιών!

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή
Για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου (αναφορικά με το θέατρο Kάστρου) εξεδωσε ανακοίνωση και η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, στην οποία αναφέρει:
«Η δημοτική μας κίνηση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε κατά της παύσης λειτουργίας του θεάτρου του Κάστρου, αίτημα το οποίο θεωρούμε ότι απηχεί τη βούληση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο χώρος αυτός αγαπήθηκε από τους αρτινούς και αποτελεί εμβληματικό σημείο πολιτισμού της πόλης μας.

Τάχθηκε επίσης υπέρ των έργων συντήρησης και αποκατάστασης του χώρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και της χρήσης του για πολιτιστικές δράσεις με ταυτόχρονη λειτουργία του μικρού θεάτρου. Επίσης συμφώνησε και με την αξιοποίηση όμορων χώρων, όπως του βορινού τμήματος του κάστρου (παλιό τένις) για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου χώρου μουσικών και άλλων εκδηλώσεων, οι οποίοι από κοινού με το ΞΕΝΙΑ, το οποίο θα λειτουργεί στο μέλλον ως Πολυχώρος Πολιτισμού, θα προσδώσουν στην ολότητά του μία ιδιαίτερη αξία και αίγλη στο μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας, ως ενός ιστορικού, μοναδικού και σπουδαίου χώρου πολιτισμού και αναψυχής. Ζήτησε επίσης να δεσμευτούν οι αρμόδιοι φορείς ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη το θέατρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο κάστρο, προκειμένου να γίνουν κανονικά σ΄αυτό οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι το Κάστρο της Άρτας να είναι πάντα ανοιχτό για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, με συνεχή φύλαξη και περιποίηση του πρασίνου, να αναδειχθεί και να ζωντανέψει, φιλοξενώντας δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των πολιτιστικών συλλόγων, των μουσικών και καλλιτεχνικών φορέων και γενικώς όλων των κατοίκων της Άρτας, μικρών και μεγάλων.
Θεωρούμε ότι η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μία καλή αρχή».

Τμήμα Αυτοδιοίκησης Συριζα Αρτας
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αυτοδιοίκησης Συριζα Αρτας σημειώνει τα εξής: «Μετά τις παρεμβάσεις των πολιτιστικών συλλόγων, των συμπολιτών μας και των κοινωνικών φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίασή του 25-9-2019 αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αντίθετο στην πρόταση της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου για απομάκρυνση του μικρού θεάτρου που λειτουργεί στο κάστρο από το 1985 σαν κυψέλη πολιτισμού, με πλήθος εκδηλώσεων από τους τοπικούς φορείς και τους διασημότερους Έλληνες καλλιτέχνες (Χατζηδάκης, Ξαρχάκος κλπ.), οι οποίοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το χώρο και την ακουστική του.
Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Άρτας επισημαίνει ότι αν απομακρυνθούν οι κερκίδες και οι σκαλωσιές από το χώρο, δεν πρόκειται η εφορία αρχαιοτήτων να επιτρέψει την επανατοποθέτησή τους και τη λειτουργία του μικρού θεάτρου».