«ΟΧΙ» στις έρευνες στα Τζουμέρκα

Υπό αμφισβήτηση στην Ήπειρο το εγχείρημα για πετρέλαια

-Απερρίφθη το αίτημα από τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων
-Αρνητική εισήγηση από τον Δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη
-Ανακοινώσεις από Ενεργούς Πολίτες Ηπείρου και Οικολόγους Πράσινους

Ζήτημα τίθεται για το εγχείρημα της αναζήτησης πόρων μέσω της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μετά το «ΟΧΙ» στις εξορύξεις και από τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Το «ΟΧΙ» στο αίτημα να δοθεί άδεια για έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή από το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων είναι η δεύτερη άρνηση στο Νομό Άρτας –είχε προηγηθεί ο δήμος Αρταίων- πράγμα που δείχνει –όπως υποστηρίζουν όσοι αντιτίθενται- πως υπάρχει μεγάλη καχυποψία του κόσμου σχετικά με τις έρευνες από τις εταιρίες αφου αμφισβητείται ο ρόλος τους αλλά και το πλάνο των ερευνών, οι σχεδιασμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση, και το μέλλον φαντάζει προβληματικό.

Παρά την επιστολή του Ομίλου προς το δημοτικό συμβούλιο των Κ. Τζουμέρκων, αλλά και την Δημοτική Αρχή, την Παρασκευή το βράδυ (1 Φεβρουαρίου) οι δημοτικοί σύμβουλοι με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψαν το αίτημα και είπαν «ΟΧΙ» στην έρευνα εξορύξεων υδρογονανθράκων με 12 ψήφους κατά δύο υπέρ και μία «παρών», ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία του κόσμου από την περιοχή.

Αρνητικά τοποθετήθηκε για την παροχή άδειας ερευνών κι εξορύξεων στην περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης που δηλώνει πως μετά από προσεκτική κι επισταμένη έρευνα όλων των παραμέτρων και των αρνητικών επιπτώσεων που είχαν ανάλογες ενέργειες σε γειτονικές χώρες όπως πχ Ιταλία, λέει όχι για τους εξής λόγους:

-Δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για το Δήμο διότι το 5% που προβλέπεται δεν δίδεται στο Δήμο.
-Δεν υπάρχει λεπτομερής περιβαλλοντική μελέτη για τις τυχών δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή
-Έρευνα και εξόρυξη κατ’ ουσία είναι αλληλένδετες και μάλιστα η περιοχή θα δεσμευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο δεν έγινε σαφώς αντιληπτό στ προηγούμενο ΔΣ. Συνεπώς το τωρινό ΔΣ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να δεσμεύσει το μέλλον του τόπου μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα
-Κατ’ ουδέν τρόπο δεν δύναται να αγνοηθεί η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, για τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της οποίας έχουμε ορκιστεί να εργαζόμαστε
-Είναι πολύ πιθανό οι πραγματικοί θησαυροί του τόπου μας (Φύση, καθαρός αέρας, καθαρό νερό, υπέροχη χλωρίδα και πανίδα) να θιχτούν από την όλη ενέργεια, χωρίς κατ’ ουσία κάποιο όφελος για το Δήμο, πιστεύουμε ότι έχουμε ιερό καθήκον να τον προστατεύσουμε.

Ενεργοί Πολίτες Ηπείρου

Έντονη, ήταν και η παρουσία μελών των «Πρωτοβουλιών» από την Ήπειρο και της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», στους οποίους δόθηκε χρόνος να επιχειρηματολογήσουν. Σε ανακοίνωση των Ενεργών πολιτών, σημειώνεται πως το αποτέλεσμα της Παρασκευής, από το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, καταδεικνύει το ισχυρό μέτωπο που πλέον δημιουργείται στην Ήπειρο κατά των εξορύξεων. Κυβέρνηση και ΕΛ.ΠΕ. –αλλά και οι υπόλοιπες εταιρίες- οφείλουν να λάβουν υπόψη το μήνυμα της κοινωνίας και παράλληλα να αφουγκραστούν την αγωνία και εναντίωση των πολιτών όσοι φορείς μέχρι σήμερα έσπευσαν να «τακτοποιήσουν και εγκαταστήσουν» στην Ήπειρο τους πετρελαϊκούς ομίλους, αγνοώντας τις επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Ηπείρου και οι δήμοι Πωγωνίου, Ζίτσας, Δωδώνης, Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Τεράστιες είναι και οι κυβερνητικές ευθύνες –και σε επίπεδο Βουλής, βέβαια- αφού χωρίς επαρκή γνώση των επιπτώσεων από τις εξορύξεις υπεγράφησαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών οι συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες είναι καθαρά μνημονιακού χαρακτήρα: Από τη μια εξυπηρετούν μόνο την κερδοφορία των πετρελαϊκών ομίλων και από την άλλη κάθε άλλη δραστηριότητα (αμπελουργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, εμφιάλωση νερών, αλιεία, εσπεριδοειδή, κηπευτικά) θα απολέσει την αξία και επωνυμία τους. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και στον τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς σε όλη την Ήπειρο, στοιχείο που οι δημοτικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες προσμετρούν θετικά, διαπιστώνοντας ανοδική τάση τόσο στους ορεινούς προορισμούς όσο και στις παραλιακές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.

Οικολόγοι Πράσινοι

Σε δική τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου σημειώνουν πως «Χιονοστιβάδα αρνητικών αποφάσεων, από τις κορυφές των Τζουμέρκων, ευελπιστούμε να προκαλέσει η νέα αρνητική απόφαση, από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων αυτή τη φορά, ενάντια στην παραχώρηση της πολύτιμης γης της Ηπείρου στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η ιστορική αυτή απόφαση ενθαρρύνει καταλυτικά τη λήψη ανάλογων αποφάσεων σε όλους τους θιγόμενους Δήμους της χώρας!

Ο πολίτες και οι εκπρόσωποί τους έχουν κάθε δικαίωμα να είναι έγκαιρα και σε βάθος ενημερωμένοι και να αποφασίσουν εκείνοι για το μέλλον του τόπου τους. Η περιφερειακή οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου συγχαίρει τον Δήμαρχο κ. Μαρίνο Γαρνέλη και το Δημοτικό Συμβούλιο που με νηφαλιότητα εξέτασαν την σύμβαση και ζύγισαν ορθά τις αρνητικές επιπτώσεις. Παρακαλούμε όλους τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, ακόμη και εάν έχουν λάβει ήδη θετικές αποφάσεις παραχώρησης, να τις επανεξετάσουν και να τις αναθεωρήσουν το ταχύτερο, καθώς με το πέρασμα του χρόνου αυτό θα έχει όλο και μεγαλύτερο κόστος. Καλούμε όλους τους υποψήφιους να δεσμευτούν προεκλογικά, στην δρομολόγηση της ολικής απεξάρτησης των Δήμων τους από τα ορυκτά καύσιμα!».