Οργή στην αγορά για τα τεκμήρια –φορτώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώκαθώς έφερε το νέο σύστημα δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες –ανεξαρτήτως τι εισπράττουν ή τι δηλώνουν σε myDATA, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ. που υποτίθεται ότι θα έλυναν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής– φορολογούνται με ένα «κουστούμι» ελάχιστου τεκμαρτού κέρδους που ξεκινά από τις 10.920 ευρώ και φτάνει ως τις 50.000 ευρώ. Μάλιστα ορίστηκε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα γινόταν αναδρομικά στα εισοδήματα του 2023.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φώναξαν, ωστόσο, οι αντιδράσεις τους καλύφθηκαν από την καμπάνια κοινωνικού αυτοματισμού της κυβέρνησης που τους κατηγόρησε συλλήβδην –και συνεχίζει– ως φοροφυγάδες και οι αντιδράσεις τους υποχώρησαν όταν η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι τα τεκμήρια θα είναι μαχητά.
Παραμύθια της Χαλιμάς

Μέχρι που ήρθε ο Μάιος και με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανακάλυψαν ότι τα περί μαχητών τεκμηρίων ήταν παραμύθια της Χαλιμάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα κάνει κάποιες αλλαγές όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων «εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξαν κατάφωρες αδικίες» και «χωρίς να θίξει τη φιλοσοφία του νόμου». Στην πραγματικότητα, όπως έχει αρχίσει να διαρρέει από το υπουργείο Οικονομικών, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες καθώς θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανή η ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ στο ΣτΕ. Υπάρχει μάλιστα σχέδιο β΄ αν καταπέσει το νομοσχέδιο με το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος που προβλέπει το σφίξιμο των λουριών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

«Οταν η ΑΑΔΕ φτάνει στο σημείο να επιβάλει πρόστιμο και λουκέτο σε μια μεγάλη αλυσίδα ένδυσης σαν την H&M, παρότι είχε κόψει κανονικά τις αποδείξεις, είχε καταβάλει ΦΠΑ και είχε κάνει ό,τι έπρεπε με τους παρόχους και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, απλώς λόγω μιας αστοχίας του λογισμικού, ο καθείς μας μπορεί να φανταστεί πόσο εκτεθειμένοι είναι πια απέναντι στην ΑΑΔΕ το κάθε μικρό μαγαζάκι κι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας πλέον που βλέπει τον λογιστή του μια φορά το τρίμηνο και τον τεχνικό μια φορά το εξάμηνο» δήλωσε λογιστής στο Documento. «Και είναι θέμα αν η δημιουργία όλου αυτού του τερατώδους ελεγκτικού μηχανισμού με τα myDATA και τα ηλεκτρονικά βιβλία, με το κόστος και την ταλαιπωρία που ενέχουν για τις επιχειρήσεις αποδίδουν κάτι στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ή αν υποθέσουμε ότι πράγματι αποδίδουν, γιατί βάλανε κι αυτό τον κεφαλικό φόρο του τεκμαρτού κέρδους ως βαρίδι πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες;» κατέληξε.